Een ontslagen systeembeheerder heeft zijn oud-werkgever in de problemen gebracht door spyware te installeren en belangrijke e-mails te onderscheppen. Het bedrijf verloor een maand werk en moest daardoor enkele personeelsleden ontslaan. De automatiseerder moet drie maanden de cel in en een schadevergoeding betalen.
Een Britse systeembeheerder heeft chaos aangericht bij het bedrijf waar hij werkte, omdat hij ontslagen werd. Volgens dagblad Croydan Today liep zijn oud-werkgever een maand werk mis, doordat de ict'er allerlei vertrouwelijke informatie verwijderde.
De voormalig baas van de automatiseerder besloot over te gaan tot ontslag, toen bleek dat de 46-jarige Julius Oladiran gelogen had over zijn opleiding en werkervaring. De man had tijdens de sollicitatieprocedure een CV ingeleverd waaruit bleek dat hij over een masterdiploma beschikte en allerlei belangrijke overheidsfuncties had bekleed. Na drie weken kwamen de leugens uit en werd Oladiran ontslagen.
Cursor
Dat liet de systeembeheerder niet zomaar gebeuren. Hij installeerde spyware en onderschepte e-mail van zijn oudcollega's. Ook verwijderde de man belangrijke e-mailwisselingen, waardoor het bedrijf een maand aan werk verloor. Hierdoor moest het uiteindelijk een aantal andere werknemers ontslaan.
De spyware werd ontdekt toen een van de medewerkers van het bedrijf de cursor van de computer uit zichzelf over het beeldscherm zag bewegen. De automatiseerder is veroordeeld tot drie maanden celstraf en een schadevergoeding van 3500 euro.
Doet me denken aan “The Bastard Operator From Hell”
http://bofh.com/
http://en.wikipedia.org/wiki/Bastard_Operator_From_Hell
http://www.theregister.co.uk/odds/bofh/
Metteen een mooi reallife voorbeeld voor ict bedrijven om ook de “all-mighty systeembeheerder” regelmatig op zijn, haar acties te laten controleren, auditten.
Dit gevalletje is wel uitgekomen en kost “slecht 1 maand werk”, maar heb je erwel eens bij stilgestaan hoeveel – “niet uitgekomen gevalletjes” – er nu nog aan de gang zijn? en waar je als CEO geen weet van kunt hebben 😉
“Ict-security is en blijft mensenwerk”
Er staat “De automatiseerder is veroordeeld…” maar dit moet waarschijnlijk zijn “De systeembeheerder is veroordeeld…”
@Niels Schoot;
Tuurlijk, doe er nog een schepje bovenop, net of alle Systeembeheerders zo slecht zijn als deze ene man.
–
Leuk dit soort berichten, mijn ICT-manager kijkt nu ook al bedenkelijk naar mij, en ik heb helemaal niets gedaan…, behalve werken.
Systeembeheerder ontslagen….
Erg typerend voor ons mooie vak.
Er zijn binnen dit vak uitwassen zoals de hier beschreven. Systeembeheerders die zich zo in een organistatie indraaien dat zij zichzelf onmisbaar hebben gemaakt of willen maken zodat zij als enige met de systemen kunnen werken. Waardoor het voor de organisatie erg veel moeite en geld kost om alles te herstellen. Waardoor andere goede ICT-er weer in een kwaad daglicht komen te staan.
Binnen een organistatie moet de afdeling automatisering ook gecontroleerd worden om dit soort uitwassen de kop in te drukken en de geloofwaardig heid van systeembeheerders, bouwers te waarborgen.
Ach, weet je… Zo lang het in de krant komt is het zeldzaam genoeg om nieuws te zijn. Dus je hoeft je systeembeheerder niet meteen aangevallen te voelen. Over al die tienduizenden die wel accuraat hun werk doen, hoor je niets. Maar ze zijn er wel.
De boef komt er makkelijk af.
3 maanden cel, 3500 euro is – nothing compared to the damage he is causing for several other employees, his previous employer who hired him based on lies, and “the rest of us” or society – who will pay for his time in jail and the social programs, unemployment, etc..
Gek dat in deze gevallen gelijk de gehele beroepsgroep van systeembeheerders verdacht word gevonden, terwijl de beroepsgroep stuffed shirts managers in een vergelijkbaar geval veel minder imagoschade lijken op te lopen en het bedrijf dit zo veel mogelijk onder de pet wil houden………
Gek dat een aantal mensen na/bij een bericht/reactie suggereren dat de hele beroepsgroep over een kam wordt geschoren. Ik lees het nergens en maak het nergens uit op.
Ik geloof dit bericht NIET !
Om navolgende redenen:
1. Men wil ICT’er klein houden door continue wantrouw-berichten in de media te laten verschijnen.
2. Verder is een systeembeheerder niet opgeleid voor het ontwikkelen van software, ook malware is software.
3. En dat je dat kunt met die functionele specs (onderscheppen van email, body-uitlezen enz…), nadat de ICT’er wist dat ie weg zou gaan.
Dit kan niet en moet ook nog ’s goed uitgetest worden.
Maar het is makkelijk gezegd dat een “systeembeheerder” ineenkeer bij vertrek ook de schuld krijgt van alles wat daar bij het bedrijf niet goed zit.
Zonder hoor en wederhoor, kan men dit bericht niet serieus nemen en zorgt voor een verdere escalatie van “elkaar wantrouwen”.
En dat is nou net de bedoeling. Maar hier gaat het bedrijfsleven niet op vooruit!!
Alles wat je ‘controleert’ remt innovatie.
Regelmatig de ‘afgunstige’ reacties van managers, leidinggevenden die het eigenlijk ook wel zouden willen kunnen, maar het vak niet kennen, weten en ook verkeerde (ontslag)beslissingen nemen, waardoor goede ICT’ers geen profijt krijgen en ook het bedrijf niet.
Afgunst en ego’s is vaak dodelijk voor een bedrijf en kost handenvol geld. En ja, het vak ICT leer je niet zomaar … daar is vaak door de ICT’er vaak jarenlang, naast de 40-urige werkweek door de ICT’er ook in geinvesteerd in studie, opleiding, uitzoeken, leren ….
Wens het bedrijfsleven succes met dit soort berichten. Je komt geen steek verder met het plaatsen van dit soort media-berichten, die volledig doorzichtig zijn.
Want het bericht klopt niet. Denk dat het bedrijf binnen paar jaar niet bestaat. Ten onder gegaan aan graaiende sub-top.