Het transactieniveau op de ict-markt is in het vierde kwartaal van 2008 op peil gebleven. Hoewel er nog steeds strategische acquisties te zien waren, rukten de transacties om het eigen vermogen te versterken op. Dat stelt Mazars Berenschot Corporate Finance.
In het slotkwartaal van 2008 noteerde Mazars Berenschot Corporate Finance, een financieel adviesbureau gespecialiseerd in fusies en overnames, 33 transacties. In het derde kwartaal van 2008 telde Mazars Berenschot 34 transacties. In het tweede kwartaal lag het aantal acquisities op dertig; in het eerste kwartaal op 32.
"Het aantal geregistreerde transacties is op peil gebleven in het vierde kwartaal", constateert Ramon Schuitevoerder. "Maar het beeld is wel anders geworden dan in voorgaande kwartalen. Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar eigen vermogen: operationeel zijn ze nog winstgevend, maar het gaat door de crisis een stuk minder dan vorig jaar. Vandaar dat het aantal deelnemingen en investeringen van participatiemaatschappijen in het vierde kwartaal duidelijk is toegenomen. Met dat extra kapitaal proberen ze hun positie te consolideren."
Trots op de lijst
Ook kunnen ondernemingen gedwongen worden om op zoek te gaan naar een overnamepartner of om te fuseren. Vooral partijen die op dun ijs zijn gefinancierd, hebben het moeilijk. Toch valt het met de negatieve curve op de ict-markt nog mee, stelt Rein van Erp, collega-adviseur van Mazars Berenschot. "We zijn allemaal bang gemaakt, maar het aantal reorganisaties en faillissementen is vooralsnog beperkt. Als ict-specialist in 'corporate finance' ben ik eigenlijk wel trots op deze lijst."
In zijn ogen zijn er in het afgelopen kwartaal zeker nog een aantal strategische deals gesloten. Bedrijven als Imtech, TKH en Unit4 blijven bijvoorbeeld vasthouden aan hun plan uit te groeien tot een Europese ict-speler. Of investeerder Gilde dat in navolging van de technische automatiseringstak van Ordina eerder dit jaar in het vierde kwartaal een soortgelijke divisie van Atos Origin overnam.
Een bijzondere deal vindt hij de 'reverse take-over' van Koninklijke Begemann Groep en Ego Lifestyle, leverancier van luxe design laptops. Huub van den Boogaard verkocht voor 55 miljoen euro zijn bedrijf Ego Lifestyle aan de beursgenoteerde Koninklijke Begemann Group. De transactie in aandelen zorgt ervoor dat Van den Boogaard eigenlijk eigenaar wordt van het lege beursfonds Begemann. Het is tevens een eerste aanzet om de Koninklijke Begemann Group weer uit te bouwen tot een conglomeraat van bedrijven.
Fujitsu Siemens
Schuitevoerder waarschuwt wel dat het eerste kwartaal van 2009 beslissend kan zijn voor de toekomst van talloze ict-bedrijven. "De kredietcrisis kwam in het vierde kwartaal van 2008 vooralsnog op zijn hoogtepunt. De gevolgen daarvan kunnen dit eerste kwartaal al merkbaar zijn. Als die ernstig zullen zijn zul je in het tweede kwartaal het aantal faillissementen of transacties uit nood zien groeien." Hij verwacht veel beweging op de Nederlandse ict-markt, maar of er ook op grote schaal investeringen zullen worden gepleegd, hangt ook af van wat participatiemaatschappijen (dus geen durfkapitalisten) en particuliere investeerders gaan doen. Die willen meer spreiding aanbrengen in hun kapitaal maar hebben ook hun eigen vermogen voor een deel zien verdampen.
Van Erp voorziet verder dat er rond een aantal ict-beursfondsen, nationaal en internationaal, nog het nodige staat te gebeuren. "Een aantal ervan zal vanuit een financieringsgedachte op zoek moeten gaan naar versterking. Dan heb je het niet over strategische overnames vanuit eigen kracht, maar over noodzakelijke transacties om het vermogen te versterken."
Opmerkelijk in het overzicht is de overname door Fujitsu van het belang van 50 procent van Siemens in de joint venture Fujitsu Siemens Computers Nederlands. De holding van deze computerfabrikant is gevestigd in Nederland. Vandaar dat deze transactie (450 miljoen euro) in het overzicht is terechtgekomen en gelijk de grootste vormt van het afgelopen kwartaal. En dus niet de overname van de divisies lokale overheid en zorg van Getronics door TSS.
HCS
Saillant detail is dat Huub van den Boogaard van Ego Lifestyle een HCS-verleden heeft (de beursgenoteerde automatiseerder die begin jaren 1990 ten onder ging), net als Joep van den Nieuwenhuyzen van de Begemann Groep.