In 2009 zwakt de groei van de ict-uitgaven wereldwijd nog aanzienlijk af, maar in 2010 doen de leveranciers van hardware, software en diensten weer goede zaken. De koers van de Amerikaanse dollar is daarbij van wezenlijke invloed. Dat schrijven analisten van Forrester in hun jaarlijkse Outlook.
Ict-investeringen beleven in 2009 een terugval als gevolg van de onzekere economische situatie en de stijgende dollarkoers. De dip is echter tijdelijk. Uitgedrukt in lokale valuta groeit de ict-markt in 2010 namelijk met zes procent. Als je de investeringen uitdrukt in Amerikaanse dollars staat ons volgend jaar zelfs een groei van negen procent te wachten. Dat becijferden analisten van onderzoeksbureau Forrester in de rapportage Global IT Market Outlook 2009. In West-Europa groeit de markt dit jaar echter met slechts 1,3 procent. Alleen in Zuid-Amerika is de groei nog iets minder, verkopen in alle andere regio’s doen het wat beter.
In 2010 nemen de bestedingen in de ict-sector wereldwijd weer toe, verwachten de onderzoekers. In West- en Centraal-Europa groeit de markt dan met 5,3 procent. Dat is wel veel minder dan in de Verenigde Staten, waar de analisten een groei van 7,3 procent verwachten. Wereldwijd noteert Forrester voor 2010 zelfs een toename van de ict-investeringen met negen procent.
Dollarkoers
De dollarkoers is van wezenlijke invloed op de groeicijfers, zeggen de analisten. Vooral organisaties die hardware, software of dienstverlening willen inkopen of inhuren, zullen de hogere wisselkoers merken. Veel producten worden namelijk afgerekend in dollars en vallen dus duurder uit naarmate de Amerikaanse munt meer waard wordt. Amerikaanse fabrikanten zien de verkopen buiten hun thuismarkt daardoor afnemen.
Europese fabrikanten en dienstverleners, zoals Alcatel-Lucent, Ericsson, Nokia Siemens Networks, SAP en automatiseerders die buiten Europa zaken doen, kunnen echter juist garen spinnen bij de sterkere dollar. Hun producten worden veelal in euro’s afgerekend en zijn dus buiten Europa relatief goedkoop.
De Forrester-analisten haasten zich om erbij te melden dat de opleving van de dollar waarschijnlijk van tijdelijk aard is.