Dit is het vierde artikel in een serie over cloud computing. In de voorgaande artikelen besprak ik (1) wat deze zoveelste nieuwe term (eerst ASP, daarna SaaS) eigenlijk te bieden heeft, (2) hoe de nadelen van open source-producten volkomen teniet worden gedaan door het toepassen van cloud computing en (3) wat de vier hoofdkenmerken van cloud computing gebruikers en bedrijven opleveren. Kortom: cloud computing is geen hype maar een revolutie.
In dit vierde artikel ga ik in op een aantal andere ontwikkelingen, die gerelateerd zijn aan cloud computing. Dit is namelijk ook het gevecht tussen twee giganten: Microsoft met zijn licentiemodel dat is gebonden aan de Windows-desktop en Google dat volledig inzet op de cloud en nu zijn toepassingen praktisch gratis ter beschikking stelt.
Dat er wat bijzonders aan de hand is moge duidelijk zijn. Microsoft-baas Steve Ballmer zei recent in een interview met CNET: "De drie belangrijkste zaken die me bezig houden zijn Google, Google en Google en niet eens de financiële crisis. Er is nu iets heel bijzonder aan de hand. Dit vraagt om een totaal nieuwe aanpak. We moeten ons als Microsoft opnieuw inrichten (resetten)."
Waarom is Microsoft eigenlijk zo bezig met zoekmachinegigant Google, vraag je je af? Omdat Google allang niet meer alleen een zoekmachine is, maar nu ook de hegemonie van Microsoft Office aantast met Google Docs. Omdat Google het Android operating systeem voor de mobiele telefoon ter beschikking heeft gesteld, dat vergelijkbaar is met de iPhone en de nieuwe Blackberry, dat bovendien open source is en door elke leverancier gratis op een telefoon kan worden gezet. In 2009 komen toestellen van Samsung, LG, Dell, Sony Ericsson en nog heel veel anderen (zoals goedkope Chinese uitvoeringen) op de markt. Bovendien integreert de Android naadloos met andere Google-toepassingen, zoals Google Apps/push e-mail met Gmail, Googe Earth, Google Maps, Picassa en YouTube. Dat levert innovatieve nieuwe mobiele toepassingen op.
Android blijkt niet alleen geschikt te zijn voor telefoons, maar ook voor gewone computers, zoals de nieuwe generatie netbooks en tal van andere devices. Het systeem is gratis en zal een directe bedreiging gaan vormen voor Windows, omdat er behoefte is aan mobiliteit. Kortom: de twee kroonjuwelen van Microsoft (Office en Windows) worden direct bedreigd en Microsoft heeft nog geen echte antwoorden. Dan hebben we het nog niet eens over Chrome, de nieuwe Google-browser die op al deze devices toegang geeft tot de cloud, terwijl Microsoft in de zoveelste strijd is verwikkeld met de EU over zijn Internet Explorer, die met Windows wordt meegeleverd.
Hoe snel zal het gaan? De iPhone heeft het afgelopen jaar een revolutie veroorzaakt met internet op de telefoon. De verwachting is dat, betaalbare op Android-gebaseerde toestellen, dit jaar al het aantal iPhones flink zal overtreffen. Volgende maand is het toestel in Nederland beschikbaar en een aantal applicaties zoals Shop Shavvy en Wikitude geeft dit soort toestellen, mobiliteit en open source een hele nieuwe dimensie. Moet Windows 7 op de telefoon hier het antwoord op worden? Zoveel echt nieuws heeft Windows 7 niet te bieden.
Google Docs is geen oude wijn in nieuwe zakken. Samenwerken aan documenten en versiebeheer hebben met Google Docs een nieuw gezicht gekregen, waar je echt wat aan hebt. De eerste nieuwe devices met Android zijn al getoond en verwacht wordt dat ze eind van het jaar volop verkrijgbaar zijn. Ik ben benieuwd naar de eerste ervaringen. Vorig jaar werden er in de EU meer laptops dan desktops verkocht en de handige netbooks rukken in snel tempo op.
Ballmer heeft gelijk. Er is echt wat aan de hand onder invloed van de combinatie cloud computing en open source en de driver is Google. Wat kan Microsoft hier tegenover zetten? Op innovatief gebied en prijs/prestatie worden ze links en rechts ingehaald. Nog belangrijker voor Microsoft is: hoe kunnen ze blijven verdienen? Het licentiemodel kunnen ze niet zomaar overboord zetten.
Aanpalende artikelen
* Android Netbooks on their way
* Ballmer: Google, Google, the economy, Google
Beste Willem,
Na je 4 artikelen te hebben gelezen, ben ik tot de conclusie gekomen dat SaaS gewoon een vorm van ict-outsourcing is.
Er is sprake van een shared ict-architectuur en er worden ict-services geleverd. Dat daarbij open source producten worden ingezet, is ook niet nieuw.
Uit je artikelen blijkt ook niet echt wat de doelgroep is voor deze services. Zijn het bedrijven met 300 medewerkers bijvoorbeeld, ZZP’ers of particulieren?
En wat is dan precies het nieuwe en revolutionaire eraan? Concepten als telewerken, internet op de telefoon en applicaties waar gezamenlijk aan documenten kan worden gewerkt, zijn namelijk niet echt nieuw te noemen.
Verder propageer je Google nogal. Plaats je zelf geen kanttekening bij de motieven van Google? Om op deze manier waardevolle economische content te verkrijgen terwijl je ervoor betaald krijgt ook nog? Of denk jij dat Google niet een kijkje in de bedrijfsdata gaat nemen? Hoe zit dat precies met SOX en SaaS?
Dan de tarieven voor deze services.
Ondanks het feit dat de services ‘uit de muur’ komen, staat er toch ergens op de wereld een reeel serverpark te draaien om deze services aan te bieden. De kosten voor de continuiteit van deze fysieke layer worden gewoon verwerkt in de kosten van het abonnement op de services. Je betaalt nog steeds voor hardware, alleen staat die niet in-house. Bovendien is de rekening niet transparant. Je betaalt voor de afname van services en niet meer voor verifieerbare grootheden als electriciteit, kosten en afschrijvingen van hardware, locatiehuur, kosten ict-personeel, etc.
Verder ga je voorbij aan het feit dat de meeste open sourcepproducten helemaal niet zo flexibel zijn en meestal niet ‘out of the box’ zijn toe te passen. Hoe gaat SaaS om met de noodzaak om het aangeboden produc te wijzigen? Bezitten de SaaS-aanbieders consultants die daartoe in staat zijn?
Hoe gaat SaaS om met legacy-applicaties? Stel je voor: ik heb in mijn bedrijf een crm-systeempje met wat klantgegevens, hoe link ik dat met mijn open source-boekhoudpakket in de cloud?
Mvgr, Albert
Beste Albert,
Heb je mijn vier artikelen echt goed gelezen of heb ik het niet goed verwoord?
Juist met Cloud Computing ben je verlost van de nadelen van open source. Zie daarvoor mijn artikel: ‘SaaS, open source en Cloud Computing’. Samengevat: het hele software gedoe laat je over aan de leverancier.
Met Cloud Computing kan je makkelijk integreren met andere Cloud applicaties en ben je het gedoe met je desktop (CRM) applicaties kwijt, etc. Zie mijn artikel: ‘Cloud Computing wat levert het op’.
Ik heb geen koudwatervrees als ik het over Google heb, ik kijk wat ik er aan heb. Heb je de Google docs video bekeken of geprobeerd en ontdekt dat Google spreadsheets geen SAVE button meer heeft? Bij Google zullen ze het wel uit hun hoofd halen om onze privacy te schenden, want dan zijn ze onmiddellijk “out of business”.
Om je horizon verder te verbreden, lees de visie van Nicholas Carr in het artikel: het einde van de IT-afdeling. Zijn boek: “The Big Switch” is ook een aanrader. Of deze podcast van Gartner: The Risks and Rewards of Cloud Computing . Wil je het dan ook nog een keer zelf beleven, dat laat ik je in Barneveld een keer Covide zien om te ontdekken wat een business service is, waarbij de ICT voor de gebruikers feitelijk geen issue meer is. De leverancier lost het op.
Vriendelijke groet,
Willem Massier