Ict'ers blijven, ondanks de economische crisis, ict-certificaten halen. Exameninsituut Exin ziet een toename van het aantal deelnemers aan een ict-examen. Ook marktonderzoeker Nidap verwacht een lichte groei van het ict-opleidingsbudget.
Ict'ers blijven, ondanks de economische omstandigheden, ict-certificaten halen. Exin, het exameninstituut voor ict'ers, merkt tot dusverre nog weinig van de huidige economische omstandigheden. "In januari hebben wij over moeten gaan op examenzittingen op zaterdag omdat de examenzittingen op onze centrale examenlocatie gedurende werkdagen helemaal vol zijn", zegt pr-manager Annemarie Bosschaart van Exin.
Het exameninstituut volgt de aantallen nauwgezet, maar verwacht dat de vraag naar examens voorlopig niet zal wijzigen. "Niet alleen zien we dat organisatie blijven investeren in scholing en onafhankelijke certificering van hun medewerkers. We verwachten ook een stijging in het aantal individuele ict'ers dat een examen aflegt om hiermee over aantoonbare kwalificaties te beschikken en zo de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten", aldus Bosschaart.
Bestedingen dalen
Marktonderzoeksbureau Nidap denkt dat de bestedingen aan ict-opleidingen gaan dalen in 2009. Dat het Exin nu nog een stijging aantal ict-examens ziet, komt doordat dit de afronding is van examens die in 2008 zijn gestart, denkt onderzoeker Paul van der Wal. Medio 2008 waren de meeste bedrijven nog optimistisch over het opleidingsbudget. Toen gaf het bureau nog een prognose van zeven procent groei. Inmiddels denkt de onderzoeker er anders over. Zij verwachten nu een minder harde groei van het opleidingsbudget.
Nidap verwacht een minder harde daling dan in 2001, toen het opleidingsbudget bijna halveerde. "De daling is in 2008 begonnen en zit al op het laagste punt. Voor 2009 is er mogelijk toch lichte groei", zegt onderzoeker Paul van der Wal. Dit baseert hij op onderzoek gehouden onder hr-afdelingen en inkoopafdelingen. Dit onderzoek is gehouden eind 2008.
Opleidingen blijven belangrijk, omdat er volgens Exin vraag blijft naar hoger opgeleid personeel. Bosschaart: "Dat komt door de internationalisering van de arbeidsmarkt. Productiewerk voor laaggeschoolde werknemers wordt uitbesteed aan lagelonenlanden, terwijl in het westen de kennisintensieve arbeid toeneemt."
Ondanks of dankzij.
Genoeg tijd op de bank om te studeren.
Dat lijkt me nogal logisch;
Alle bankzitters bij de detacheerders moeten hun tijd vullen met bijscholen. Dit zodat ze sneller weer aan het werk gezet worden, dan wel beter opgeleid en dus voor een hogere prijs kunnen worden weggezet.
Door de financiele crisis blijven grote projecten uit. Je moet je tijd toch ergens mee vullen dus ga je maar studeren.
“Ict’ers blijven, ondanks de economische crisis, ict-certificaten halen.”
Moet zijn:
“Ict’ers gaan meer en meer, door de economische crisis, ict-certificaten halen.”
Dat klingt al veel realistischer heren Media!
In de marketing noemen ze dat ook wel:
Markt-Positie-Verbetering.
Heeft niets met ‘bank-zitten’ te maken, dat is meegenomen, ‘niets doen’ en ‘niets leren’ = EXIT!
Niet zo vreemd inderdaad.
Zit ook op de bank en ben lekker bezig met studeren en examens!
Ik had net bijna een heel boek doorgewerkt voor een mooi certificaat, wordt ik op een project ingezet. Maar goed, inderdaad gegeven de markt zal ik zo wel weer tijd hebben om de laatste loodjes en het examen te doen. Inderdaad, als je geen project hebt, dan ga je juist studeren.
Bovendien is ‘ondanks’ een beetje er van uit gaande dat het halen van certificaten erg veel geld kost? In principe heb je aan een boek van 50 euro en 300 euro examen geld genoeg. Die voorbereidingscursussen zijn leuk, maar het echte studeerwerk doe je toch zelf thuis of bij op het werk als er geen project is.
“Dat het Exin nu nog een stijging aantal ict-examens ziet, komt doordat dit de afronding is van examens die in 2008 zijn gestart, denkt onderzoeker Paul van der Wal.”
Jemig, Paul van der Wal, en jij wordt betaald hiervoor? Even rondvragen en je weet dat examens op zich heel weinig geld kosten. Ik heb bijvoorbeeld voor SCJP5 een goede honderd uur zelf thuis gestudeerd, terwijl de kosten gemaakt door mijn werkgever 50 euro of zo voor het boek, en driehonderd euro voor het examen.
Wij zien toch een wat specifiekere beweging. Die van het verzilveren van intrinsieke waarde (allerlei “los” behaalde certificaten) d.m.v. afstuderen HBO. Professionaliseren (met als aanvankelijk “bijproduct” vrijstellingen HBO, waarvan men soms niet eens bewust is dat men die op zak heeft) door een nationaal en internationaal erkende bachelor titel te behalen. Gebruik makend van aanwezige kennis en ervaring.
Jilt Sietsma, NOVI Opleidingen / Hogeschool NOVI.