Het glasvezelbeleid van telecomwaakhond Opta, waarbij onder andere het glasvezelnetwerk verplicht wordt opengesteld, is onvoldoende om de concurrentie op die markt te verbeteren. Dat vindt topman Bart Heinink van internetprovider Online.
De huidige regulering van telecomwaakhond Opta biedt onvoldoende basis voor investeringen door concurrenten, meent Bart Heinink. Hij is directeur Regulatory & Access Strategy van internetprovider Online. Het verplicht openstellen van het glasvezelnetwerk is een goede zaak, maar volgens hem "moeten er nog veel puntjes op de i worden gezet. Er gebeurt veel. Een aantal zaken is positief, maar er moeten nog veel puntjes op de i worden gezet. Opta doet het goed, maar net niet goed genoeg."
KPN en Reggefiber kregen onlangs groen licht van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) voor de op te richten joint venture. Een van de voorwaarden is dat anderen telefoonbedrijven toegang moeten krijgen tot het netwerk tegen een redelijk tarief. Heinink meent desondanks dat er op dit moment geen goede businesscase op te zetten is om concurrenten in het netwerk te laten investeren.
De kern van het beleidsvoorstel van Opta is dat externe partijen tegen een concurrerend tarief toegang kunnen krijgen tot het glasnet. Tegelijkertijd zijn het abonnement en de gevraagde eenmalige vergoedingen aan de groothandel, hoog genoeg om efficiënte investeringen te stimuleren. Opta heeft 19 december een tariefbesluit in voorontwerp gepubliceerd (PDF). Dit besluit bevat de invulling van de aan KPN opgelegde tariefverplichting. Hiermee komen de maximaal te hanteren tarieven vast te staan voor de periode 2009 tot en met 2011. Belanghebbenden kunnen tot 13 februari hun reactie op dit ontwerp indienen bij de telecomwaakhond.
Duidelijke voorwaarden
Volgens Heinink zijn er meer voorwaarden nodig, "bijvoorbeeld het vaststellen van duidelijke tarieven in relatie tot KPN en andere aanbieders." Opta zou het volgens hem nu nog te algemeen invullen.
Duidelijke voorwaarden voor een investeringsperiode tot tien jaar zijn nodig. Voorwaarden over de locaties van de glasvezelcentrales, het ontwerp van het netwerk en de tarieven voor de lijnen. "Wanneer de OPTA glasvezelaanbieder KPN geen duidelijke regels oplegt, verliest Nederland haar leidende positie op het gebied van breedband. In Nederland zijn er nu vele concurrenten. Wanneer er slechts twee partijen overblijven, stijgen de prijzen voor internet en telefonie", laat Heinink weten.
Heinink meent dat OPTA en NMa, KPN moet verplichten dat de tarieven die de concurrent moet betalen om diensten aan te bieden, voldoende marge over laten om te kunnen concurreren met KPN in retailmarkt. "Op de korte termijn ziet het er goed uit. Het is fijn om met Reggefiber in onderhandeling te zijn. Maar nu moeten we zorgen voor goede voorwaarden. KPN komt op een gegeven moment ook weer aankloppen. Reggefiber handelt vanuit een open belang. De infrastructuur dat het bedrijf aanlegt moet worden gebruikt, dat is hun businessmodel. KPN heeft zijn eigen klanten. Het netwerk open stellen voor een derde partij is dan natuurlijk bijzaak."
Marge-uitholling
Er moet volgens de directeur nog een aantal zaken worden geregeld. Heinink: "Niet alles hoeft op stel en sprong. Opta moet eerst met concrete regels voorkomen dat er marge-uitholling optreedt. Zodat er ook daadwerkelijk geconcurreerd kan worden met de aangeboden tarieven."
Toch schrijft hij de plannen van Opta niet af. "Het beleid is goed, zeker wanneer je het vergelijkt met de plannen op Europees niveau. De verplichting om het netwerk open te stellen bijvoorbeeld. Maar om te investeren zijn er specifieke randvoorwaarden nodig. Opta vult het nu nog te algemeen in. "
Online gaat het komende kwartaal hierover in gesprek met Opta. "We hopen dat de telecomwaakhond actief betrokken blijft."