Breedbandige internetverbindingen, geautomatiseerde administratieve processen, zakelijke IP-telefonie, videoconferences met internationale zakenpartners, kortom informatietechnologie vormt het hart van corporatief Nederland. De investeringen in groene ict komen helaas pas nu op gang. Het is tijd voor een inhaalslag vindt Elbert Raben.
Jarenlang draaide alles in de sector uitsluitend om steeds hogere prestaties. Daarbij bleef de beschikbare ruimte voor informatie technologie veelal beperkt want ja, de miniaturisering maakte het mogelijk. ‘En ja, dat kost nu eenmaal energie', zo klonk het lange tijd, waarna men onverstoorbaar overging tot een volgende upgrade: nog snellere hardware, nog compacter. Met elke nieuwe hotspot verschijnen nieuwe druppels koud zweet op het voorhoofd van het hoofd ict, want de airco draaide al op volle toeren. Onnodig, want als ict-professionals duidelijker zouden kiezen voor groene it bewijzen ze niet alleen zichzelf en het milieu een goede dienst maar ook hun eigen organisatie, want investeringen in duurzame technologie verdienen zich sneller terug dan menigeen denkt.
De stelling dat krachtige ict energie vreet gaat niet meer op. Compacte servers kunnen zonder stroomverslindende koelsystemen duurzaam én effectief worden gekoeld en ook de beschikbaarheid van it-systemen kan tegenwoordig op een energie-efficiënte wijze worden gewaarborgd. De nodige producten zijn beschikbaar en door te investeren in groene it kunnen organisaties direct aanzienlijk besparen op energiekosten. Bovendien zijn de investeringen met de huidige energieprijzen weer snel terugverdiend. Dus waarom stapt de ict-sector nog niet massaal over op groene it? Omdat er nog steeds vooroordelen heersen ten aanzien van duurzame technologie en omdat men met vragen zit die niemand meer durft te stellen: Hoe effectief is de technologie? Waar valt de meeste financiële winst te behalen? Welke investeringen verdienen zich het snelst terug?
Servers
Er bestaan diverse methoden om het energieverbruik van it-installaties te verlagen. Op de eerste plaats trekken de nieuwe energiezuinige serversystemen de aandacht. Deze maken zowel gebruik maken van klassieke energiebesparingtechnieken als APM (Advanced Power Management) en ACPI (Advanced Configuration and Power Interface) als van nieuwe stroombesparende processoren die doorgaans op een fractie van het totale vermogen draaien en alleen wanneer nodig omschakelen naar een full-speed-modus. Dit principe wordt ook toegepast op moderne voedingen, waarvan het rendement de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd.
Energievreters
Naast servers verbruiken uninterruptible power supply (ups)- en koelsystemen de grootste hoeveelheid energie.
Bij een ups is vooral het gemiddelde rendement gedurende de gehele levensduur van invloed op de bedrijfskosten. Waar conventionele ups-systemen een gemiddeld rendement bieden van 88 procent, realiseren de meest geavanceerde ups-systemen rendementen van maximaal 96 procent bij volledige belasting. Dit staat gelijk aan een besparing van 55.000 euro bij een 100kVA ups in 10 jaar en voor een reductie van de CO2-uitstoot tot 50 procent. Om de accu's van ups-systemen zo lang mogelijk te benutten wordt voorkomen dat deze onnodig vaak moeten worden vervangen. Nieuwe accu's kosten geld en belasten het milieu. Met behulp van zogenoemde accumanagementsystemen kan de levensduur van accu's met een derde worden verlengd.
Gemiddeld besteden Nederlandse organisaties bijna een derde van hun totale ict-budget aan de koeling van hun it-faciliteiten. Door de juiste balans te vinden tussen ruimte- en hotspot-koeling kan hier veel winst worden behaald. Wanneer de klimaatbalans is verstoord, bijvoorbeeld doordat extra kasten zijn geplaatst of extra ventilatiekanalen zijn aangelegd, heeft dat grote gevolgen voor de efficiëntie van het totale koelsysteem. Door koude en warme luchtstromen effectief van elkaar te scheiden kan het rendement van een koelsysteem met 40 procent worden verhoogd en het stroomverbruik met 40 procent afnemen.
Deze winstpercentages kunnen nog verder worden verhoogd (tot 50 procent) door gebruik te maken van nieuwe zogenoemde precisie-airconditioners die beschikken over energie-efficiënte EC-gestuurde ventilatoren. Wanneer it-professionals bovendien kiezen voor grotere warmtewisselaars (waarbij de ventilatoren onder de verhoogde vloer worden geplaatst) kunnen zij de efficiëntie van de koeling met nog eens 10 tot 30 procent verhogen.
IT-koelkast
Hotspots, ofwel warmteophopingen, ontstaan vaak op specifieke plaatsen in it-racks. Een koelsysteem op rackniveau, dat de koude lucht direct in de kast blaast bereikt, vergeleken met conventionele koeling via een verhoogde vloer, een aanzienlijk hoger koelvermogen en is bovendien efficiënter, omdat direct daar gekoeld wordt waar de warmte ontstaat, in het rack zelf. Omdat een koelsysteem op rackniveau modulair is, groeit het koelsysteem op natuurlijke wijze met het bedrijf mee, waardoor het niet nodig is om bij elke aanpassing van de it-infrastructuur een nieuwe ups in te bouwen. Er is echter nog een belangrijk argument om te kiezen voor directe koeling op rackniveau: de temperatuur van het koelwater ligt hoger, waardoor de warmtewisselaars een minder groot temperatuurverschil moeten overbruggen. Resultaat: een lager energieverbruik voor de koeling.
In ons koude kikkerlandje kan dat energieverbruik bovendien voor een groot deel van het jaar tot bijna nul worden teruggebracht, simpelweg door gebruik te maken van zogenoemde vrije koeling (Free Cooling) waarbij de warmtewisselaar op het dak van een gebouw wordt geplaatst en de koele buitenlucht wordt benut om het opgewarmde koelwater weer op de juiste temperatuur te brengen.
Virtualisatie & monitoring
Ook virtualisatie is van grote betekenis voor groene it. Met behulp van virtualisatiesystemen kan worden voorkomen dat systemen draaien die niet beslist noodzakelijk zijn. Producten als XEN of de Vmware Virtual Infrastructure maken het mogelijk om meerdere servers op één computer te laten draaien. Dit verlaagt niet allen het totale stroomverbruik van de systemen, maar ook dat van verbindende elementen zoals switches.
Wie nog meer kosten wil besparen kan bovendien een bewakingssysteem installeren dat voorziet in belangrijke meetwaarden, onder andere ten aanzien van de temperatuur, waardoor koelsystemen nog nauwkeuriger kunnen worden afgesteld en nog meer energie kan worden bespaard.
Conclusie
Moderne energie-efficiënte it-componenten, doordachte koelsystemen met de meest geavanceerde meet- en regeltechniek die alleen daar koelen waar nodig en temperatuurkortsluiting voorkomen, vrije koeling, modulaire ups, virtualisatie en constante monitoring, kortom elke maatregel brengt het energieverbruik van it-installaties verder omlaag. Dat is goed voor het milieu, maar ook voor het bedrijfsresultaat, want organisaties die kiezen voor een combinatie van deze maatregelen zien hun energierekeningen in korte tijd meer dan halveren.
Elbert Raben, it-product manager systeemklimatisering informatie en communicatie technologie Rittal
Wij van WC-eend adviseren WC-eend?!?! Begrijp me niet verkeerd. De strekking van het verhaal is goed. Maar het is een beetje in je eigen straatje praten. Dus leuke opvulling van advertentie.
Ik snap iets niet: “de temperatuur van het koelwater ligt hoger, waardoor de warmtewisselaars een minder groot temperatuurverschil moeten overbruggen. Resultaat: een lager energieverbruik voor de koeling.” Ik heb geleerd dat hoe groter het temperatuurverschil hoe hoger het rendement van die overdracht is. Maar misschien zie ik het verkeerd.