Netwerkcamera's worden meestal voor bewakingsdoeleinden gebruikt. Goedkoop zijn ze niet. Als je meerdere netwerkcamera's en een automatisch werkend opnamesysteem wilt combineren, dan ben je al snel vele duizenden euro's kwijt. Voor het mkb is zoiets vaak te duur. Het Qnap NVR-1012 multifunctioneel bewakingssysteem kan uitkomst bieden.
Qnap heeft bestaande producten samengevoegd in een bewakingsbundel. Het bewakingssysteem NVR-1012 bestaat uit de Qnap NVR-101 videoserver aangevuld met twee ICS-1013 netwerkcamera's. Daarmee kunnen bedrijven alvast twee zones tegelijk bewaken. Uiteraard kun je het systeem uitbreiden met meer netwerkcamera's. De ICS-1013 camera filmt ook in infrarood. Het systeem is dus geschikt voor nachtbewaking. Verder is er een zoomoptie en tweeweg-audio.
De NVR-101 videoserver biedt via het netwerk toegang tot de configuratie van het bewakingsgeheel, maar ook tot de opgenomen videobeelden. Tussen de videoserver en de ip-camera's is er ook een netwerkverbinding. Die is naar keuze bekabeld of draadloos. De videoserver heeft bovendien drie usb-aansluitingen. Op die manier kun je gemakkelijk back-ups maken van de opgeslagen data. Je zou dat natuurlijk ook via het netwerk kunnen doen, maar video-opnames kunnen zeer groot zijn. Dan is lokaal back-uppen efficiënter.
Laag stroomverbruik
De videoserver draait Linux, zodat de hardware niet zo heel krachtig hoeft te zijn. Dat resulteert in een laag stroomverbruik. Bovendien is Linux zeer betrouwbaar. Opnames zijn te maken met tijdstempel op dertig fps (frames per seconde) per kanaal en met 3GPP ‘packet switched' videostreaming. Je beheert alles via een webinterface.
Je begint met de installatie van de camera's. Die zijn op een voet te monteren met een kantelgewricht, zodat je behoorlijk wat montagevrijheid hebt. Er is achteraan een audio-aansluiting om de camera aan te sluiten op bijvoorbeeld een versterker.
Als je een camera draadloos wilt gebruiken, probeert hij het eerste draadloos netwerk te gebruiken dat hij vindt. Dat is natuurlijk zinloos bij een goed beveiligd WLAN. Er zit niets anders op dan de camera eerst verplicht bekabeld aan te sluiten zodat je hem handmatig kunt configureren. Dat gebeurt via eveneens een webinterface.
Windows verplicht voor beheer
Als de camera's opgesteld en geconfigureerd zijn, is de videoserver aan de beurt. Die kan alleen bekabeld worden aangesloten. Het webbeheer vereist ActiveX. Daardoor is dit bewakingssysteem alleen bruikbaar met Windows. Dat vinden we volslagen onbegrijpelijk voor een oplossing die zelf op Linux draait. Het is nog onbegrijpelijker wanneer je beseft dat de webinterface van de camera met Java werkt. Waarom dan niet ook Java gebruikt voor het bewakingsscherm van de videoserver?
De videoserver heeft een configuratiewizard waarin je ook moet invullen welke camera's je hebt en hoe de videoserver daarvoor beheertoegang kan krijgen. In de lijst van ondersteunde cameratypes staat de meegeleverde camerasoort echter niet standaard ingevuld! De merknaam en het type Qnap ICS-1013 blijken gewoon niet in de lijst voor te komen. Er staat wel een iPUX ICS 10×3 tussen. Dat blijkt de goede te zijn. Dit vinden we toch wel slordig voor een bewakingssysteem dat als bundel wordt verkocht.
De webbeheerinterface van de videoserver lijkt erg op die van Qnap NAS'en die we in het verleden al getest hebben. Bovenaan is er een pictografische menubalk met hoofdrubrieken. Een tekstmenu met subrubrieken verschijnt uiterst links naargelang de gekozen hoofdrubriek. Een kind kan de was doen. Het hoofdscherm van het webbeheer geeft trouwens een duidelijk overzicht van alle beheerfuncties.
Harde schijf optioneel
Hou er rekening mee dat deze oplossing standaard zonder harde schijven geleverd wordt. Die moet je dus zelf nog aanschaffen en monteren, of je laat je leverancier dit doen. Zonder tenminste één harde schijf kun je uiteraard geen bewakingsbeelden opnemen.
Standaard werkt het systeem op VGA-resolutie, maar QVGA en QQVGA worden ook ondersteund. Je kunt op maximaal honderdtwintig fps opnemen. De getoonde beelden zijn niet bepaald van topkwaliteit, maar wel voldoende voor bewakingsdoeleinden. Als bewijsmateriaal voor misdaden zullen ze doorgaans niet volstaan. Het detailniveau en de bijhorende resolutie zijn niet voldoende om een positieve identificatie van mensen mogelijk te maken. Dat geldt zeker bij opnames met lage lichtniveaus.
Conclusie
Het grootste nadeel van deze Qnap videobewakingsoplossing vinden we dat het webbeheer van de videoserver ActiveX en dus Windows vereist. Dat is des te ergerlijk omdat de videoserver zelf op Linux draait. De beeldkwaliteit van de Qnap-camera's is aanvaardbaar, maar lang niet zo goed als wat we bijvoorbeeld gewend zijn van de concurrerende camera's van het Zweedse merk Axis. Wel is de prijs een stuk lager dan bij de Zweedse concurrent.
Productinfo
Product: NVR-1012
Producent: Qnap, Taiwan; www.qnap.com
Leverancier: Valadis, Hengelo [NL], www.valadis.nl
Adviesprijs (excl. BTW): 675 euro excl. harde schijf of schijven.
De Kern
* Videobewaking kan erg duur worden als er ook opnamefaciliteiten bij moeten zijn.
* Qnap combineert een videoserver met twee ip-camera's voor een erg aantrekkelijke prijs.
Inmiddels is de IPUX ICS 1013 standaard ondersteund door QNAP zag ik net.