Ongeveer tien procent van de medewerkers van detacheerder VX Company zit momenteel thuis, omdat er geen werk voor hen is. Dat is meer dan normaal in de maand januari. Het aantal bankzitters in de periode december en januari ligt gewoonlijk rond de vijf procent. Vooral ontwikkelaars en testers zijn lastig te plaatsen.
Detacheerder VX Company heeft twee keer meer werknemers thuis zitten dan normaal. Voor ongeveer tien procent van de werknemers van het bedrijf heeft de detacheerder geen werk. Bij het bedrijf werken ongeveer tweehonderd mensen.
"In de maanden december en januari zijn het aantal bankzitters altijd wat hoger. Dat komt door de leegloop rond de kerstdagen", zegt financieel directeur Michel Flens. In januari 2009 is het aantal bankzitters echter groter dan normaal. Gewoonlijk zit in de maanden december en januari ongeveer vijf procent van de werknemers thuis.
Ontwikkelaars en testers
Volgens de financieel directeur zijn vooral ontwikkelaars en testers momenteel moeilijk te plaatsen. Op het gebied van applicatiebeheer kan de detacheerder de mensen nog wel kwijt. "Ontwikkelaars zijn gericht op vernieuwingen. Dat is makkelijker te schrappen. Het beheer van systemen loopt gewoon door."
De detacheerder zette een aantal jaren geleden in op langetermijncontracten. Het bedrijf merkt nu dat dit een goede zet is geweest. "De contracten nemen toe. We worden minder afhankelijk van detachering. Dit hebben we anderhalf jaar geleden ingezet, maar we plukken er nu de vruchten van", aldus Flens.
VX Company won in 2008 en 2007 de Computable Award voor beste detacheerder van het jaar.
Ook Sogeti heeft meer werknemers thuis zitten dan normaal. Bij het bedrijf is er momenteel voor ongeveer drie procent van de medewerkers geen werk. Dat komt neer op negentig mensen.
Percentage zegt niet veel.
VX Company heeft ongeveer twintig testers. TWEE man vind ik nog wel meevallen. Dat vergeleken met de drie procent (270 man) van Sogeti….heb ik toch liever die tien procent 😉
Ik vraag me af wat het nut is van deze suggestieve berichtgeving … Overal zitten wel eens mensen op de bank. Nu is het toevallig wat meer … So what, als je goed bent, kom je heus wel weer aan de slag.
@Nieuwswaarde:
“Ik vraag me af wat het nut is van deze suggestieve berichtgeving..”
Jij hebt helmaal gelijk, het gaat bij bladen als Computable en AutomatiseringsGids om de “Paniek-Variabele-Waarde”…., die moet hoegenaamd 100% zijn, anders lopen hun Reclame-Banner betalers weg. 😉
Het begint een mix tussen de Telegraaf en geenstijl te worden. Reacties op artikelen slaan evenals het artikel zelf vaak helemaal nergens op.
Kom op computable,
Doe niet mee met die bang makerij en onnodig paniekzaaien,,,,
Juist dan gaat het op een gegeven moment slecht… Allemaal psychologie en de media doet er nog een schepje bovenop….
Ray: inderdaad, daar ben ik het helemaal mee eens. Paniekzaaien is nergens goed voor. Het is nooit zo dat 100% van de mensen bij de klant zit, zo wel dan doen je iets niet goed want dan kun je klanten die vragen om een tester niets bieden. 10% is in dat opzicht helemaal niet veel. Trouwens als er op de bank gezeten wordt dan is het niet zo als bij een voetbalwedstrijd, maar moet er gewoon gewerkt worden. Opdrachten die eerder zijn blijven liggen en allerlei klussen moeten er afgemaakt worden. Dus is niet bepaald luieren. En zo wel, dan wordt het vaak wel gecompenseerd door de stress, druk en politieke kwesties bij de klanten.
Als de overheid in bepaalde bedrijfstakken SOFTWARE TESTEN verplicht stelt is het gelijk weer afgelopen met het aantal bankzitters, gaat de economie weer uit de crisis.
Software testers krijgen van tijd tot tijd te maken met het fenomeen ?bankzitten?. Bankzitten heeft voor de buitenwereld vaak een negatieve klank. Wanneer je op een verjaardagfeest wordt gevraagd ?Wat doe je zoal tegenwoordig, bij welke klant zit je?? en je moet daar op antwoorden ?Ik zit op de bank?, dan weet men in de eerste plaats vaak niet wat het is, in de tweede plaats denkt men vaak dat het heel erg ernstig is. Misschien ligt dat in het feit dat onbekend onbemind maakt, maar waarschijnlijker is het dat het bankzitten letterlijk wordt geassocieerd met een sporter die op de tweede plaats ,als back-up, wordt gezet. Het verschil met het bankzitten van een ICT-er echter is dat hij of zij wel wordt ingezet, hij is wel aan het werk. Bij veel bedrijven liggen er vaak werkzaamheden op de plank waar men eigenlijk geen tijd voor heeft. Dit soort activiteiten worden juist op het moment dat er veel bankzitters aanwezig zijn uitgevoerd. Een tweede activiteit dat tijdens een periode van bankzitten aandacht krijgt, is het volgen van cursussen en opleidingen. Wanneer een software tester op de bank zit, is er voor hem meer ruimte en tijd voor het volgen van een cursus of opleiding, dus zijn dit de momenten waarop dit in de praktijk ook daadwerkelijk gebeurd.
Het is een feit dat software testers het in een periode van op de bank zitten het vaak rustiger hebben dan bij de klant. Maar wat vaak vergeten wordt is dat in een periode waarin een software tester bij de klant zit het ook ontzettend hectisch en druk kan zijn. Soms zit er zoveel (politieke) druk, tijdsdruk, prioriteiten en werkdruk in een bepaalde periode van testen, dat het ook haast wel noodzakelijk is dat er even een periode van ?wat rustiger aan doen? aan gevolgd wordt. Het is dus helemaal niet zo erg om even een tijd op de bank te zitten.
Verschillende ICT bedrijven hanteren verschillende termen voor het bankzitten, zo wordt het bankzitten ook wel ?leegloop? genoemd of ?on the beach?, maar er zijn andere voorbeelden te over. Ook de manier waarop met het bankzitten wordt omgegaan verschilt van bedrijf tot bedrijf.
Bij het ene bedrijf zijn er ruime mogelijkheden om thuis te werken, terwijl bij het andere bedrijf van je wordt verwacht dat je dagelijks aanwezig bent of bijvoorbeeld 4 van de 5 werkdagen.
Misschien zitten er wel meer positieve effecten aan het bankzitten dan waar bedrijven rekening mee houden. Om enkele voorbeelden te noemen. Als je een tijdje rustig aan hebt gedaan of moeten doen, is er soms extra motivatie om ?weer te beginnen?. Een tweede, bankzitten doe je vaak niet alleen, je spreekt je collega?s (medespelers van de thuisbasis) vaker en er kan een synergie ontstaan bij de opdrachten of interne klussen waar je mee bezig bent op dat moment. Ten derde er kan uitwisseling plaatsvinden van kennis en informatie. Mondeling, maar ook via het uitwisselen van bestanden. Daarbij komt dat er naast studies en cursussen die er in die periode gevolgd kunnen worden ook vaak gewerkt wordt aan test gerelateerde zaken, zodat de kennis over het vakgebied software testen ook nog weer eens al niet te meer naar boven wordt gehaald. Op deze manier sla je meerdere vliegen in een klap.
Kom op, laten we de ogen niet sluiten voor de hoeveelheid bankzitters op dit moment. Het is een drama voor Sogeti en voor vrijwel alle andere detacheerders. En Test, doe nou niet alsof het voordelen heeft om zoveel mensen zolang op de bank te hebben zitten als Soteti. Ik snap jouw zogenaande voordelen van leegloop wel, maar die zijn van toepassing bij geringe leegloop. Als er een compleet leger op de bank zit voor langere tijd dan zijn op een gegeven moment de huishoudelijke klusjes wel gedaan, de cursussen gevolgd en is de koffie met collega’s wel weer eens gedronken. Het is een lastige tijd voor detacheerders, geen speld tussen te krijgen. Gaat vanzelf wel weer over.