Nadat de Duitse deelstaat Saksen een nieuwe lening weigerde aan Qimonda, heeft de Duitse geheugenchipfabrikant uitstel van betaling aangevraagd. De deelstaat Saksen vindt dat grootaandeelhouder Infineon aan de beurt is om een duit in het zakje te doen.
Qimonda, één van de grootste dram-producenten ter wereld, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Afgelopen donderdag klopte de Duitse geheugenproducent opnieuw aan bij de deelstaat Saksen. Die had in december al honderdvijftig miljoen euro geleend aan het bedrijf. Van grootaandeelhouder Infineon ontving Qimonda toen een lening van 75 miljoen euro.
Portugal leende honderd miljoen euro uit, in de hoop de werknemers van een geheugenfabriek in Porto aan het werk te houden. In oktober ontsloeg de fabrikant van geheugenchips al drieduizend werknemers. De resterende twaalfduizend moeten nu ook vrezen voor hun baan.
Afpersing
Saksen weigerde vorige week de nieuwe lening te verstrekken. ‘We willen ons niet laten afpersen', zo zei CDU-fractievoorzitter Steffen Flath vrijdag. De politicus vindt dat de overheid genoeg haar best heeft gedaan en Infineon nu een duit in het zakje zou moeten doen.
Infineon heeft een belang van 77,5 procent in de dram-fabrikant. Qimondo ontstond in het voorjaar van 2006 als afsplitsing van Infineon.
Zwaar weer
De markt voor geheugenchips bevindt zich in zwaar weer. De omzet uit dram-chips daalde in 2008 gemiddeld met 19,8 procent. Onderzoeksbureu Gartner voorspelt een scherpe daling van de chipomzet voor 2009.
Fabrikanten van geheugenchips schroeven wereldwijd hun productie terug. Samsung Electronics overweegt de bedrijfsuitgaven (CAPEX, capital expeditures) aan chips in 2009 omlaag te brengen van 3,5 naar 1 tot 2 miljard euro. Concurrent Hynix haalde onlangs 430 miljoen euro aan noodfondsen op bij aandeelhouders. Elektronicaproducent Toshiba zet de productie van flash-geheugenchips een tandje lager. De Yokkaichi-fabriek in Japan, een joint venture met geheugenleverancier Sandisk, ging met ingang van januari 2009 aanmerkelijk minder produceren.