De Belastingdienst bespaarde 550.000 euro door vooraf controles op ict uit te voeren. De fiscus voerde een aantal maatregelen door, omdat het in 2008 misging toen particulieren en ondernemers hun aangiften instuurden. Een van die maatregelen is het gebruik van de testmethode Tmap.
Omdat de Belastingdienst vooraf controles heeft uitgevoerd zijn er zes problemen aan het licht gekomen. Dit heeft de fiscus 550.000 euro bespaard. Dat schrijft de Belastingdienst in een halfjaarrapportage.
Er zijn een aantal maatregelen ingevoerd om ict-problemen bij de organisatie te voorkomen. Dit zijn vooralsnog tijdelijke maatregelen die op korte termijn konden worden ingevoerd. Totdat er structurele verbeteringen in het testproces zijn ingevoerd, blijven deze maatregelen van kracht.
Een van de structurele maatregelen waar de Dienst aan werkt is het invoeren van de testmethode Tmap. De komende maanden zullen de domeinen Douane en Aanslagbelastingen deze methode gaan gebruiken.
Mis
Vorig jaar ging het mis met de aangiftes voor particulieren en ondernemers. De aangiften werden in 2008 verwerkt door een niet getest systeem. Daardoor werden 730.000 aangiften onbruikbaar.
Naar aanleiding van deze problemen heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager een aantal maatregelen doorgevoerd bij de Belastingdienst. Een van de maatregelen daarvan is dat de organisatie nu de cio Wim Sijstermans heeft. Daarnaast gaan alle managers van de fiscus op ict-cursus. Over deze cursus is echter nog geen duidelijkheid.
Tenzij ik het erg mis heb… maar testen gebeurt toch per definitie vooraf (en dan neen ik aan: voorafgaand aan in productiename)?
@Cpt
Was het maar zo. Ik heb in vijftien jaar als tester zoveel incompetente projectleiders, sjoemelende systeemintegrators en ronduit radeloze IT-managers gezien dat ik er een boek over zou kunnen schrijven. Misschien doe ik dat ook.
De cirkel is rond: TMap is immers ontstaan uit de testmethodiek van … de Belastingdienst.
Dank voor de reactie H. van der Goot. Ik heb het in de tekst aangepast.
@Theo, hoezo v/d Belastingdienst?
TMap, wat staat voor Test Management Approach, is een softwaretestaanpak ontwikkeld door het Nederlandse ICT-bedrijf Sogeti
(bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Test_Management_Approach)
Klopt toch echt. Martin Pol, een van de schrijvers van de eerste uitgave van het TMap-boek heeft in de tijd dat hij bij de Belastingdienst werkte zijn ervaringen op papier gezet en later, toen hij bij het toenmalige Interprogram/IP/Iquip en nu Sogeti werkte, gebruikt voor het schrijven van het boek.
@M3: Soms een andere bron dan Wikipedia raadplegen schept duidelijkheid. De oorsprong van TMap ligt in het handboek testen van de Belastingdienst.
Ik ben benieuwd van wie deze uitspraak komt. Zoals eerder vermeld is Tmap gebaseerd op de ontwikkelde testaanpak bij het toenmalige Belastingdienst Automatiserings Centrum, nu B/CICT.
De gehele B/CICT gebruikt al jaren Tmap dus bovenstaande uitspraak is pure onzin, ik zou betere factchecking willen adviseren.
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/development/1311261/1277180/testen-is-een-vak-apart.html
Inderdaad, bovenstaand artikel is van voor tot achter volstrekte kul.
TMap is inderdaad onstaan uit de B/CICT testmethodiek Geintegreerd Testen, en B/CICT breed wordt al jaren GT of TMap als testmethodiek gehanteerd.
Gebruik van een methodiek garandeert echter nog geen geslaagd testtraject. En een geslaagd testtraject garandeert nog niet altijd een bruikbaar product.
De problemen met de ICT bij de belastingdienst hadden niets te maken met het ontbreken van een testmethodiek, maar waren veel meer te wijten aan onhaalbare opdrachten vanuit het ministerie, slecht projectmanagement en slechte communicatie tussen B/CICT en haar opdrachtgevers.