Op het feestje ter ere van het 20-jarig bestaan pleiten NGN-directeur Ernst Fuld en Ron Tolido, chief technology officer van Capgemini, voor een andere certificeringsstructuur. Een nieuwe, grote beroepsorganisatie van ict-specialisten zou zo'n structuur, conform de richtlijnen van The Open Group, moeten uitwerken.
Het twintigjarig bestaan van Netwerkgebruikers Groep Nederland (NGN) hebben Fuld en Tolido, die één van de hoofdsprekers was, aangegrepen om de grote groep aanwezige it-specialisten wakker te schudden. Er zijn zo veel ontwikkelingen gaande dat it'ers niet moeten denken dat het wel overwaait en dat ze het wel redden met bijscholingscursussen – als ze die al volgen. "Het belang van informatietechnologie voor organisaties is drastisch toegenomen. It'ers moeten niet meer aankomen met praatjes over techniek, maar moeten zich verdiepen in bedrijfsprocessen, in manieren van bedrijfsvoering die mogelijk zijn met de nieuwe technieken. Zij moeten uit hun schulp komen", vertelt Fuld.
Om hen hierin bij te staan, wil de NGN-directeur een beroepsorganisatie voor IT-specialisten vormen. "Een onafhankelijke belangenorganisatie die alle it'ers in zich verenigt. Nu zijn de meesten actief in een clubverband rond een product of leverancier. Voor de leveranciers is dat prettig. HP bijvoorbeeld voelt weinig voor een landelijke beroepsorganisatie. ‘Wij hebben al Interex', krijg je dan te horen. Maar ik wil een groep die zich heel breed gaat inzetten; ook bijvoorbeeld voor het arbeidsvoorwaardenbeleid", legt hij uit.
Dat vakbonden zich op dat laatste punt ook al hard maken, vindt hij alleen maar positief. "Wij hebben in Nederland een uniek punt: het poldermodel. Dat moeten we benutten. Maar dan moeten de it-specialisten wel verenigd zijn om te kunnen meepraten; in één sterke, grote organisatie. Niet verdeeld over de ruim honderd clubjes die er nu zijn."
Strijdbijl begraven
"De it-industrie zelf heeft zich in ICT~Office verenigd, waar voorheen Fenit en Vifka als kemphanen tegenover elkaar stonden. Zij hebben de strijdbijl begraven. Het is nu tijd dat de it-specialisten dat ook gaan doen", stelt Fuld.
Hij voegt eraan toe dat de bestaande gebruikersverenigingen hun waarde zullen blijven houden. "Er zullen subgroepen zijn, 'special interest groups', maar allemaal onder de paraplu van de nieuw te vormen beroepsvereniging." Fuld erkent dat het niet eenvoudig zal zijn om de beroepsgroep te verenigen. Hij geeft zichzelf drie jaar; tegen die tijd moet er zicht zijn op de vorming van een dergelijke vereniging of federatie.
Hij vertelt dat er geen voorbeelden zijn in andere landen waar het kunstje van af is te kijken. "Maar die hebben ook niet de poldercultuur. Een klein landje als Nederland is wereldwijd vermaard om zijn kennis van landbouw, vervoer en water. We staan ook sterk op het vlak van ict, maar dat is nog te versnipperd om wereldwijde faam te krijgen."
Andere certificering
Eén van de taken die zo'n nieuwe beroepsorganisatie zou kunnen uitvoeren, is de opzet van een andere certificering. "De certificaten die nu trots aan de muren hangen, zeggen te weinig. Ik word vaak gebeld door werkgevers of iemand wel past bij een bepaalde vacature. Dan blijkt iemand tal van certificaten, zoals MCSE of van Oracle of IBM, te hebben, maar blijkbaar is dat niet voldoende. ‘Jij kent die man; welke persoonlijkheid heeft hij', krijg ik dan te horen. Dat is op te lossen door ervaring en competenties mee te laten wegen in certificaten. Een onafhankelijke beroepsvereniging zou het secretariaat van een dergelijke certificering kunnen voeren. We zouden het overleg kunnen aangaan met het onderwijsveld om ervoor te zorgen dat onderwijsprogramma's in de richting van dergelijke certificaten gaan."
Fuld vindt Tolido aan zijn zijde. Tolido is bestuurslid van de wereldwijd opererende standaardenorganisatie The Open Group. "Wij hebben al een certificering ontwikkeld waarin ervaring en beoordeling door een 'peer group' – een sparringspartner – meespelen. Die is voor iedereen te bekijken op internet. Bij Capgemini werken we al jaren met peer groups en ik weet dat enkele andere bedrijven dat ook doen, maar het zou landelijk moeten worden ingevoerd. En dan niet zelf weer iets gaan ontwikkelen; er is al een standaard proces beschikbaar. "
Hij stelt dat zo'n nieuw certificeringssysteem meteen laat zien dat de beroepsgroep volwassen wordt. Tolido weet dat India een fervent voorstander is. "Daar wordt wel veel waarde gehecht aan het certificeringsproces dat The Open Group heeft ontwikkeld." In Nederland toont het Nederlandse scholingsinstituut DNV-Cibit veel belangstelling voor het certificeringssysteem.
Toekomst NGN
In zijn twintigjarig bestaan heeft NGN al de nodige gedaantewisselingen gekend. Oorspronkelijk begonnen als Novell Gebruikersgroep Nederland, is de club omgevormd naar Netwerk Gebruikersgroep Nederland toen bleek dat het netwerkbesturingssysteem van Microsoft dat van Novell aan het verdringen was. "Het draait allang niet meer alleen om het netwerk, maar vooral om het belang van it voor de bedrijfsvoering. Daar moet het om gaan en daar heb je een vereniging voor de beroepsgroep voor nodig. Het is nog onduidelijk of dat een vereniging voor it-professionals (VIP) of een federatie (FIP) moet worden. Duidelijk is alleen dat we hieraan moeten werken", zegt Fuld.
Heilige huisjes wil hij graag omver werpen. "Als de vorming van een orgaan voor de beroepsgroep gaat betekenen dat de NGN daarin opgaat, dan is dat zo. Als het gaat betekenen dat Ernst Fuld daar geen rol meer heeft te vervullen, dan is dat ook zo. Er mogen geen belemmeringen zijn. Daarvoor is het te belangrijk om de beroepsgroep in Nederland op de kaart te zetten. Er zullen vast en zeker achterhoedegevechten worden gevoerd, maar het is onvermijdelijk dat de it-professionals zich als een collectief moeten gaan gedragen."
Het beklag is het product van de hoogconjunctuur dagen waarin mensen met totaal geen en/of de verkeerde achtergrond omgetoverd werden tot “IT-er” met 2 ‘bootcamp’ weekjes.