Binnenkort kunnen organisaties testen hoe hun documenten er uitzien in een ander kantoorpakket, dankzij een webdienst die Nederland Open in Verbinding (NoiV) en de OpenDoc Society samen ontwikkelen. Michiel Leenaars, vicevoorzitter van de OpenDoc Society: “We willen zo laten zien dat ODF een heel consistent formaat is.”
Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) en de Vereniging OpenDoc Society werken samen aan een webdienst voor het vergelijken van Officetoepassingen. Organisaties kunnen hun documenten gratis uploaden naar OfficeShots, zoals de webdienst gaat heten. Op het scherm zien ze vervolgens hoe een document er in een ander pakket uitziet. Dit resultaat kunnen ze als pdf bewaren. Als het om ODF-bestanden gaat, gunt de webdienst ontwikkelaars daarnaast een blik op de onderliggende XML.
Officeshots.org gaat eind februari online. In eerste instantie kan de webdienst alleen bestanden in ODF-formaat tonen vanuit onder andere GoogleDocs, StarOffice, OpenOffice, Lotus Symphony en Word-versies met een ODF-plugin. Later volgen ook documenten in andere formaten.
Michiel Leenaars, directeur strategie bij NLnet en vicevoorzitter van de OpenDoc Society: "We willen zo laten zien dat ODF een heel consistent formaat is. Hopelijk denken organisaties voortaan wel vijf keer na voordat ze een pakket kiezen dat ODF niet ondersteunt."
Huisstijl zien in ander pakket
Leenaars: "Als je een document opslaat en verstuurt aan iemand met een ander kantoorpakket, dan weet je nooit zeker wat die persoon op zijn scherm te zien krijgt, en hoe het document uit de printer rolt. Voor één documentje is dat misschien nog niet zo erg, maar het wordt anders als een organisatie tienduizend desktops van nieuwe kantoorpakketten wil voorzien. Dan is het bijvoorbeeld relevant hoe bestaande documenten, die opgemaakt zijn in de huisstijl, er uit gaan zien in het nieuwe pakket. Via OfficeShots kunnen organisaties beoordelen hoe consistent en betrouwbaar de output is van allerlei kantoorpakketten, zonder dat ze daarvoor een hele verzameling leveranciers hoeven te benaderen."
mmmm OK, als ik 10.000 desktops van een ander kantoor pakket wil voorzien dan is het handig als ik de layout on-line kan testen in plaats van dat ik simpelweg een versie van openoffice.org download???
Lijkt mij geen plausibel verhaal, wat heeft dit onze overheid gekost?
Als het verhaal nou zou zijn om juist mensen met kleine installaties zonder al te veel kennis van IT bekend te maken met ODF en een geruststellend doel heeft, dan zou ik het wat meer begrijpen.
Overigens sta ik verder zelf volledig achter ODF en niet anders dan elk initiatief aanmoedigen op weg naar een eerlijke standaard?
De aandacht die deze site nu krijgt heeft zijn nut al bewezen. Vanuit puur functioneel oogpunt kun je er inderdaad je vraagtekens bij zetten.
Ik juich de ODF-standaard overigens zeker toe. Niet alleen om een einde te maken aan de monopolie op een aantal standaarden van nu, maar vooral ook omdat ODF documentintegratie mogelijk zal maken. De oude standaarden hebben ons jarenlang met gesloten documenten opgezadeld. De nieuwe mogelijkheden zullen documentbeheer een totaal nieuwe dimensie geven. Eindelijk!
Over de “OpenDoc Society” heb ik het grootste bedenken. De informatie die die levert is grotendeels ook te betrekken bij de ODF-Alliance die al bestond voor de OpenDoc Society.
Voorts is de beheerder de zelfde als die van de nederlandse “internet-society”, het ruikt naar geld maken over de rug van de “community”. De echte internetsociety http://www.insoc.org biedt overigens een gratis lidmaatschap aan dat de nederlandse niet doet.
Voor iedereen die ODF een warm hart toedraagt en voor wie open standaards wat waard zijn raad ik aan zich bij de ODF-Alliance http://www.odfalliance.org aan te melden.
Voor het woordje “society” een berg geld neertellen lijkt me tamelijk onzinnig.