Nagenoeg iedere (ict-) organisatie in Nederland zoekt naar het welbekende schaap met vijf poten. Een zeer gemotiveerde ict’er met veel werkervaring, koffers vol met certificaten en opleidingen, ambitieus, communicatief vaardig, commercieel, klantgericht, 'marktconform salaris', niet te veeleisend en liefst jonger dan 35 jaar…
Ook als gespecialiseerd recruitmentbureau worden wij nogal eens gevraagd zo'n 'mission impossible' op te pakken. Begrijp me niet verkeerd, ze bestaan, maar dit zijn 'zeldzame exemplaren' op de arbeidsmarkt en dat weten de personen in kwestie vaak ook maar al te goed.
Het opleiden van high-potentials is gemeengoed geworden, denk maar eens aan de talloze traineeships en masterclasses waaruit young professionals kunnen kiezen. Eén categorie wordt gemakshalve in de ict-arbeidsmarkt nogal eens overgeslagen en dat is die van de 'oudere ict'er'. Wat is trouwens de defintie van een oudere ict'er, vraag ik me wel eens af. Nou, dat is voor mij lastig te bepalen, dat bepalen de werkgevers, en dan moet ik concluderen dat je met een leeftijd van 50 jaar voor veel organisaties richting de uiterste houdbaarheidsdatum dreigt te gaan.
Vreemd eigenlijk want normaal gesproken is een gezonde (ict-) onderneming een afspiegeling van de maatschappij. Dit gaat trouwens zeer zeker op voor de klanten van de gemiddelde ict-organisatie… Dus waarom voor de ict-organisatie zelf niet?
Wat zij vaak vergeten is dat oudere werknemers vooral intrinsiek gemotiveerd zijn. Ze hechten veel waarde aan betrokkenheid, sociale contacten, waardering en zingeving. Minder worden ze gedreven door extrinsieke motieven als beloning en carrière. Dit alles zorgt ervoor dat zij zich voor een langere periode binden aan een organisatie en dat je als werkgever met oudere ict'ers een stabiele basis krijgt binnen de organisatie. Deze personen beseffen zich vaak maar al te goed dat het gras aan de andere kant vaak groener lijkt dan het in werkelijkheid is.
Al met al zou mijn advies zijn: kijk voor bepaalde functies eens wat verder en versterk je organisatie met gemotiveerde personen waar je op voorhand van weet dat je er voor een lange periode plezier aan kunt beleven. De investering in oudere werknemers zal, hoewel werkgevers dat nogal eens anders inschatten, waarschijnlijk langer vruchten afwerpen dan die in jongeren.
Deze bijdrage verscheen eerder op het weblog Oog voor IT-talent.
@Albert
Heerlijk dat ik dan als ICT “kneus” een fantastische baan heb met een goed loon en geweldige werkomgeving.
Ik werk op een school en een goed loon daar is in de commerciele wereld waarschijnlijk erg laag.
Boeie…mijn motivatie is geen geld maar hart voor het vak!
Donner wil de pensioengerechtigde leeftijd verhogen naar 67 jaar. Raar, want het zijn toch altijd de ouderen die als eerste worden ‘weg gesaneerd’? Ergo: wie gaat die 67 straks halen?
Of zullen we de pensioenleeftijd op 65 jaar laten staan en eerst beginnen met het behouden van oudere werkgevers???
@Henkie
Stel je hebt de keuze.
Een goede, ervaren ITer zonder zichzelf-verkooptalent of een snotneus, onervaren, IT rampen veroorzakende hotshot in een glimmend pak met vlotte babbel?
Als je een verkoper zoekt, moet je die 2de nemen. Zoek je iemand die je IT systemen zorgvuldig beheert teneinde de bedrijfsprocessen zo efficient en effectief mogelijk te laten verlopen, zou ik de 1ste nemen…
@Snappie
Laat de overheid zelf eens het goede voorbeeld geven!
@Henkie
Mooi dat dat voor jou werkt. Ik pas mijn uitspraak dan ook meteen aan : IT-kneuzen en IT-ers die uit idealistische motieven hun werkomgeving stellen boven de beloning.
Ik vraag mij af hoeveel er van die laatste groep bestaan in het bedrijfsleven.
@Albert “Ik merk de laatste dat er een tweedeling aan de gang is in de IT. IT-ers die echt wat waard zijn organiseren zich als ZZP-er of gaan freelancen via een agency. Managers en IT-kneuzen blijven achter als permanente krachten en zien vaak met lede ogen toe hoe die “dure inhuur” een gat slaat in hun begroting en daarmee ook hun promotiekansen. En terecht!”
Dat klopt neem bijvoorbeeld dpait groep, die maakt gebruik van een fit contract op 70/30 basis. Dit is zeer interessant als je geen ZZP wilt worden maar wel meer wilt verdienen en inderdaad als je geen goede skills heb dan kan je dit beter niet doen.
Ik ben ook gaan werken voor DPA toen ik na 7 jaar terugkwam in Nederland en tot heden geen spijt gehad. Om als ZZP te gaan werken vond ik te omslachtig dan moet je zelf gaan hunten voor baantjes dus liever een 70/30 contract betekent dat je 70 procent van je uurloon voor je zelf is en daar alles van moet doen. Dit word interessant als je meer dan 1600 uur werkt per jaar dan hou je nog een aardig bedrag over op het einde van het jaar. Je ziet ook binnen DPA dat je alleen mensen met skills tegen komt en niet de IT’er die je kan vinden die net de uit en aan knop kan vinden van een PC.
Naast alles wat de oudere werknemer te bieden heeft, is het voor de werkgever ook nog eens interessant.
Sinds 1 januari 2009 kunnen werkgevers namelijk een premiekorting van ?2.750,- per jaar per medewerker van 62 of ouder aanvragen. Vanaf 2013 wordt deze premie zelfs verhoogd naar ?6.500,-.
Ik zou zeggen: waar wachten jullie nog op werkgevers?