Detacheerder en projectspecialist JunoIT verlaagt zijn tarieven niet. De vijf grote Nederlandse ict-dienstverleners eisen van hun onderaannemers een lager tarief dit jaar. Het bedrijf erkent wel de uurtarieven voor Java-projecten flink dalen.
Detacheerder en projectspecialist JunoIT gaat niet akkoord met de tariefsverlagingen die vijf grote ict-dienstverleners eisen van hun onderaannemers. JunoIT hanteert zijn tarieven, maar erkent wel de uurtarieven voor Java-projecten flink dalen.
Dit zegt Ben Laarhoven, verkoopmanager bij JunoIT en zelf werkzaam als zzp'er. Ook zijn bedrijf is op de hoogste gesteld van een tariefsverlaging van de vijf grootste ict-bedrijven. Die willen dat er een tariefverlaging wordt doorgevoerd op de uurtarieven van zzp´ers. Op die manier willen ict-bedrijven Atos Origin, Capgemini, Logica, Ordina en Getronics Consulting, grip krijgen op de economische crisis.
Verontwaardigd
Veel detacheerbureaus zijn verontwaardigd over de tariefsverlaging. Ben Laarhoven van JunoIT houdt het zakelijk: "Wij gaan niet mee in de tariefsverlaging zoals de grote ict-leveranciers voorstellen. Sterker nog, ik heb mijn tarieven met drie procent verhoogd. De reden is dat wij een redelijk goed tarief bieden aan de grote ict-dienstverleners. Dat hebben we altijd gedaan, in goede en in slechte tijden. In deze business gaat het meer dan alleen maar om tarieven. Als de klant ergens mee zit, dan help je hem. Je bouwt een relatie op en krijgt inzicht in het bedrijfsproces. Daardoor kan je snel projecten oppakken."
Laarhoven zegt dat JunoIT, dat in 2007 groeide van vier werknemers naar 31 werknemers in begin 2009, nog steeds voldoende opdachten krijgt in portal-projecten en detacheringen. "De markt is voor ons ongeveer hetzelfde als 2008, maar er zijn iets meer bankzitters. De meeste drama's op dit moment zijn de Java-projecten. Dat komt omdat Java-projecten makkelijker te stoppen zijn, voor een bedrijf. De prijzen dalen ontzettend snel en er is een groot aanbod van Java-specialisten. Ik hoor hier en daar dat het uurtarief is gedaald naar 50 euro per uur."
Akkoord met de tariefsverlaging?
Computable.nl zoekt meer onderaannemers die te maken hebben gehad met de tariefsverlaging. Wij willen graag weten of jullie wel of niet akkoord zijn gegaan. En wat daarvoor de redenen zijn geweest. Je kunt contact opnemen met Rian van Heur.
Wat hier speelt is de strijd tussen conjuncturele en structurele factoren.
Conjunctureel is het momenteel zeer zwak gesteld, en ontstaat er bijgevolg even wat ruimte op de arbeidsmarkt. Plaatste je een jaar geleden een vacature voor een sofwtare engineer, kreeg je nauwelijks serieuze reakties. Vooral gelukszoekers die probeerden een loopbaan op MBO-niveau op te tillen naar HBO niveau.
Nu is dat redelijk genormaliseerd. Nog steeds kan ik niet spreken van een overschot, maar je krijgt nu in het algemeen een normaal aantal reakties met daartussen een paar interessante kandidaten.
Structureel is het tekort aan IT’ers niet opgelost, integendeel. Jarenlang te weinig instroom van hoogopgeleide technici, en nu komt daarbij de pensioneringsgolf van de babyboomers.
Ik vraag me dus af hoe lang de gereduceerde tarieven zullen standhouden. Vooral omdat er nog wel een inhaalslag te maken valt. De tarieven zijn in de dip van 2001-2003 zodanig gedaald, dat het topniveau van 2000 ook in de goede jaren 2005-medio 2008 nog niet werd overtroffen. Nu moet er dus opnieuw 10% of 15% vanaf, waardoor de tarieven over het afgelopen decennium genomen dalen. Vrij unieke situatie in een schaarse markt.
Het zou wel eens kunnen dat in de volgende economische opleving de tarieven met 40 of 50% stijgen in enkele jaren tijd.