In veel Europese landen laat de verkoop van mobiele breedbandfrequentie nog op zich wachten. Het is niet alleen in Nederland dat de frequentieveiling keer op keer wordt uitgesteld.
De verkoop van mobiele breedband-licenties voor oude en nieuwe technologie als umts, WiMAX en Long-term evolutions (lte), is in verscheidene Europese landen al zeker met een jaar vertraagd geraakt. Definitieve verstrekkingsdata staan amper vast.
In Nederland zouden veilingen van de frequenties eerst begin 2008 en later 2009 plaats vinden. Nu zou het moeiteloos begin 2010 kunnen worden. Politici steggelen nog over de voorwaarden waaronder de veiling van de mobiele breedbandfrequenties plaats moeten vinden.
Inventarisatie
In Duitland, Engeland en Frankrijk is de situatie niet veel anders. Ook daar hadden de frequentieveilingen annex -verstrekkingen al in 2008 plaats moeten vinden, volgens oorspronkelijke planning. Vooralsnog hebben de belangstellende telecom- en kabelaanbieders nog geen zekerheid over de planning.
Dat blijkt uit een inventarisatie van technologieuitgave Unstrung. Auteur Michelle Donegan constateert dat alleen in Noorwegen en Zweden daadwerkelijk mobiele breedbandfrequenties zijn verstrekt, aan in totaal negen partijen. De Belgische overheid overweegt dit jaar tussen de acht en vijftien mobiele frequenties te verstrekken, zowel via veilingen als schoonheidswedstrijden.
WiMAX wordt gezien als concurrerende technologie voor umts. Beiden staan mobiel internet toe tegen meerdere megabits up- en downloadsnelheid. In Nederland ging in juni 2008 het eerste commerciële Wimax-netwerk van start. Worldmax bracht toen onder het internetproduct Aerea op de markt. Worldmax hoopt in 2011 landelijk dekkend te kunnen werken.
Veiling
Met de veiling wordt de frequentieband rond 2,6 gigahertz (GHz) verdeeld onder geïnteresseerde marktpartijen. Ondanks dat de veiling in de volksmond WiMAX-veiling wordt genoemd, kan de vrijgekomen frequentie worden gebruikt voor verscheidene soorten communicatietechnologie.
Behalve de nieuwe mobiele breedbandverbinding WiMAX kan de frequentie bijvoorbeeld ook worden ingezet voor de concurrerende technologie lte (long-term evolution). Bovendien kan de bestaande umts-dekking met de vrijgekomen bandbreedte worden uitgebreid. Het ministerie heeft geen voorkeur voor de uiteindelijke technologie die op de frequenties worden gebruikt.