Als het aan e-office-directeur Roland Hameeteman ligt, is de traditionele organisatie ten dode opgeschreven. In zijn boek dat deze maand uitkomt, bepleit hij de vrijheid van werknemers. ‘Je moet geen regels opleggen, maar afspraken maken en doelen stellen'.
Nederlandse werknemers hebben meer vrijheid nodig om hun werk goed te kunnen doen, vindt Roland Hameeteman, directeur van ict-dienstverlener e-office. Zijn boek ‘De kracht van mensen' komt deze maand uit.
Volgens Hameeteman is de traditionele organisatie ten dode opgeschreven. Managers moeten hun personeel niet langer vertellen wát en hóe ze iets moeten doen, maar ze zelf hun werkwijze laten bepalen. Hameeteman: "Je moet afspraken maken met elkaar, doelen stellen en mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid."
De directeur beschrijft hoe managers hun werknemers kunnen helpen het beste uit zichzelf te halen. Hij maakt daarbij gebruik van ervaringen die hij opdeed sinds de start van zijn bedrijf in 1991. "Iedereen heeft het over het nieuwe werken, iets waar ik heilig in geloof", aldus de schrijver. "Maar het werd hoog tijd voor een boek over dit onderwerp dat iedereen begrijpt."
Boekwinkel
'De kracht van mensen' van Roland Hameeteman is binnenkort verkrijgbaar in Computables boekwinkel.
Ja, de medewerker heeft meer dan ooit… w?rk-ruimte nodig. Waarom? Omdat de wereld om hem/haar heen steeds beweeglijker, onvoorspelbaarder, dynamischer enzovoort wordt. Tja, en wat er dan manifest wordt, is de onderlinge afhankelijkheid van en tussen tal van (f)actoren in de omgeving, die, nota bene, in hetzelfde schuitje zitten!
In een wereld waarin onderlinge afhankelijkheid emerging is en zich overduidelijk laat voelen, beperken wat-en-hoe aanwijzingen de bewegingsruimte sterk en stagneert het werk door gebrek aan handelingsvrijheid.
Wat-en-hoe aanwijzingen die het prima deden in een behoorlijk stabiele wereld manifesteren zich vandaag de dag vaak als… stolsels. Stolsels van kennis/wijsheid waarvan de houdbaarheidsdatum met toenemende dynamiek steeds sneller onopgemerkt (!) verstrijkt. Ook hier is gaan gelden: ervaringen uit het verleden bieden minder en minder (lang) houvast voor de toekomst.
Daar waar de wereld een kwalitatieve verandering onderging en ondergaat, kan management niet achterblijven (als ze niet wil achterblijven).
Om met Eric Hoffer te spreken: “In times of drastic change, learners inherit the world, while the learned remain beautifully equipped to deal with a world that no longer exists”. En de vraag is natuurlijk… Bent u als manager een ?learner? of een ?learned??
Vrijheid van handelen binnen gezamelijk gestelde grenzen leidt tot creativiteit en vrije stroming van energieen en ideeen. Das goed voor het ziekteverzuim, de productiviteit, het werkklimaat en dus ook “de business.”
Word inspirator voor je team en ontvang “hun leiding”
Dan hoef je ‘m zelf niet (meer) te geven 😉
Klinkt allemaal mooi, maar je bent waarschijnlijk een roepende in de woestijn als je deze boodschap verkondigt tegenover senior management. Als ZZP-er werk ik al jaren met doelstellingen, maar in mijn vaste banen tijd, werd ik erg moe van de kantoor-rituelen en rigide stramienen waarop je je werk moet doen.
Managers (en werknemers) zouden zichzelf vaker de vraag moeten stellen, waarom doen we dit? Doen we het wel goed, kan het beter? En wat voor aanpassingen (klein en groot) kunnen we doen om het beter te maken.
Klinkt als een ontzettend open deur, maar je staat verstelt hoe weinig het gebeurt.
Waarschijnlijk is de praktijk van e-office anders dan de praktijk van de bedrijven waar ze zaken mee doen.
Zullen we eerst het boek eens lezen?
Carriere.blog.nl mag 5x ‘De kracht van mensen’ weggeven. Wil je dit boek gratis ontvangen, laat ons weten hoe je denkt dat jouw organisatie of bedrijf kan worden vormgegeven door de kracht van mensen. De origineelste antwoorden worden gepubliceerd en uiteraard beloond met het boek van Roland Hameeteman: ‘De Kracht van mensen’. Let op: je kunt je antwoord insturen tot 13 februari 2008. Surf naar: http://carriere.blog.nl/actualiteit/2009/01/13/5-x-kans-op-gratis-managementboek-de-kracht-van-mensen