Het ministerie van Economische Zaken heeft nieuwe raamovereenkomsten gesloten met elf ict-dienstverleners. De geraamde waarde over een periode van vier jaar bedraagt zo'n 30 miljoen euro.
Het ministerie van Economische Zaken heeft voor de komende vier jaar nieuwe raamcontracten gesloten met elf ict-partners. De aanbesteding was nodig omdat de huidige mantelovereenkomsten met 15 leveranciers op 1 april 2009 aflopen. De looptijd van de nieuwe contracten is twee jaar met twee keer de optie tot een verlenging met een jaar.
De aangetrokken ict-bedrijven kunnen inschrijven op opdrachten die EZ uitschrijft. Het ministerie verwacht personeel te moeten inhuren voor reguliere werkzaamheden en projecten. Het betreft it-werk voor het kerndepartement, agentschap Telecom, Consumentenautorititeit, EVD, Octrooicentrum Nederland, de aanbestedingsdienst Pianoo, SenterNovem en het zelfstandig bestuursorgaan NMa. Het ministerie raamt de totale waarde van de raamovereenkomsten op 30 miljoen euro over een periode van vier jaar.
EZ heeft bij de opzet van de aanbesteding gekozen voor twee percelen. Uit het eerste perceel zijn acht dienstverleners naar voren gekomen die een breed aanbod aan ict-diensten in huis hebben. Het ministerie heeft echter ervaren dat deze groep automatiseerders vanwege de schaarste op de ict-arbeidsmarkt soms een tekort aan specialisten had. Daarom is er een tweede perceel uitgezet, waaruit drie detacheerders naar voren zijn gekomen die deskundigen met een bepaalde vakkennis kunnen leveren of zzp'ers kunnen aantrekken.
Uitverkorenen
Tot de acht partijen uit het eerste perceel met wie EZ een contract heeft gesloten behoren Accenture, Atos Origin, Capgemini, Fujitsu Services, Getronics, Logica, Ordina en Sogeti. De drie 'intermediairs' zijn Harvey Nash, HeadFirst en Info Motion.
De huidige vijftien partners van EZ, waarvan het contract op 1 april aanstaande afloopt, zijn: Atos Origin, BT Syntegra, Capgemini, Centric, Deloitte & Touche, Flexgroup, IBM, Inter Access, Logica CMG, Ordina, Pinkroccade, Solidium, Sogeti, Sylis en Unisys.
Bij EZ lopen nog andere aanbestedingen. Het ministerie doet mee aan het project GOUD (Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop), maar kijkt tegelijkertijd of het zinvol is mee te lopen met het uitbestedingstraject van het werkplekbeheer bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Verder besteedt het kerndepartement van EZ het technisch beheer en het databasebeheer uit van het documentmanagementsysteem van Open text (Hummingbird). Ook zal de ict-helpdesk, die in een co-sourcingsmodel in 2006 aan BT (Syntegra) is uitbesteed, in 2010 opnieuw worden aanbesteed.
Procedure
De aanbesteding 'Raamovereenkomsten ict-dienstverlening' was een niet-openbare selectieprocedure. Hierdoor kon het ministerie besluiten de beste partijen te selecteren. Bij openbare procedures kan een aanbestedende partij alleen kijken naar het voldoen aan minimumeisen die worden getoetst door kwantitatieve vragen, zoals hoeveel medewerkers telt een bedrijf en hoe hoog is de omzet.
De indruk wordt nu gewekt dat naast de grote IT’ers een aantal specialistische detacheerders voor bepaalde functies zijn geselecteerd. Het gaat in het laatste geval echter om het perceel m.b.t. “het doorlenen van ICT-deskundigen ten behoeve van ICT-dienstverlening”. De drie geselecteerde partijen zijn dan ook brokers, doorleners, die waarschijnlijk (ook) zzp’ers gaan leveren. Een constructie die we vaker zien bij aanbestedingen, maar inderdaad mede bedoeld was om schaarste bij de leveranciers uit perceel 1 te omzeilen. Inmiddels ziet de wereld er al weer heel anders uit.
Opmerking is verwerkt. Dank, RS
Vreemd om te zien dat de overheid een overeenkomst sluit met Harvey Nash. Dat bedrijf kwam enkele jaren geleden nog in opspraak door fraude met arbeidscontracten. Kennelijk heeft de overheid weinig op met “integriteit” of “maatschappelijk verantwoord ondernemen”.
Terwijl de huidige marktsituatie natuurlijk een uitgelezen kans is voor diverse partijen, zowel branch als klanten, om schoon schip te maken en onbetrouwbare of dubieuze tussenpersonen uit te schakelen.