Als inwoner, ondernemer maar ook als kiezer kun je je dagelijks blijven verbazen over de wijze waarop de overheid investeert in samenwerking om efficiënter te kunnen werken.
Als inwoner, ondernemer maar ook als kiezer kun je je dagelijks blijven verbazen over de wijze waarop de overheid investeert in samenwerking om efficiënter te kunnen werken.
Dat begint overigens al in het politieke proces. Na de vorige gemeenteraadsverkiezingen, blijkt dat een recordaantal lokale politieke partijen zijn opgang heeft gemaakt. In menige gemeente zijn 12 politieke partijen geen uitzondering. Vraag hierbij is of lokaal getinte onderwerpen, zoals riolering, onderhoud openbare ruimte en ict op 12 verschillende manieren kunnen worden opgelost. Natuurlijk heb je daar geen 12 politieke partijen voor nodig, maar wel voldoende sturing.
Jammer dat destijds de gekozen burgemeester het niet heeft gehaald. Dat had volgens mij veel lokale duidelijkheid kunnen geven. En er had stevig de bezem door het huidige burgemeesterskorps gehaald kunnen worden. De huidige generatie blinkt namelijk niet uit in innovatie. Het onderwerp ict of internet is aan hen niet besteed. Nog steeds is er een aantal die er trots op zijn dat ze geen pc hebben. Wat mij betreft mag de Koningin deze burgervaders per direct uit hun functie ontheffen. Nederland is trouwens nog het enige land dat zijn burgermeesters benoemd via de Kroon in plaats van laat kiezen.
Door de vorming van Klantcontactcenters (gemeenten als eerste overheidsloket) wordt samenwerking wel steeds meer gestimuleerd. Er zijn goede voorbeelden waarbij gegevensuitwisseling niet alleen efficiency oplevert maar ook klantvriendelijkheid. Het zorgt ook voor druk bij overheidslagen die moeite hebben zich te profileren. Neem bijvoorbeeld de provincies, die al sporadisch weinig burgers op bezoek krijgen, maar opmerkelijk veel internetbezoek. Alleen, die eigen digitale loketten kunnen ze eigenlijk afschaffen. Dit is immers een taak van gemeenten. De wijze waarop provincies zich via internet profileren vergt een herpositionering.
Bijzonder is dat de oudste overheidsorganisatie van Nederland (sinds de 12e eeuw), de waterschappen, het steeds beter lukt om samen te werken in de (ict)-backoffice. Wat 26 waterschappen wel lukt, lukt 12 provincies niet.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
“Bijzonder is dat de oudste overheidsorganisatie van Nederland (sinds de 12e eeuw), de waterschappen, het steeds beter lukt om samen te werken in de (ict) – backoffice. Wat 26 waterschappen wel lukt, lukt 12 provincies niet.”
Die waterschappen hebben allang geleerd dat GEZAMELIJK “water naar de zee dragen” meer loont dat individueel 😉 Daarbij worden ze ook nog bijgestaan door een natuurlijke eigenschap van WATER nl. dat het – zonder verder inspanning – altijd, automatisch naar het laagschte punt stroomt. (zoals ook sommige mensen, maar dat ter zijde)
MACHT daarentegen is een on-natuurlijk goedje, wat – in mijn ogen – geen positieve eigenschappen heeft. Het komt voort uit menselijke ego’s (een onnatuurlijk ding) en macht heeft de vervelende eigenschap te blijken kleven, plakken aan hoofden (,van) personen en organisaties die het menen te moeten uitoefenen over hun naaste omgeving.
“Jammer dat destijds de gekozen burgemeester het niet heeft gehaald.”
Das is mijn opinie ook logisch, want op dese wijze zorgt het koningshuis voor een verdere onderdrukking door – aan hen loyale – individuen.
Stel je voor dat je een gekozen burgemeester eens op Staat tegen “Den Haag” en op gaat komen voor zijn eigen achterban, gesponsord door de belastingscenten van de e-overheid. Denk je eens in welke mooie en positieve zaken zouden er dan snel en efficient gerealiseerd kunnen worden??
Een onafhankelijke stad, een zelfstandige autonome provincie, de “verenigde staten der nederlanden?”
Het word hoog tijd dat een verticale schoonmaak slag komt door alle overheidslagen. Dat zou een hoop belastingen, regeltjes en rompslomp rondom gegevensuitwisselings projecten kunnen schelen.
Iedere provincie haar eigen autonome bestuur en optimaal met elkaar samenwerkend om nederland weer gezond en welvarend te maken. Allemaal voorzien van een goed draaiende lokale industrie (en dus niet alles opgestapeld in de randstad), lokale economie, regionale energievoorzieing, een eigen bank.
Who needs “Den Haag” anyway?
Dit politieke circus kost “De verenigde provincien der Nederlanden” allen al handen vol met belastinggeld, en vormt een mooie bult met overhead kosten. Dit circus debateert en debateert maar lokalerwijs – dicht bij den burger – voert het praktisch niet echt veel uit toch? Het produceert alleen maar meer (normen, waarden en gedrag) regeltjes en wetjes om haar centrale grijp te willen verstevigen, zonder daadwerkelijk in actie te komen.
Samenwerking begin je van onderaf aan, uit wederzijds respect en welwillendheid, en niet omdat het van boven af opgelegd word.. das onderdrukking, das een politiestaat”