Dagelijks spreek ik ict’ers die toe zijn aan een volgende stap in hun carrière. Er zijn vele redenen waarom een ict’er zich op de arbeidsmarkt begeeft, maar de meest gehoorde zijn toch wel:
– groeimogelijkheden in functie bij huidige werkgever zijn beperkt
– groeimogelijkheden in salaris bij huidige werkgever zijn beperkt
– geen ruimte of stimulans voor verdere scholing
– etc.
Middels diverse kanalen vinden zij hun weg richting potentiële werkgevers. Een CV op een vacaturesite levert in de regel een stortvloed aan reacties op die helaas niet altijd even relevant zijn, maar goed. De vele reacties doen het zelfvertrouwen enorm goed; blijkbaar lig ik nog erg goed in de markt, is dan ook een veel gehoorde reactie. Vast onderdeel tijdens een sollicitatie- of intakegesprek is de salarisverwachting. Nu komen we op een onderwerp waar ik duidelijke verschillen constateer met een of twee jaar geleden! Blijkbaar heeft de krappe arbeidsmarkt binnen het ict-werkgebied ervoor gezorgd dat er (te) forse inkomens zijn geboden. Begrijp me niet verkeerd; je moet in geen geval een dief zijn van je eigen portemonnee, echter ook hier gaat het gezegde op: Alles dat niet normaal is eindigt een keer! Er zijn simpelweg geen bedrijven die zomaar zonder reden een bovengemiddeld salaris bieden. Maar al te vaak spreek ik goede ict'ers waarvoor dit een blok aan het been is geworden en een belangrijke belemmering is in hun verdere carrière. Het enige advies is dan ook; doe in het belang van je carrière een stapje terug om er later weer twee vooruit te doen. Al is dit natuurlijk tussen de oren en voor wat betreft de financiën een zeer lastig besluit.
Deze bijdrage verscheen eerder op het weblog Oog voor IT-talent.
@RvM
Bankzitter versus carriere:
1. Richt je op je klus (die er niet is)?
2. Hoe zou het met je carri?re gaan als je NIET switcht, met je prestatiebonus, je loonsverhoging, je baan?
3. Je kunt je tijdens je werk (als bankzitter) prima bewijzen…(??).
4. Werkervaring als “bankzitter” weegt zwaarder dan het papiertje?
@NiKe
Ik begrijp je dilemma.
En ja als bankzitter kun je ook productief (pro-actief) bezig zijn.
Juist een pro-actieve houding draagt bij aan de (positieve) beeldvorming die jou werkgever van je heeft. Door jezelf positief onder de aandacht te brengen vergroot je de eigen kansen.
Maar hoe realistisch is het te verwachten dat jij bij je huidige werkgever een carri?re switch kan/mag maken, tijdens de huidige economische situatie, terwijl je op de bank zit?
Het is de bankzitter die alleen maar blijft zitten afwachten wat zijn werkgever doet die zichzelf in de vingers snijd. (en hiermee bedoel ik niet per direct jou NiKe)
@Nike:
– Begin alvast voor jezelf in de avonduren. Dan heb je wat naar uit te kijken na een dag bankzitten @ the office.
– Zet HBO-ers niet op een voetstuk, iemand met een goed stel hersens, passie, drive voor it en logisch verstand kan heel ver komen in de automatisering, met of zonder HBO 😉
“Prove yourself @ the console”
Dan versla je ieder “diploma” of certificaat, doordat je laat zien wat je kunt.