Meer apparatuur het pand in slepen is zelden een goede oplossing voor een ict-probleem. Eventueel lucht het kortstondig op, maar op de langere termijn worden de kopzorgen alleen maar groter. Steeds vaker krijg ik vragen van ict-managers over hoe ze het investeringsniveau kunnen verlagen en hoe ze de operationele kosten in de hand kunnen houden. “Waarom moet het allemaal zo veel kosten?”, verzuchten ze dan.
Dat hoeft niet wanneer je slim gebruik maakt van de juiste componenten. Om dat goed te doen, moet je eerst eens helder en duidelijk in kaart brengen wat de operationele kosten zijn en met welke omgevingsfactoren je te maken hebt. Niet vergeten dat stroom, fysieke beveiliging van de serverruimtes en training van staff daar ook bij horen.
Daarnaast moet je als ict-manager inventariseren wat je nu écht nodig hebt aan capaciteit. Vaak worden veel te veel ‘poorten' gekocht en is gigabit-ethernet-to-the-desktop nu echt nodig voor elke gebruiker? Leveranciers verkopen graag veel dure poorten en dat gaat meteen in de papieren lopen…
Het aantal poorten maakt zeker uit wanneer een organisatie naast computerdataverkeer ook telefonie via het netwerk wil afwikkelen. Neem als basis factor 2,5 voor het aantal poorten ten opzichte van het aantal medewerkers. Dit is uiteraard niet altijd zo het geval, het hangt ook af van thuiswerkers, het netwerkdesign en andere omgevingsfactoren.
Bijna alle aanbieders zullen zeggen dat ze in staat zijn om telefonie af te wikkelen via hun platform, maar vaak wordt vergeten dat er toch weer kosten zijn verbonden aan het ‘telefoongeschikt' maken van het netwerk. Enkele aanbieders kennen dat fenomeen niet.
Wat mij ook altijd weer opvalt, is dat apparatuur die wel dezelfde prijs heeft een groot verschil kent in energiegebruik. Dat kan soms puur het verbruik zelf zijn, maar ook kunnen grote energievoordelen worden bereikt door het slim aan- en uitzetten van de VoIP-capaciteit op toestelniveau en op de switch. Een soort ‘start/stop'-systeem zoals bij auto's.
Het allergrootste voordeel dat te behalen is voor organisaties met een centraal ict-platform en decentrale locaties is de keuze voor ethernet. Pc's draaien op ethernet, allerlei andere randapparatuur van pda's tot printers ook. Waarom andere technologie toevoegen aanhet netwerk wanneer alles op dat ene gestandaardiseerde platform kan? Zeker nu er gigabit-ethernet als capaciteit beschikbaar is, kan er alles op. Denk er maar eens over na, het scheelt echt. Buiten dat zijn er zelfs nog een behoorlijk aantal instanties die nog 'fast ethernet' gebruiken, en zij zeggen dat het prima werkt. Waarom meer als het niet nodig is?
Kortom, weet wat je koopt, want anders is het kopen van de technologie erg leuk maar zodra het binnen staat, een bron van ellende en dus het ‘einde van het vermaak'.
Wellicht ook een goede oplossing: optimaal hergebruik van aanwezige netwerkapparatuur, dan wel het inkopen van REFURBISHED NETWERKAPPARATUUR. Goedkoper, men kan het netwerk up to date houden en draagt ook nog eens een keer bij aan duurzaamheid. Tsja, hergebruik is niet negatief.