Bij het ministerie van Justitie is een nieuwe ict-divisie van start gegaan: het Gemeenschappelijk Dienstencentrum ICT. Dit GDI levert zowel diensten aan het ministerie van Justitie als aan andere departementen en rijksdiensten.
GDI is ontstaan uit een bundeling van de Gemeenschappelijke Beheerorganisatie (GBO) en de ict-afdeling van het bestuursdepartement. De afdeling heeft de status van baten-lastendienst. Er werken ruim 150 mensen in Zoetermeer en een aantal nevenlocaties in Den Haag.
GDI is verantwoordelijk voor werkplek- en infrastructuurbeheer, het beheren van personele en financiële systemen en andere bedrijfsapplicaties en het onderhouden van een aantal websites van Justitie en de Rijksdienst. De afdeling beschikt over een SAP-expertisecentrum en een web-kenniscentrum.
De onderlinge samenwerking met andere beheerorganisaties van Justitie, zoals DJI/SCCi en Ictro, heeft al geleid tot een gemeenschappelijke computervloer en coördinatie van de inkoop. De club werkt ook samen met afdelingen van andere departementen (BZK/ICT, SZW-Bedrijfsvoering). In interdepartementaal verband praat het Gemeenschappelijk Dienstencentrum ICT mee over de ontwikkeling en het beheer van een gemeenschappelijke werkplek, het beheer van geconditioneerde computervloer(en) en gespecialiseerde diensten op het vlak van erp (enterprise resource planning) en internet.
Vernieuwing rijksdienst
Volgens GDI-directeur Bob van Graft draagt concentratie van de bedrijfsvoeringfuncties bij aan de doelstellingen van de vernieuwing van de Rijksdienst. "Het bundelen van twee kleinere ict-organisaties met een verschillend dienstenpakket tot één organisatie is een logische stap. In de komende jaren zal steeds meer gekeken worden naar verhoging en vergroting van effectiviteit en efficiëntie."
GDI levert zowel diensten aan onderdelen van Justitie als ook in toenemende mate aan andere departementen en Rijksdiensten. De strategie van het GDI is om te groeien op basis van een goed en efficiënt (algemeen) producten- en dienstenpakket. Dat kan autonoom maar ook via fusies met andere ict-afdelingen, departementaal én interdepartementaal. Dit is volgens het GDI in lijn met de nota Vernieuwing Rijksdienst, waarin wordt ingezet op een concentratie van de bedrijfsvoering. De nieuwe ict-divisie acht het voorstelbaar dat het Rijk op termijn beschikt over een beperkt aantal 'shared service centra' voor ict.
Met de lancering van de nieuwe automatiseringsafdeling voert Justitie ook een regiemodel in. Het bestuursdepartement (DBOB) coördineert via de groep DBOB-Regie de aansturing van vraag en aanbod van ict. Verder lopen er bij GDI inmiddels allerlei vervangings- en investeringstrajecten om de kwaliteit van de infrastructuur, het applicatielandschap en de kennisdomeinen te verbeteren. Ook moet het verbeteren van de interne kwaliteit, het borgen van rollen en verantwoordelijkheden en het versterken van diverse uitgangspunten op BISL-componenten de certificering en normering van de nieuwe organisatie vormgeven.