Leidschendam-Voorburg is de eerste gemeente die het omgevingsloket online in gebruik heeft genomen. Daarmee is het mogelijk om via één digitaal loket vergunningen aan te vragen en af te handelen. Dertig andere 'koplopergemeenten' zijn bezig met de invoering.
Leidschendam-Voorburg heeft als eerste gemeente het omgevingsloket online geopend. De gemeente behoort tot een dertigtal koplopergemeenten die bezig zijn met de invoering van dit digitale postkantoor. Naar verwachting zullen vanaf deze maand meer gemeenten hun loket openen. Doel ervan is het omslachtige papieren traject voor bijvoorbeeld een bouw-, kap-, reclame-, inrit-, milieu- of sloopvergunning te vervangen door een elektronische afhandeling. Burgers en ondernemers hoeven voor hun volmachten niet meer langs verschillende instanties en kunnen alles vanaf één plek regelen.
Complex
Gemeenten kunnen zich aansluiten op de landelijke voorziening (LVO: Landelijke Voorziening Omgevingsloket). Zij moeten wel hun interne processen hebben aangepast op de werkwijze van zo'n loket. Het huidige omgevingsloket online kent echter nog beperkte mogelijkheden. Het ministerie van Vrom heeft uiteindelijk voor een gefaseerde aanpak gekozen. Het omgevingsloket is een complex project dat al meerdere malen vertraging heeft opgelopen. Achter het digitale loket worden namelijk ruim vijftien wetten, aangevuld met relevante gemeentelijke en provinciale verordeningen, toegankelijk gemaakt voor het aanvragen van vergunningen. Daarnaast moet de wetgeving worden aangepast om de invoering te realiseren van de 'omgevingsvergunning': de geïntegreerde vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu.
Koplopers
Volgens de oorspronkelijke planning zou het loket in het eerste kwartaal van 2008 worden opgeleverd. Nu is de planning 2010, waarbij het ministerie stapsgewijs het loket uitbreidt met functionaliteit. De Eerste Kamer heeft afgelopen november ingestemd met de invoering van de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) in 2010. Die is nodig voor het regelen van de omgevingsvergunning.
Het project kent een uitvoerige testfase. De groep koplopergemeenten is daarbij betrokken. Sommige daarvan hebben al een voorloper van het omgevingsloket online in gebruik. Zo sloot Ede al in 2005 een convenant af met VROM om een proef uit te voeren op het gebied van de omgevingsvergunning. Het ministerie gaf zelf Atos Origin de opdracht een Digitaal Bouwloket te ontwikkelen: de ervaringen daarvan zijn meegenomen in het bredere omgevingsloket.
Lasten
Vrom verwacht met de Wabo een lastenreductie van 96,2 miljoen euro te kunnen realiseren, gesplitst in een bedrag van 84,5 miljoen euro dat betrekking heeft op het bedrijfsleven, en 11,7 miljoen euro op burgers. Door de vereenvoudiging van de procedures kost het de indieners veel minder tijd en papier, en zijn er minder ambtenaren nodig voor de verwerking van de aanvragen, stelt Vrom.
De totale invoeringskosten voor gemeenten bedragen 62 miljoen euro. Veertig miljoen daarvan neemt het ministerie voor zijn rekening; de overige 22 miljoen komt uit het gemeentefonds. Verder zorgt Vrom voor de Wabo-opleiding van zesduizend gemeenteambtenaren, de ict achter het Omgevingsloket, het kennisplein en de helpdesk.
Consortium
Het ministerie trok in 2007 een consortium aan om de landelijke voorziening omgevingsloket te bouwen, bestaande uit: Be Informed (zoekfunctionaliteit), Be Value (it-dienstverlener), Informaat (webontwerper), Juris (juridisch organisatie-adviesbureau), O&I (gespecialiseerd in 'business process management') en de Universiteit van Amsterdam (Leibniz Center for Law). Naar verwachting verwerkt het omgevingsloket straks zo'n 300.000 aanvragen en meldingen per jaar.