De Belastingdienst bespaarde 550.000 euro door vooraf controles op ict uit te voeren. De fiscus voerde een aantal maatregelen door, omdat het in 2008 misging toen particulieren en ondernemers hun aangiften instuurden. Een van die maatregelen is het gebruik van de testmethode Tmap.
Omdat de Belastingdienst vooraf controles heeft uitgevoerd zijn er zes problemen aan het licht gekomen. Dit heeft de fiscus 550.000 euro bespaard. Dat schrijft de Belastingdienst in een halfjaarrapportage.
Er zijn een aantal maatregelen ingevoerd om ict-problemen bij de organisatie te voorkomen. Dit zijn vooralsnog tijdelijke maatregelen die op korte termijn konden worden ingevoerd. Totdat er structurele verbeteringen in het testproces zijn ingevoerd, blijven deze maatregelen van kracht.
Een van de structurele maatregelen waar de Dienst aan werkt is het invoeren van de testmethode Tmap. De komende maanden zullen de domeinen Douane en Aanslagbelastingen deze methode gaan gebruiken.
Mis
Vorig jaar ging het mis met de aangiftes voor particulieren en ondernemers. De aangiften werden in 2008 verwerkt door een niet getest systeem. Daardoor werden 730.000 aangiften onbruikbaar.
Naar aanleiding van deze problemen heeft staatssecretaris Jan Kees de Jager een aantal maatregelen doorgevoerd bij de Belastingdienst. Een van de maatregelen daarvan is dat de organisatie nu de cio Wim Sijstermans heeft. Daarnaast gaan alle managers van de fiscus op ict-cursus. Over deze cursus is echter nog geen duidelijkheid.
TMap is wel degelijk onder de vlag van Sogeti (toen nog IP / Informatica Projectgroep) ontwikkeld. De schrijver van het boek komt kennelijk van de Belastingdienst en heeft daar inspiratie opgedaan.
Het klopt dat TMap niet onder de vlag van de belastingdienst is ‘ontwikkeld’ maar TMap is in de eerste plaats een knappe verzameling ‘bestpractices’ die wel degelijk voor een groot deel zijn opgedaan/ ontwikkeld binnen de belastingdienst.
Voor zover ik weet is dit ook nooit ontkent door de originele auteurs.
Daarom snap ik bovenstaande reacties ook niet helemaal. Niemand valt Sogeti af, er wordt alleen gewezen op (een deel van) de oorsprong van de methodiek.
Besparen is toch iets heel anders dan verdienen?
Bedrijven moeten hun geld zien te verdienen door prestaties te leveren waar men geld voor over heeft. Als de overheid ook zo moest werken, dan waren ze al vele malen failliet geweest. Maar door het systeem van burgertjes uitkloppen vervalt de voorwaarde van het moeten leveren van een prestatie die men waardevol vindt. Dan blijft alleen het middel geld roven nog over, en daar zijn ze helaas bovenmatig goed in.
Getuige de eerdere opmerkingen, lijkt het mij gepast dit artikel te herzien.
Hierin staat dan dat er een extra test is toegevoegd. Geeft inzicht in welke 6 fouten het zijn.
Weglaten dat TMap nu gebruikt wordt.
@Tester
Doe dit alsjeblieft. Dit soort informatie kan niet vaak genoeg worden uitgedragen.
Heeeel vreemd artikel. Toen ik in 2003 bij de Belastingdienst werkzaam was, werd er al gewerkt met en conform de TMap methodiek. Er werd bij het project waar ik werkte niet altijd even strak gestuurd op het naleven van de methodiek. Maar de mensen die er zaten waren professionals. Veelal externe professionals die weten hoe ze een methodiek moeten hanteren. Het gebeurde dus wel.
Al met al, het bied geen garanties voor de toekomst. Het is geen wondermiddel. Maar ik denk dat het ook geen kwaad kan om alle neuzen even dezelfde kant op te krijgen. Als ze de aanpak (weer) goed integreren in de organisatie, dan kan het alleen maar extra voordelen opleveren.
In de media en ook in dit artikel wordt de indruk gewekt dat de testtrajecten van de belastingdienst een lage kwaliteit hebben. De manier waarop in dit artikel de maatregel “testen volgens TMap” wordt beschreven gaat volledig voorbij aan de gigantische technische en organisatorische complexiteit van het testen van de verwerking van de inkomstenbelasting. Er wordt wel degelijk zeer grondig getest, waarbij ook al jaren volop gebruik wordt gemaakt van de fasering zoals beschreven in TMap en testtechnieken zoals beschreven in TMap. Aspecten die de kwaliteit van de computersystemen be?nvloeden zijn o.a. de moeite waarmee consistente en correcte specificaties kunnen worden samengesteld door de opdrachtgever. Ook het op elkaar afstemmen van de ontwikkel- en testtrajecten van de vele systemen en ketens die interactie hebben met elkaar is een zeer grote uitdaging.
Oordeel niet te snel en te makkelijk als je de systemen en organisatie niet van binnenuit kent.
De overheid/regeringen zou in sommige bedrijfstakken (medisch, levensbedreigende of -kritische software) SOFTWARE TESTEN verplicht moeten stellen.
Ik deel de mening met insider. Het zijn complexe omgevingen. Met systemen die mogelijk al ontwikkeld zijn voordat sommigen van ons geboren zijn wordt het alleen maar moeilijker. Je kan je afvragen waarom nog zo oud? Da’s vij gemakkelijk. Veel van onze tegenwoordige “leiders” willen graag ‘scoren’ dus veel nieuwe systemen. Die oude troep sterft vanzelf uit… helaas….
Dan komt de overheid die beslist dat er wel gekort kan worden.. en btw u moet nog wel even deze maatregelen effe gauw invoeren..
De gevolgen waren duidelijk. En dan als overheid roepen.. “hoe is het mogelijk….”
Of de Fiscus er handig aan doet om dit te publiceren? Ik denk het niet. Ten eerste vind ik een besparing van slechts 550.000 euro matig uitgaande van de suggestie die gewekt wordt. Ik zou het sterker vinden als ze zeiden dat ze weer intensiever gingen testen voordat een systeem ingevoerd wordt. En dat ze daar de ruimte voor krijgen. En dat ze gebruik gaan maken van TMAP als middel.