Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) kijkt kritisch naar een aanbesteding van de gemeente Utrecht. De gemeente vraagt in de aanbesteding naar het besturingssysteem Windows XP. Het programma wil weten of deze aanbesteding voldoet aan de eisen die worden gesteld in het actieplan open source en open standaarden.
Het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) wil van de gemeente Utrecht weten waarom zij in een aanbesteding vragen naar het besturingssysteem Windows XP en bijbehorende licenties. Dat schrijft het bureau op zijn website. Het programmabureau vraagt zich af of de aanbesteding marktdeelnemers met gelijksoortige (open source) producten of systemen meteen al worden uitgesloten van deelname indien ze XP niet standaard kunnen meeleveren.
De gemeente Utrecht publiceerde op 31 december 2008 een aanbesteding voor ict-middelen en werkplekken. Het is de opdracht van het programmabureau kritisch te kijken naar openbare aanbestedingen. "Het beoordeelt of dergelijke aanbestedingen stroken met het overheidsbeleid", aldus Mathieu Paapst, juridisch adviseur binnen het programmabureau.
Het programmabureau vraagt zich ook af hoe een dergelijke eis zich verhoudt tot het overheidsbeleid, zoals vastgesteld in het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV) en in het Nationaal Uitvoeringsprogramma (NUP). Paapst: "Dit beleid heeft als uitgangspunt dat er ten aanzien van leveranciers van open source software sprake moet zijn gelijke behandeling, waarbij open source software een gelijke kans moet krijgen in aanbestedingen."
Nederland Open in Verbinding
In december 2007 werd het actieplan Nederland in open verbinding ('Plan-Heemskerk') door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan moet het gebruik van open standaarden en opensourcesoftware bij de (semi-)publieke overheid versnellen.
Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden. Ook wil hij de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door opensourcesoftware te gebruiken. Daarmee wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Software…
In theorie valt een besturingssysteem in de categorie software. Als een open standaard een kwalitatief gelijke oplossing kan bieden mag zelfs het besturingssysteem ter discussie staan. Niets mis mee!
Maar… een aanbesteding is niet altijd, sterker nog: meestal niet, van een strategisch niveau. Daarmee bedoel ik dat de keuze voor in dit geval Windows XP voortkomt uit strategie en beleid. Daarmee sluit de gekozen oplossing aan op de reeds bestaande infrastructuur en het beheer daarvan. In die zin vind ik dat je in een dergelijk project gewoon je beleid moet kunnen volgen.
Op het moment dat je een nieuwe strategie/beleid bepaalt t.a.v. je infrastructuur en te gebruiken operating syste(e)m(en) zal de “open standaard”-afweging gemaakt moeten worden en zal er waar mogelijk ruimte geschapen moeten worden voor een alternatief operating systeem.