Lotusphere 2009 – dat vandaag van start gaat – staat in het teken van de nieuwe mogelijkheden van Lotus 8.5. Het platform biedt meer mogelijkheden tot data- en applicatieintegratie, onder ander via het bouwen van samengestelde applicaties.
Lotusphere – de jaarlijkse IBM-conferentie over applicatieplatform Lotus Notes – legt dit jaar de nadruk op de integratiemogelijkheden van Lotus 8.5. Deze nieuwe versie van het applicatieplatform kwam begin januari uit de betafase.
Christian Drenth reist samen met Cristian Hut naar Lotusphere. Ze zijn samen eigenaar van Clear IT Consulting, een jonge startup op het gebied van Lotus Software. Drenth: "Mijn focus op Lotusphere ligt op applicatieontwikkeling. Speerpunten op dat gebied zijn XPages en Composite Applicatons." Drenth verwacht veel van Xpages, dat het verbinden van data gemakkelijker maakt. Daarnaast biedt Lotusphere veel workshops over het bouwen van samengestelde applicaties met Lotus. Drenth: "Dat kan al vanaf versie 8.0.1. Composite Applications maakt het integreren van Notes applicaties eenvoudiger, net als het integreren en combineren met data uit andere systemen. Daardoor kun je bijvoorbeeld relatief eenvoudig je klantgegevens uit Notes combineren met de openstaande orders uit een Oracle-database of productprijzen uit een DB2-omgeving."
Data importeren binnen kantoorpakket
Ook wil Drenth graag meer weten over de nieuwe Application Programming Interface (API) die het mogelijk maakt om data vanuit de Notesdatabase beschikbaar te maken binnen Symphony, IBMs kantoorpakket dat is gebaseerd op opensource pakket OpenOffice. Drenth: "Daarmee kun je bijvoorbeeld je gegevens uit CRM gebruiken binnen een gerichte mailing die je maakt in Symphony-documents. En omdat je data via deze API ook kunt exporteren naar Symphony-spreadsheets, nemen je mogelijkheden toe om berekeningen en analyses uit te voeren op je gegevens."
Online samenwerking
Ook Lotusontwikkelaar Martin Schaefer reist af naar Lotusphere, onder andere om IBM's toekomstvisie te horen op de Lotusproducten: "IBM focust zich sterk op samenwerkingssoftware. Het bedrijf hoopt dat de zakelijke markt web 2.0 massaal omarmt. IBM presenteert Lotus Connections als een soort LinkedIn voor bedrijven. Om die belofte waar te maken, moet er echter nog wel wat functionaliteit aan toegevoegd worden, zoals instant messaging. Dan kan bijvoorbeeld door hun eigen messagingpakket SameTime aan hun samenwerkingssuite toe te voegen."
‘Microsoft-vrij’ desktoppakket
Daarnaast roert IBM zich mogelijk opnieuw aan het opensource-front. Schaefer: "Het laatste jaar is IBM behoorlijk actief geweest op dat gebied." Zo bracht de onderneming een ‘Microsoft-vrij' virtueel desktoppakket op de markt: IBM Virtual Desktop bestaat uit desktopvirtualisatiepakket Verde, Linuxdistributie Ubuntu en Lotusapplicaties voor mail, instant messaging, tekstverwerking en het maken van spreadsheets. Daarnaast zijn er geruchten dat Canonical van plan is Lotus Mail standaard mee te leveren als onderdeel van Linuxdistributie Ubuntu.