Misbruik van het EPD door verzekeraars en huisartsen moet zwaar bestraft worden. Dat vinden de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie. Het beveiligingsvraagstuk over elektronische patiëntgegevens is actueel nu sommige ziekenhuizen in handen dreigen te komen van zorgverzekeraars.
Misbruik van het EPD (elektronisch patiënten dossier) moet hard worden aangepakt. De coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en PvdA willen verzekeraars die in de fout gaan door de elektronische patiëntgegevens te bekijken, zwaar straffen. Bij misbruik moeten klanten onmiddellijk kunnen overstappen naar een andere verzekeraar.
Artsen die patiëntgegevens doorspelen aan verzekeraars moeten direct uit hun ambt worden gezet. Het beveiligingsvraagstuk van het EPD is actueel nu sommige verzekeraars ziekenhuizen willen overnemen.
De coalitiepartijen willen door strenger te straffen duidelijk maken dat de privacy van patiënten bovenaan staat. Ze zeggen dat het voorstel niet voortkomt uit de angst dat veel artsen en verzekeraars in de fout in zullen gaan. De maatregelen worden volgende week besproken tijdens een Tweede Kamerdebat over het epd. Eind 2009 moet het epd zijn ingevoerd.
Pardon… wordt daar nu pas over nagedacht? Je mag toch verwachten dat maatregelen tegen misbruik een integraal onderdeel uitmaken van de plannen rondom een ingrijpende maatregel als een EPD. Neem me niet kwalijk om nu te concluderen dat hier (wederom) uit blijkt dat het invoeren van dergelijke projecten puur is gericht op het politiek scoren en niets te maken heeft met iets waar het gewone volk voordeel van heeft.
In plaats van om de haverklap moord en brand te roepen, doet de politiek er beter aan om eens… na te denken. Ook over EPD. Ja, gewoon nadenken.
Het begint ermee dat patienten en artsen en verzekeraars en weet-ik-wie-allemaal ZELF eigenaar worden van hun eigen informatie. Dan is ook meteen duidelijk wie er de dienst over uitmaakt: de eigenaar zelf. Wie anders. Regel dat bij wet (dan kan gelijk de huidige lappendeken aan privacy wetgeving opgedoekt worden).
Zorg er vervolgens ook structureel (lees ook: wettelijk) voor dat elke informatie-eigenaar van iedere informatietransactie waarbij zijn informatie is betrokken daar zonder uitzondering een afschrift krijgt.
Zorg er ook voor dat… Ach, in eerste aanzet staat dat allemaal veel beter beschreven op http://www.dotindividual.com (zie daar onder iDNA Manifest).
Grappig, ik lees alleen over misbruik door verzekeraars en huisartsen maar ik lees HELEMAAL NIKS over misbruik door OVERHEIDSDIENSTEN !
DIEFSTAL wordt zwaar bestraft!!!!
Dus hoeven we geen goede sloten te plaatsen.
Zo komt deze hele discussie op mij over.
Typisch voorbeeld van de manier waarop de overheid denkt zaken voor elkaar te krijgen: met wetten, regels en straffen.
Dit is ook een van de redenen waarom ik het bezwaarschrift heb ingediend.
Nederland is hier simpelweg nog lang niet klaar voor. Ook al willen de heren politici dit zo graag.
@Weigeraar
En jij denkt dat dit ook maar iets uithaalt? Hoe wil je kunnen controleren wat er over jou in het EPD staat????
@Zyv… ben het helemaal met je eens:
“Misbruik van het EPD door verzekeraars en huisartsen moet zwaar bestraft worden.”
Helemaal mee eens! Maar dan ook IEDERE vorm van misbruik door ALLE mogelijke partijen zoals pharmaceutische gifmengers (geneesmiddelen spam database), hrm management in bedrijfsleven (word de werknemer binnenkort ziek, hoe lang gaat ie nog mee, kunnen we ‘m vervroegd afschrijven).. maar ook de overheid zelf! vooral Big Brother zelf, de bedenker en invoerder van dit systeem.
Ik vraag me dan ook af WIE misbruik gaat vaststellen en controleren. Weet iemand hier al wie fysiek “het EPD gaat beheren?”
– Word dat de ict afdeling van de overheid zelf?
– Een “onafhankelijke 3e partij?”,
– Een grote pharmaceut,
of word deze gegevens meteen ge=upload naar “Mount Cheyenne” of “Langley” USA bij de NSA, FBI of CIA zelf?
1. De media focus word nu steeds – bewust – naar de invoer-voor-kant van de ziekenhuizen en artsen verlegd. Maar heeft iemand er al over nagedacht waar al die data word opgeslagen aan de backend van het systeem?
2. Wat dacht je van een inbraak op de fysieke serverruimten van het EPD? Hoeveel zal dat waard zijn op de zwarkte markt?
3. Welke datamining processen gaat de overheid zelf op deze data loslaten? en wie word daar beter van?
Ik niet !
“Bij misbruik moeten klanten onmiddellijk kunnen overstappen naar een andere verzekeraar.”
Kan dit ook ingevoerd worden voor de betrokken overheidspartijen?
Bij “EPD misbruik” worden alle betrokken politici onmiddelijk op non-actief gezet?. Lijkt me een leuke politieke backup om te garanderen dat het ook aan de achterkant van het EPD goed dichgespijkerd gaat worden en blijft!
“De coalitiepartijen willen door strenger te straffen duidelijk maken dat de privacy van pati?nten bovenaan staat.”
Welke privacy heb je nu nog in dit land?
Ik ben heel benieuwd welke andere ongewenste partijen straks nog meer kunnen dataminen op de opgeslagen EPD gegevens? Ik ben heel benieuwd naar de eerste berichten hierover
Welke privacy heb je nog in dit land? Hier het antwoord.
Geen want ik heb gezien dat verzekeringen opdracht geven aan handelsinformatiebureaus voor het achterhalen van allerlei geheime informatie op over burgers. Ik las dat op http://www.michelkraay.nl.
Dit bericht is “Strategisch”.
Om de Acceptatie voor het EPD te vergroten.
Iedereen ‘moet’ bezwaar indienen ‘en’ niet alleen tegen uitwisseling maar ook tegen ‘opname’.
Met verwijzing naar herstelbetalingen en wiedergutmachung, bij overlijden of ernstige laakbare omstandigheden veroorzaakt door het epd, herstelbetalingen voor jezelf en familie en naasten.
Het beste bezwaar is er een net voor 1 Maart
Klink heeft aangegeven rond die datum de bestaande bezwaren weggewerkt te zullen hebben
Dat zou reden kunnen zijn om weer verder te gaan
Met een nieuwe stroom bezwaren komt hij daar niet toe
Bezwaar is altijd mogelijk, een wet voor het EPD is er niet dus ook geen motivering om een bezwaar als te laat te beschouwen. En meermaals bezwaar maken mag ook.
Een formele klacht over de werkwijze van Klink is nog effectiever. Daar is al wel een wet voor.