Het ict-budget van ziekenhuizen is in de afgelopen tien jaar twee keer zo snel gegroeid als hun totale bestedingsbudget. Deze stijging van het budget draagt echter niet per se bij aan een verbetering van de productiviteit in de zorg. Ziekenhuizen investeren vaak in onnodige it-capaciteit die niet bijdraagt aan betere zorg voor de patiënt, stelt Duco van Leenen. Maar hoe moet het dan wel?
De invoering van nieuwe systemen als het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) staat op dit moment centraal in de bedrijfsvoering van moderne ziekenhuizen. Deze omschakeling naar een digitale vorm van databeheer maakt verschillende oplossingen voor een snelle invoer van patiëntgegevens, al dan niet aan het bed, noodzakelijk. Vroeger maakte de introductie van nieuwe software ook meteen de aanschaf van nieuwe apparatuur noodzakelijk. Pc´s van nu kunnen die ontwikkelingen langer volgen..
Veel organisaties beschikken echter al over ruim voldoende capaciteit om optimaal gebruik te kunnen maken van het EPD. Bovendien kunnen ziekenhuizen door middel van hardwareaanpassingen en software-upgrades langer gebruik maken van computers die ze hebben. Ziekenhuizen en softwareleveranciers gaan er vaak ten onrechte vanuit dat het EPD alleen op de allerlaatste modellen pc´s draait en dat ze apparatuur met meer geheugen moeten aanschaffen om het systeem ten volle te benutten Ziekenhuizen zouden dan ook moeten onderzoeken of de huidige apparatuur nog voldoet aan de behoeften van het personeel alvorens over te gaan tot de aanschaf van nieuwe hardware.
Behoeften per afdeling
Ook is het zo dat zorginstellingen niet altijd onderscheid maken tussen de it-behoeften van de verschillende afdelingen. Het personeel op de administratieafdeling kan voor de invoer van patiëntgegevens prima uit de voeten met een pc met Office. Andere afdelingen, zoals radiologie, hebben voor het werken met röntgenfoto's bijvoorbeeld veel meer werkgeheugen nodig en het allerbeste dat op het gebied van beeldtechnologie voor handen is.
Voordat ziekenhuizen computers wegdoen zouden ze eerst na moeten gaan of deze op een andere plek in de eigen instelling ingezet kunnen worden. Een pc die niet meer voldoet aan de eisen van de ene afdeling kan vaak nog prima gebruikt worden op een andere. Op deze manier kunnen ziekenhuizen het maximale uit hun it-capaciteit en -budget halen, besparen op verwijderingkosten en zelfs bijdragen aan een groenere bedrijfsvoering.
Taskforce
Uiteindelijk moet elke organisatie op een gegeven moment zijn pc-park (gedeeltelijk) vervangen. Omdat de it-behoeften per afdeling en medewerker zo verschillen is het van belang deze eerst in kaart te brengen. Ziekenhuizen zouden een taskforce in het leven moeten roepen die bestaat uit een financieel manager, een it-manager en een inkoper. Dit team kan de behoeften van het personeel en de werkzaamheden in kaart brengen als het gaat om computerhardware en de aanschaf daarop aanpassen.
Afdelingen die voor de uitdraai van MRI-scans een computer met een groot werkgeheugen nodig hebben, hebben vaak baat bij de allerlaatste materialen. Voor medewerkers die voor de uitvoer van taken met een reguliere pc uit de voeten kunnen, is de aanschaf van voorlaatste modellen, nieuwe apparatuur van ‘het vorige seizoen', vaak een uitkomst. De aanschaf van voorlaatste technologie kan ziekenhuizen een besparing tussen de vijftien en twintig procent opleveren.
Naast besparing op de hardware-uitgaven bieden voorlaatste modellen nog een ander voordeel: standaardisatie. Door modellen aan te schaffen die overeenkomen met de huidige computers, hoeven ziekenhuizen gekochte pc´s minder snel uit te faseren en vallen de kosten voor vervanging van defecte hardware lager uit. Ook wordt zo bespaard op installatiekosten en implementatie van nieuwe pc´s. Op elkaar aansluitende apparatuur maakt daarnaast een stabiel, centraal beheerd netwerk mogelijk met minder risico's op downtime en uitval.
Uitstekende zorg
Door voorlaatste modellen in te kopen besparen ziekenhuizen op hun aanschaf-, beheer- en installatiekosten. Deze besparing kunnen ze inzetten voor mobiele oplossingen of een betere beveiliging van het netwerk; technologische ontwikkelingen waar de patiënt echt wat aan heeft.
Juist daarom is het zo belangrijk om het maximale uit je it-budget te halen door de hardware die al in huis is volledig te benutten en nieuwe apparatuur ‘zuinig' in te kopen.
Duco van Leenen, algemeen directeur Infotheek Groep
Als ZIEKEN-huizen zich eens gingen transformeren naar GEZONDHEIDS-huizen, waren al deze investeringen – zoals EPD niet nodig geweest.
Evenals ZIEKTE-KOSTEN-VERZEKERINGS-MAATSCHAPPIJEN..
die je ervan
dat je j leven lang
zult blijven maken om je
terug te krijgen
zich eens gingen richten op gezondheids verbetering van haar (investeringsobjecten oh eh sorry) klanten 😉
Deze gezondheid word heel vroeg, vanaf de basis al ver***** is door verplichtige “rijks” vaccinatie programma’s, strucureel gebrek aan voorlichting over gezondheidszaken op bijv. lagere school en voorgezet onderwijs, structurele ontkenning van je eigen gevoelens, pharmaceutische “genees-middelen” en genetisch gemanipuleerd voedsel
Human Sickness (Health) is a multi-biljon dollar industry waar de ict een leuk graantje van mee kan pikken via de invoering van het EPD (en wat nog komen gaat)
Mooie onderwerp voor een ethisch topic..
“Wilt u als ict_bedrijf meewerken aan dit soort projecten, waarbij winst gemaakt word over de gezondheid van uw medemens??”