De invoering van SEPA – de uniforme Europese betaalomgeving – gaat gepaard met een aanpassing van bank- en betaalsystemen en beveiligingsstandaarden. Een van de gevolgen is een massale vervanging van pinautomaten. Winkeliers zijn bang op kosten te worden gejaagd.
SEPA, een plan van de Europese Unie, staat voor Single Euro Payments Area. In 2013 moet dit vereenvoudigde betaalsysteem er zijn, waardoor er na de contante euro ook sprake is van de digitale euro. Voor consumenten in de eurozone gelden dan voor elke betalingstransactie dezelfde voorwaarden, ongeacht in welk land zij betalingen verrichten. Ook kunnen zij in alle eurolanden met hun pas betalen. Vanaf 2008 voeren de banken de eerste SEPA-producten in.
De introductie van SEPA betekent dat financiële instellingen en winkels hun transactie- en betaalsystemen moeten aanpassen. Zij krijgen bijvoorbeeld te maken met de nieuwe standaard EMV van MasterCard en Visa. Deze standaard is opgesteld om het betalingsverkeer veiliger te maken door de magneetstrip op betaalkaarten te vervangen door een chip. Hieraan gekoppeld hebben de grote betaalinstellingen nieuwe veiligheidseisen aan onder andere pinautomaten gesteld. Winkeliers en horecaondernemers moeten er voor zorgen dat hun betaalterminals straks EMVgeschikt zijn.
In de hoek
Eerder deze maand stopte Currence, de organisatie die namens de grootbanken de kwaliteit en de veiligheid van het Nederlandse betalingsverkeer bewaakt, al met de ondersteuning van de Telepas-pinautomaten van fabrikant Alphyra. Volgens Currence voldoen deze apparaten niet meer aan de huidige veiligheidseisen. Veel kleine winkeliers zijn niet blij met de gedwongen migratie. Een uitbater van een stripwinkel in Utrecht klaagde over het hoge bedrag – zo'n 1000 euro – dat voor een nieuw pinapparaat moest worden neergelegd. De eigenaar van een cdzaak in de Domstad voelt zich door de machtige bankwereld in een hoek gezet. De zegsman van het Platform Detailhandel tilt minder zwaar aan de afschrijving van Telepas-apparatuur. "Het gebruik en de vervanging van betaalterminals hoort nu eenmaal bij het ondernemersrisico van toonbankinstellingen. Deze oude Telepas-terminals werden al enkele jaren niet meer verkocht. Ze voldeden niet meer aan de huidige veiligheidseisen." De woordvoerder wijst erop dat de stopzetting ruim van tevoren is aangekondigd.
Ondernemers krijgen dispensatie van hun bank als zij inmiddels een nieuwe betaalterminal hebben besteld. Currence schat in dat zo'n 1500 detaillisten (nog) geen nieuwe terminal hebben aangeschaft. De woordvoerder van Platform Detailhandel waarschuwt winkeliers wel op te letten wanneer ze een apparaat bestellen. "Veel producenten hebben hun betaalautomaten nog niet aangepast. Een toonbankinstelling moet zien te voorkomen dat er nu een nieuwe terminal wordt aangeschaft die over een paar jaar weer de deur uit moet, omdat die niet voldoet aan de nieuwe EMV-standaard."
Telecom
Het Platform Detailhandel propageert het gebruik van ip-vpn-netwerken voor grootwinkelbedrijven en adsl-verbindingen voor middenstanders. Zulke telecomnetwerken voor elektronisch betalen moeten een einde maken aan de huidige wirwar aan lijnen. Ook is de brancheorganisatie voorstander van mobiele terminals met een gsm-netwerk. Dat is voor sommige winkeliers goedkoper dan de inzet van vaste terminals. Hiervoor biedt pas één leverancier gecertificeerde terminals aan.
Leverancier CCV zegt op alle komende veranderingen in het betaalverkeer te zijn voorbereid. Dat geldt ook voor deze mobiele PIN-automaat, de Vx670, die bijvoorbeeld gebruikt wordt door marktkramers.
Meer informatie op: www.betaalterminal en www.efficientbetalen.nl.