Een reis naar San Francisco en gratis landelijke reclame via T-Mobile. Dat zijn de prijzen bij de eerste Nederlandse programmeerwedstrijd voor het mobiele besturingssysteem Android.
Het geesteskind van Google werd gisteren goed ontvangen tijdens een ontwikkelaarsbijeenkomst in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Tot laat in de avond wisselden bedrijven en techneuten verwachtingen en tips met elkaar uit. De middagbijeenkomst werd door zo’n 250 man bezocht (foto’s).
Meedraaien in landelijke reclames T-Mobile
Om de lancering van de eerste Nederlandse Android-telefoon cachet te geven, is er een competitie uitgeschreven voor ontwikkelaars van software voor mobiele telefoons.
Tot 26 januari kunnen technici hun maaksels insturen. De hoofdprijs is een reis naar San Francisco. Vijf winnaars krijgen een G1-ontwikkeltoetsel en een jaar lang gratis mobiel internet van T-Mobile. Daarnaast mogen de winnaars acte de presence geven op het officiële lanceringsevenement van T-Mobile en draaien de mobiele applicaties mee in de bijbehorende reclamecampagne rondom de G1. Alle inzendingen krijgen een plekje op een microsite van de mobiele aanbieder.
Met die prijzen in het vooruitzicht proberen Google en T-Mobile de Nederlandse ontwikkelaarsgemeenschap warm te krijgen voor Android.
Android is het mobiele besturingssysteem dat Google ontwikkelde en als open source-product gratis ter download en bewerking aanbiedt. Het systeem wordt doorontwikkeld in de zogeheten Open Handset Alliance, waar tientallen hardware- en telecombedrijven al lid van zijn.
T-Mobile brengt het HTC-toestel onder de merknaam G1 in het eerste kwartaal van 2009 op de Nederlandse markt.
Nu.nl, Hyves en Huizenzoeker
Het Android-platform wordt gezien als directe concurrent van het platform achter Apples iPhone. Beide systemen bevatten een ingebouwde downloadwinkel. Externe ontwikkelaars kunnen hun programma’s daar presenteren en al dan niet tegen betaling laten downloaden. Het betaalsysteem achter Android is nog niet bekend. Bij de iPhone verloopt dat via iTunes.
De eerste Nederlandse applicaties komen vermoedelijk van bedrijven als Nu.nl, Hyves, Mobypicture, Huizenzoeker, ING en Specialbite. Zij gaven gisterenavond technische presentaties aan ontwikkelaars. Daarin werd uitgelegd hoe programmeurs de data van deze bedrijven naar eigen creatief inzicht kunnen gebruiken.
Bart Weijermans, marketingdirecteur van T-Mobile Nederland, zei ’s middags tijdens een presentatie: "Android wordt een belangrijke kracht in de mobiele wereld vanwege de brede ondersteuning van handsetmakers". Die brede ondersteuning, via de Open Handset Alliance, is de troef die de leden op Apples iPhone hebben. Onlangs trad ook Vodafone tot de Google-alliantie toe.
Buienradar.nl claimt dat het de eerste Nederlandse website is waarvan ook een Android-applicatie beschikbaar is.
De allereerste Nederlandse Android-applicatie was echter Picsay van Eric Wijngaard. Hij deed mee aan een mondiale Android-programmeerwedstrijd en ging uiteindelijk met 300.000 dollar prijzengeld naar huis.
300.000 klanten bedienen met 4 man
De laatste spreker tijdens het middagcongres van het zogeheten Android Dev Camp gisteren was de Amerikaans Alexander Muse. Hij ontwikkelde met 3 collega’s de nu populairste Android-download: Shopsavvy.
Shopsavvy is een programma waarmee gebruikers tijdens het winkelen op hun telefoon prijzen kunnen vergelijken van verschillende fysieke en digitale winkelketens. Winkelend publiek kan op de telefoon recensies lezen en op een landkaart zien waar een bepaald item het goedkoopst wordt aangeboden. Shopsavvy verdient geld met het aanbrengen van potentiële klanten bij webwinkels.
Muse’ programma scant de inventarissen van winkels die publieke API’s hebben. In Amerika zijn dat 20.000 winkelliers. Shopsavvy is 300.000 keer geïnstalleerd op Android-mobieltjes.
Shopsavvy hoopt zijn programma binnenkort ook in Nederland aan te bieden. Via Odesk vond Muse Nederlanders die vanuit Amsterdam de voorbereidingen daarvoor treffen. Een lanceringsdatum noemde de Amerikaan niet.