De kleinere deelnemers in Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) zijn niet blij met de antwoorden van staatssecretaris Frank Heemskerk op kamervragen van Arda Gerkens. Heemskerk schrijft dat de kortingsregeling van de stichting is toegestaan. Volgens de deelnemers heeft SIDN een monopoliepositie.
De deelnemers die een petitie zijn gestart voor de afschaffing van de kortingsregeling, zijn niet tevreden over de antwoorden die staatssecretaris Frank Heemskerk geeft op kamervragen. Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP) stelde Kamervragen over de veranderde tarieven bij Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De kortingsregeling zou niet eerlijk zijn voor kleinere deelnemers.
Erwin de Brueijs, die het woord voert namens de ondertekenaars van de petitie, heeft Gerkens een e-mail gestuurd waarin hij de antwoorden van de staatssecretaris weerlegt. "Ik hoop dat Gerkens het hier niet bij laat zitten", zegt hij.
Geen monopolie
Heemskerk schrijft in de brief dat SIDN geen monopoliepositie heeft. Consumenten kunnen kiezen uit meerdere domeinnaamextensies zoals .com of .org. "Dat is niet zo", zegt De Brueijs. "Voor deelnemers is SIDN wel de enige plek waar ze .nl-domeinen kunnen registreren. Het is een stichting en geen commercieel bedrijf. Ze hoeven geen klanten aan zicht te binden."
De kleinere registrars hebben een advocaat een brief laten sturen naar SIDN. Hierin vragen ze een reactie van de SIDN over de klachten op de tariefswijziging. "De kans is groot dat ze in deze brief gaan verwijzen naar de antwoorden van de staatssecretaris."
Een volgende stap die de petitiestarters willen nemen is een klacht neerleggen bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Volgens Heemskerk liggen al een aantal klachten bij deze organisatie. De Brueijs: "Wij wachten eerst de officiële reactie van SIDN af."
Vast abonnementstarief
SIDN veranderde onlangs zijn tarieven. Registrars betalen nu een vast abonnementstarief dat met vijftig euro per kwartaal is verhoogd. Ze hoeven echter niet meer te betalen voor wijzigingen. De stichting hoopt zo meer .nl-domeinnamen te registreren. Daarnaast is er een kortingsregeling voor registrars die meer dan tienduizend .nl-domeinen registreren (staffelkorting). De korting kan oplopen tot acht procent bij meer dan honderdduizend namen. De korting wordt alleen gerekend vanaf dat aantal en geldt niet voor alle domeinnamen.
Een aantal registrars startte een petitie. De initiatiefnemers vinden de tariefswijziging een tariefsverhoging. Zij vinden dat de concurrentiepositie van de kleinere registrar wordt ondermijnd door de kortingsregeling. De nieuwe tarieven zouden alleen rendabel zijn voor registrars die meer dan vierhonderd wijzigingen per jaar doorvoeren.
Het is grappig te lezen dat een nieuw opgerichte stichting namens alle kleine deelnemers praat. Ikzelf beheer twee SIDN cat.1 accounts en heb geen bezwaar tegen de prijsverhoging. Als je als ondernemer die 200 euro per jaar extra niet kunt ophoesten, moet je gewoon stoppen. Ook wordt volledigheidshalve maar niet vermeld, dat de hogere bijdrage gecompenseerd wordt met vervallen kosten voor elke (adres)wijziging of verhuizing. Blijft enkel de korting over, maar hier heb ik geen moeite mee. Het is ook niet concurrentievervalsend, omdat de totale inkoop van domeinen een verschil van centenwerk is als je naar de grootste en de kleinste aanbieder kijkt. (los van de vaste kosten, maar je kiest er zelf voor om lid te worden van de SIDN).