Het aantal faxmachines is in de periode van 2001 tot 2007 met 340 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van analistenbureau Gartner. De groei van het aantal faxmachines wordt verklaard uit de opkomst van de multifunctional, die vrijwel altijd over faxmogelijkheden beschikt.
De faxmachine maakt een onstuimige groei door, constateert analistenbureau Gartner. Over de periode 2001 tot 2007 nam het aantal aangesloten faxmachines toe met 340 procent. De groei wordt verklaard uit de opkomst van de multifunctional, een combinatie van printer, kopieerapparaat, scanner en fax.
Multifunctionals bieden kleine ondernemingen een goedkoop alternatief voor vier verschillende functionaliteiten. Ook grotere bedrijven zien inmiddels de voordelen van een alles-in-één-apparaat in. De laatste jaren kiezen ook consumenten steeds vaker voor een multifunctional. Daarmee kopen zij, soms zonder het te beseffen, een fax.
De faxfunctie wordt in veel branches nog steeds gebruikt, stelt Gartner vast. De eenvoudige bediening en bedrijfszekerheid spelen daarin een rol. Ook als bijvoorbeeld de internetverbinding uitvalt, werkt een fax nog steeds. Die wordt doorgaans via een telefoonlijn verzonden.
Handicap
Het patent op de faxmachine dateert van 1843. De grote doorbraak voor het apparaat kwam in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw. De digitale opvolger van de fax, het pdf-bestand, heeft als handicap dat er complexe hardware nodig is om het bestand te maken en te lezen.
Complexe hardware voor PDF?
Je hebt gewoon een pdf maker nodig (bv de add-in van office 2007). en versturen per mail
Dit zijn voorzieningen die in elk bedrijf al aanwezig zijn (wellicht geen office 2007, maar er zijn genoeg PDF makers)
PDF maken en lezen, benodigdheden:
1 PC, alles dat jonger is als 8 jaar voldoet
2. Open Office (gratis)
3. Acrobatreader (gratis)
Email om de pdf’s te versturen/ontvangen.
ECHTER . . . . een fax met een handtekening is in alle europese landen rechtsgeldig, die status heeft email nog niet bereikt.
Bijna elk Office pakket kan PDF exporteren. Ook zijn er gratis PDF “printers” die i.p.v. printen naar een bestand schrijven. Internet en PC’s zijn zo alom vertegenwoordigd dat ik geen fax meer heb. Met een beetje telefoon (*kuch* iphone) kun je zelfs PDFs onderweg bekijken.
Johannes van Bentum gebruikt waarschijnlijk nog de telex (of de Chappe telegraaf) en vindt daarom de fax innovatief! Wat is er nu handiger dan e-mail? Een fax moet bovendien als men het goed wil doen, dag en nacht aanstaan. Slecht voor het milieu. Geen idee wat er met hardware wordt bedoeld, maar Open Office exporteert direct naar het pdf formaat. Weer een reden om geen Microsoft-malware te gebruiken! Verder is het zo dat, wanneer men voip-telefonie heeft er ook geen fax verstuurt kan worden.
Mijn advies dus aan Johannes: blijf de Chappe telefraaf gebruiken! http://en.wikipedia.org/wiki/Claude_Chappe
Vreemd, want je totale kosten voor het beheer van de informatiestromen en de telefonie (immers, een fax heeft een analoge uitgaande lijn nodig) stijgen gigantisch, terwijl je met de mutlifunctional nou net kosten wilde besparen.
De killer-application van zo’n MFC is het scannen naar PDF. Dus die fax is niet nodig. Je hebt een document met handtekening, dat scan je naar PDF, desgewenst gemaild naar jezelf ter archivering en naar de ontvanger. Is m.i. even rechtsgeldig als een fax met handtekening.
Het artikel staat dat het aantal faxmachines onstuimig stijgt is toch wel erg vreemd, en schreeuwt om een reactie. Ten eerste is het helemaal niet zo dat het aantal faxmachines onstuimig groeit, er worden meer apparaten verkocht waar je ook mee kunt faxen. Of die faxmogelijkheid inderdaad gebruikt wordt, vermeldt het artikel niet.
Ten tweede is de volgende zin wel heel erg vreemd: “De digitale opvolger van de fax, het pdf bestand, heeft als handicap dat er complexe hardware nodig is om het bestand te maken en te lezen.” Dat mogen jullie toch eens uitleggen. Een bestandsformaat wat een opvolger is van een communicatiesysteem??? Ik vermoed dat jullie e-mailen van een PDF-bestand noemen.
En die complexe hardware? Waar is die voor nodig? Als de bron een papieren document is, moet je het document inderdaad inscannen om er een PDF bestand van te maken (en wanneer is tegenwoordig de bron een papieren document?). Over de complexe hardware die nodig is om een PDF bestand te kunnen lezen ga ik maar niet in, dat is te belachelijk voor woorden.
Een van de toepassingen van een fax, waar nog geen (papierbesparend) alternatief voor is, is het verzenden van ondertekende documenten. Zolang er geen overal geaccepteerde electronische handtekening ingevoerd is zal de fax af en toe gebruikt worden.
Groeten,
Leon Wubbe