T-Mobile heeft de lancering van de G1 Android-telefoon in Nederland aangekondigd. De exacte datum is nog niet bekend, maar de introductie zal niet lang zich laten wachten nu het toestel aan de pers is getoond en ook een eerste developersbootcamp is georganiseerd. Met de introductie van Android is het gebruik van open source een nieuwe fase ingegaan en niet langer voorbehouden aan het gebruik op servers, desktops en laptops. Het Android-platform is een open source-platform voor mobiele telefoons en bestaat uit een volledige stack met een operating systeem, middleware en verschillende applicaties voor mobiele apparaten. Android is ontworpen om gebruikers een 'desktop'-ervaring aan te kunnen bieden. Het is verassend om te zien hoeveel applicaties er al beschikbaar zijn voor het Android-platform in de relatief korte periode dat dit nu op de markt is.
De T-Mobile G1-telefoon is een high-end toestel van de fabrikant HTC en is ontwikkeld in een samenwerking tussen HTC, T-Mobile en Google. Naast voor de hand liggende features die van een smartphone verwacht mogen worden, is het opvallend dat het toestel beschikt over een kompas en een GPS.
Voor ontwikkelaars van mobiele applicaties is een softwaredevelopmentkit beschikbaar, waarmee snel en eenvoudig nieuwe applicaties gemaakt kunnen worden voor de G1 en het Android-platform. Ontwikkelaars kunnen deze applicaties beschikbaar stellen aan gebruikers via de 'Android Market'. In tegenstelling tot de vergelijkbare iPhone App Store, kan iedereen zijn applicatie aanbieden. De applicaties kunnen gratis of tegen betaling worden geïnstalleerd en er zijn zowel applicaties waarvan de broncode beschikbaar is, als closed source-applicaties.
De introductie van de G1 Android brengt verschillende trends bij elkaar. Allereerst heeft het toestel een zeer uitgebreid aantal mogelijkheden om altijd verbonden te zijn met het internet. Daarnaast is het toestel 'location aware' (GPS en triangular positioning) en bovendien bevat het een kompas. Het Android-platform is volledig open en er zullen net als in de 'traditionele open source-wereld' communities onstaan om al dan niet middels crowd-sourcing snel nieuwe applicaties te ontwikkelen, die gebruik maken van bestaande informatiebronnen en middels mash-ups en service-calls nieuwe informatie aan de gebruiker leveren.
Met de introductie van dit open platform en de applicaties die ervoor ontwikkeld gaan worden, komt (verstrekkende) informatie beschikbaar op een moment, plaats en tijd waarop deze informatie het meest waardevol is voor de gebruiker. Dit kan verstrekkende gevolgen gaan hebben voor de inrichting van ons sociale leven en de manier waarop we met informatie omgaan.
Het Android-platform brengt social networking naar een nieuw niveau, door een aantal zaken te combineren. Er zijn verschillende applicaties beschikbaar die de telefoon integreren met social networking sites, zoals Facebook. Daarnaast komen er tal van nieuwe applicatie bij, die social networking uitbreiden met realtime informatie over jouw locatie, de locatie van je vrienden en familie. Het is zelfs mogelijk een notificatie te ontvangen als een van je sociale contacten in de buurt is of een bepaalde zone verlaat. De applicatie 'Lifeware' is een voorbeeld van een dergelijke applicatie en zou wel eens een nieuwe killer-applicatie voor de Android kunnen worden.
Met de applicatie 'ShopSavvy' kan een gebruiker in een winkel een barcode van een product scannen en direct zien waar hetzelfde product aangeboden wordt en tegen welke prijs dit is. Dit kan zowel op een webwinkel zijn, maar ook in een concurrerende winkel twee straten verderop. In de Verenigde Staten wordt deze applicatie al gebruikt door ongeveer 300.000 personen die gezamenlijk 1 miljoen barcodes per dag scannen.
Een ander voorbeeld is afkomstig van een ontwikkelaar (afkomstig uit de Verenigde Staten) die vertelde te werken aan een nieuwe applicatie waarmee het mogelijk is om op basis van de naam en het adres van een persoon (bijvoorbeeld een date) direct gegevens over burgelijke staat en salaris op te vragen. In de context van dating kan dit waardevolle informatie zijn, die in Nederland overigens op zeer gespannen voet staat met de privacywetgeving.
Tot slot zijn er ook applicaties die op basis van de locatie waarschuwingen afgeven over de veiligheid van een bepaalde omgeving, voorspelling omtrent gevaarlijke weersomtandigheden, snelheidscontroles of allergie-informatie op basis van luchtvervuiling.
Uiteraard is een groot deel van deze informatie niet nieuw. Wat wel vernieuwend is, is dat deze informatie nu context sensitief is en dus op de juiste plek op het juiste moment beschikbaar is en daaraan een groot deel van zijn waarde ontleend. Precies dit aspect kan wel eens zorgen voor een aantal fundamentele veranderingen in de manier waarop we met elkaar en met informatie omgaan.