Het Koning Willem I College (KWIC) in Den Bosch start met een proef om de autistische leerlingen aan de ict-opleidingen intensiever te begeleiden. Het college kiest voor ict omdat juist binnen die afdeling de meeste studenten met een autistische stoornis kampen.
Aan het Koning Willem I College in Den Bosch wordt als proef tot en met de zomervakantie extra begeleiding geboden aan ict-leerlingen met autistische klachten. Het mbo-college probeert het onderwijs aan autistische leerlingen te verbeteren, omdat het aantal leerlingen met klachten toeneemt.
"Wij zien collegebreed een toename van het aantal zorgleerlingen, met name met autisme en aanverwante stoornissen. Dat is een landelijke trend, maar bij de ict-opleidingen groeit het aantal heviger", vertelt Nannie van Berkum, directeur van het Studenten Succes Centrum van het KWIC.
Gestructureerd werken
"Leerlingen met autistische klachten kiezen vaker voor ict omdat zij binnen dat vakgebied vrij gestructureerd en individueel kunnen werken", zegt zij. Deze leerlingen hebben ook binnen de afdeling ict een voorkeur voor bepaalde opleidingen. Van Berkum: "Kinderen met autisme kiezen vaker voor de meer technische opleidingen binnen de afdeling, zoals systeembeheer."
Het KWIC biedt de leerlingen met autisme vanaf de carnavalsvakantie tot en met de zomervakantie als proef extra faciliteiten. "Het onderwijs van tegenwoordig is ingericht op samenwerken in grote groepen. Dit zorgt voor veel onrust bij autisten", ligt Van Berkum toe. "Specifiek voor autisten richten wij daarom ruimtes in die deze leerlingen minder prikkels geven. Bovendien gaan wij leerlingen één of twee dagdelen per week extra begeleiden."
Bijgespijkerd
Ook de docenten worden bijgespijkerd. "Voor docenten en het zorgteam is een scholingsprogramma opgezet. Hier leren zij hoe zij met deze leerlingen om moeten gaan en ervoor kunnen zorgen dat de leerlingen binnen het reguliere onderwijs en zonder vertraging hun diploma halen. Daar gaat het uiteindelijk om."
De proef loopt van de carnavalsvakantie tot en met de zomervakantie. Als de proef op de ict-afdeling van het college slaagt, krijgen ook andere opleidingen speciale faciliteiten voor autistische leerlingen.
“Wij zien collegebreed een toename van het aantal zorgleerlingen, met name met autisme en aanverwante stoornissen. Dat is een landelijke trend, maar bij de ict-opleidingen groeit het aantal heviger”,
Gek he?? Autisme is geen leerstoornis! Wat een BS!
Autisme is een (interne) weigering van het jonge individue om kennis tot zich te nemen, op deze wijze waarbij een (domme?) gans voedsel door haar strot gedrukt krijgt en vetgemest met eten om haar gansenlever te oogsten voor de pate!
De zgn. [sticker] autisme geeft aan dat er een groeiend aantal zielen op deze aarde incarneren, die geen onderwijs meer WILLEN hebben op de huidige, stoffige, dwangmatige – door de overheid voorgeschreven – manier.
– Simpel in een bankje zitten
– Luisteren naar de meester of juf
– Opzitten en pootjes geven als er toestemming voor is
– Braaf zijn en luisteren naar deze ***** maatschappij
Tip voor Nannie (symbolische naam by the way ;-))
1. Doe eens een poging om je – als lera(a)r(es) uit je mammoet-wet-school-systeem harnas te stappen.
2. VRAAG eens naar HUN interesses.
3. Stimuleer of prikkel dan “zgn. autistisch kind” daarbij te bereiken wat ZIJ willen weten of wat ZIJ worden willen.
4. Wedden dat je die – door een ouderwetse onderdrukkings maatschappij opgeplake sticker [autisme] binnen no time kwijt bent?? ;-P
Deze zgn. autistishe kinderen (de verpakking aan de buitenkant) zijn vele malen intelligenter en wijzer (aan de binnenkant) dat de huidige meester of juf die voor de klas staat.
“Ook de docenten worden bijgespijkerd.”
Hoog tijd!!
Accepteer deze mooie (Zonne,Sterren,Crystal en Indigo) kinderen zoals zoals ze NU zijn, Kom van je lessenaar af, stel je hart open en leer van hen! Je hebt geen PABO nodig om leer-bevoegd te zijn. Leraar worden kan iedereen, en deze generatie laat dit aan jullie zien.
Je bent nooit te oud om te leren 🙂
“Blijf geen ganzen(h)voeder, maar word een inspirator!”
Namaste, Ronald