ING Bank heeft een banenreductie aangekondigd als gevolg van teleurstellende voorlopige jaarcijfers. Onder de zevenduizend ontslagen zitten ook ict'ers. Dat laat een woordvoerder doorschemeren aan Computable.
Naar aanleiding van tegenvallende bedrijfsresultaten schrapt ING Bank wereldwijd zevenduizend banen. Dat is zes procent van het personeelsbestand. De maatregel treft waarschijnlijk ook Nederlandse ict'ers, laat een woordvoerder aan Computable doorschemeren. "Het betreft een reductie over de gehele linie en mogelijk ook ict-afdelingen." De bank heeft een van de grootste ict-afdelingen van Nederland. Exacte aantallen brengt de organisatie pas half februari 2009, bij de officiële presentatie van de jaarcijfers.
De financiële instelling verwacht over 2008 een nettoverlies (inclusief afschrijvingen) van een miljard euro te boeken. De bankentak van ING draait een kleine winst van een half miljard, de verzekeringsdivisie schrijft 900 miljoen verlies en er zijn afschrijvingen ter waarde van 600 miljoen euro. Met de voorgestelde maatregelen hoopt de onderneming jaarlijks een miljard euro te besparen.
Kernactiviteit
Behalve de banenreductie heeft de financiële instelling besloten enkele geplande investeringen niet uit te voeren. Daarbij gaat het om activiteiten die buiten de kern van het bedrijf liggen. De woordvoerder wil niet zeggen of het daarbij om ict-activiteiten gaat. Hij vertelt dat niet alle ict bij de bank als kernactiviteit wordt gezien. "Zoals het werkplekbeheer, dat we al eerder uitbesteedden." Een gelegenheidsconsortium van Getronics, Accenture, Atos Origin en KPN regelt de werkplekken al sinds eind 2006.
Een van de investeringen die op een laag pitje komen te staan, is de invoering van het internetbankierproduct ING Direct in Japan. "Dat doen we voorlopig niet (…) Je kunt je voorstellen dat bij online banking de ict best belangrijk is. Het is daar zelfs een factor waarmee je je kunt onderscheiden", aldus de woordvoerder.
ING Bank heeft wereldwijd 125.000 medewerkers, waarvan dertigduizend in Nederland.
Michel Tilmant, die maandag opstapte als topman van bankverzekeraar ING, krijgt een vertrekpremie mee van 1,35 miljoen euro. Dat meldde een woordvoerder van ING maandag. Het is niet bekend hoeveel de Belgische topman opstrijkt met het verzilveren van aandelen en opties of andere bonussen.
Jammer dat ze een supercommissaris hebben benoemd als CEO! Volgens Nu.nl was Hommen commissaris bij o.a. ING, TNT en Reed Elsevier. En wij weten allemaal wat er met deze bedrijven is gebeurd… Alsof het aantal commissariaten een garantie zou zijn voor succes! Personen uit de ‘old boys’- network zou je juist moeten vermijden en een iemand kiezen zoals Docters van Leeuwen. De overheid zou zelf iemand moeten aanstellen die een tegenstander is van de ver-Amerikanisering en globalisering in zakendoen en die het belang inziet voor stimulering van het MKB.
Banken, tja, da’s toch gewoon legale georganiseerde criminaliteit lijk me.
De ontslag ronde (aankondigingen en geruchten) speelt al drie jaar door de organistatie en OPS-IT.
De laatste crisis wordt gebruikt om het door de tegenliggende OR heen te duwen.
Wellicht ook een politieke middel geweest om de overheid onder druk te zetten om 64 miljard aan ING troep over te nemen.
Nee we zijn lekker bezig met ze alle en daarnaast nog geloven dat de ING het zo goed doet.
Even een overweging als we het toch over normen en waarden hebben.
Een soldaat die uitgezonden wordt (al dan niet terecht / mee eens) naar afghanistan zwaait af met hooguit een mooi speltje, of een onderzoek van het OM.
Een bankier / CEO / CFO (ahold / ING / ABN / etc) die afzwaait krijgt miljoenen mee. (en na oplichtingen van miljarden een boete van 30.000 euro, dat is 1~5 % van zijn bonus).