Een groeiend aantal medewerkers gebruikt zonder directe noodzaak hun privélaptop of -smartphone op het werk. Daardoor is de zakelijke behoefte aan mobility-oplossingen veel groter dan veel bedrijven aannemen.
Ict-managers en -leveranciers onderschatten de zakelijke behoefte aan mobility dramatisch, zeggen analisten van onderzoeksbureau Forrester. Dit is voor een groot deel te wijten aan het groeiende aantal medewerkers die weliswaar een groot deel van hun werktijd doorbrengen aan een kantoorbureau, maar op die plek wel zelfaangeschafte mobiele apparaten willen gebruiken. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om smartphones, pda's en laptops.
Wannabe’s
De analisten noemen deze mensen mobiele wannabe's en berekenen dat hun aantal in 2009, net als vorig jaar, groeit met tien procent. Tegen het einde van 2012 behoort een kwart van alle werknemers tot deze groep. Op dit moment zou één vijfde van alle informatiewerkers er een zijn. Dat is meer dan het aantal mobiele werkers. Forrester schat dat aantal wereldwijd op tien procent.
Onderzoeker Michele Pelino voorspelt dat leveranciers van mobility-oplossingen hun producten en diensten in toenemende mate laten aansluiten bij de behoefte van deze snelgroeiende groep wannabe's. Hun consumentenproducten worden beter afgestemd op eventueel zakelijk gebruik ervan, bijvoorbeeld door de batterijduur te verlengen en beeldscherm en toetsenbord te vergroten. Een voorbeeld van deze trend is de E71, een populaire smartphone van Nokia.
Ook ontwikkelaars en leveranciers van mobiele applicaties richten zich steeds meer op de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke zakelijke applicaties en leveren ondersteuning en diensten die speciaal zijn gericht op de wannabe's.
Virtueel
Computable-expert Alex Bausch beaamt dat veel medewerkers er tegenwoordig voor kiezen om met eigen apparatuur naar het werk te komen. "Ze willen dan geen gebruikmaken van de pc of laptop die de baas of klant hen biedt, maar gebruiken virtuele sessies om met hun eigen laptop het bedrijfsnetwerk te benaderen", vertelde de deskundige al eerder aan Computable.
Zulke sessies starten de wannabe's op hun laptop op door bijvoorbeeld gebruik te maken van een virtualisatieprogramma. "Elke virtuele sessie heeft echter impact op de beveiliging van het netwerk en moet dus voldoen aan de gestelde policies. Dat geldt zowel voor laptops als voor pda's en smartphones."
Veel werknemers hebben thuis de beschikking over modernere ICT middelen welke cooler en prettiger worden ervaren dan de dramatische dichtgetimmerde en deprimerende bedrijfs desktops & laptops!
De werkplek en de mobiele communicatie apparatuur zijn tegenwoordig de gereedschappen van de moderne kenniswerkers, een standaard opleggen kan echt niet meer.
Bedrijven zouden hun personeel de keuze moeten geven om de voor hun beste gereedschappen te mogen gebruiken, werknemers kunnen dan uiteindelijk af worden gerekend op hun resultaten. De moderne werknemers kunnen prima omgaan met deze vrijheden.
Standaardisatie van documentformaten, virussen, ontbrekende software licentie’s, backup’s van schijven (bewaarplicht!) eigen macro’s die het opeens niet meer doen, etc.
De werknemer kan daar best verstandig mee omgaan. Helaas moet ik de eerste prive gebruiker nog tegenkomen die bijvoorbeeld iedere dag een backup van zijn documenten maakt.
Kortom als bedrijf wil je liever dat een werknemer gewoon een zakelijke pc gebruikt.
Ik zou geen moment, de door mij prive-betaalde eigendommen ter beschikking stellen van werkgever, mits daarvoor een riante maandelijkse vergoeding voor wordt verstrekt voor de aanschaf van nieuwe, steeds bij de tijd, hardware.
Dit bericht is wederom een strategisch mediabericht want ik ken geen enkele collegae, die zonder vergoeding dit doet.
Behoudens eveneens de security-issues …
18 jaar werkzaam in ict.
Blackberry is de oplossing voor dit verhaal!!!
Ik ben er niet echt blij mee als mensen prive apparatuur in een zakelijk netwerk gaan gebruiken (en v.v.).
Een bedrijf probeert op meerdere manieren zijn omgeving te beveiligen, zoals virusscanners, firewalls, standaardomgevingen met macro’s en controles.
Een prive laptop/pc is vaak anders (ergo: niet) beveiligd, waarmee je meteen gaten krijgt in je bedrijfsnetwerk.
Ik heb voorbeelden meegemaakt waarbij iemand op z’n eigen laptop een DNS server had draaien (voor thuis), wat aanpaste om op het bedrijfsnetwerk te kunnen en daarmee het hele netwerk platlegde.
Daarnaast is het ondoenlijk voor beheerders om alle mogelijke varianten aan smartphones, pda’s etc. te ondersteunen. Nu kun je dit wellicht aan de gebruikers zelf overlaten, maar hoe stabiel blijven de systemen als iedereen z’n eigen spullen erop gaat zetten?
Deze potentiele instabiliteit mag uiteindelijk toch weer door IT-beheer opgelost worden.
Ook wordt vaak onderschat hoeveel tijd de gebruikers kwijt zijn om alles draaiende te krijgen en te houden. Dit zijn vaak verborgen uren.
Uit het oogpunt van “beter voorkomen dan genezen” heb ik veel liever een standaard omgeving. Als er behoefte is aan bijv. een PDA te gebruiken, dan zal het bedrijf een standaard voorschrijven hiervoor.
Vanuit een bedrijf is het logisch dat je een stabiele netwerkomgeving met bijbehorende werkstations aanlegt. Zeker 90 a 95% van de medewerkers zijn dan ook gewoon gebruikers n hebben hier geen problemen mee. Ze werken met bedrijfs-applicaties welke buiten het eigen domein niets te zoeken( concurentieoverwegingen e.d.) hebben.
Het zijn de afdelingsgoeroe’s die altijd met de nieuwste snufjes aankomen en wensen hiermee (eisen)toegang op het net ???? en waarom je zakelijke en prive agenda zijn apart dingen….. net zoals je prive e-mail niet op je werkstation hoeft binnen te komen c.q. v.v.
Een timmerman neemt toch ook geen eigen zaagmachine mee naar zijn werk of een laser zijn eigen termische lans.
Je kan als gebruiker altijd je advies en/of wensen kenbaar maken Maar kan natuurlijk nooit leidend worden.
Stel je hebt 100 werknemers en 5% zijn de gevorderde gebruikers met wensen en de allerlaaste snufjes. deze snufjes kunnen wel degelijk de resterende 95% / werknemers van het werk houden ivm met vreemde routines, linken naar dubieuse websites, ander gebruik van dll’s om maar een paar dingen te noemen….
Ze mogen de spullen hebben, kan je niet verbieden, maar toegang tot het netwerk wel. Want jezelf via truuks toegang verschaffen of erger met deze niet conform architectuur of beleid. Is strafbaar zo niet misdadig.
@ Moiahh50
Kun je nagaan als je dit toestaat voor 5% van de mensen bij bedrijven als ASML of Philips…..
Interessant artikel.
Natuurlijk zijn er redenen om dit niet te willen, net zoals er ooit redenen waren om e-mail te verbieden. Aan de andere kant, kan je je werknemers verbieden om effici?nt te werken? Zodat ze veel meer moeten werken in uren omdat je als organisatie bepaalde (soms ridicule) security eisen op wil houden?
En natuurlijk zijn er veel mensen die dit niet eens willen. Werken over het algemeen bij grotere bedrijven, die lopen dus het minste risico.
Het is grappig dat veel mensen nog steeds stellen: priv? mail op werk binnen halen moet je niet doen. Terwijl uit elk onderzoek blijkt dat de mensen die hun zakelijk en priv? niet zo strikt scheiden vele malen productiever zijn.
Natuurlijk moet het binnen de grenzen, maar als je als werkgever denkt dingen te moeten dicteren in plaats van kaders te scheppen waarin men vrijheid heeft zal je de plank mis slaan. Dan heb je behalve een minder productief bedrijf ook nog eens de kwalitatief mindere medewerkers.