Telecombedrijf KPN is ’teleurgesteld in de vooruitzichten’ van de Belgische markt. Topman Ad Scheepbouwer weet niet of nieuwe investeringen in het land nog zinvol zijn. De vroegere Belgische monopolist Belgacom is de grote boosdoener, vindt hij.
Bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer van telecombedrijf KPN twijfelt of het zinvol is om nog te investeren in de Belgische telecommarkt. Zijn bedrijf is ‘teleurgesteld in de vooruitzichten’ van die markt. Dat zei de topman op een nieuwjaarsreceptie van KPN in Brussel. Afgelopen november gaf het bedrijf al te kennen zijn Belgische activiteiten te heroverwegen.
Falende liberalisering
Scheepbouwer stoort zich vooral aan de falende liberalisering van de Belgische breedbandmarkt, waar KPN ruim 130.000 dsl-klanten heeft. De consumentenmarkt voor breedbandinternet is onvoldoende concurrerend, waardoor er relatief weinig mensen overstappen op breedbandinternet. "België stond in 2004 in Europa op de derde plaats, maar nu staat het land achtste."
De zakelijke markt is nog slechter, zegt de topman. Dat was de reden om eind 2008 de deuren te sluiten van de Belgische vestiging van dochteronderneming Sympac. De pan-Europese mobieledienstenleverancier kan volgens Scheepbouwer in België niet concurreren met de vroegere monopolist Belgacom. Dat staatsbedrijf rekent hoge kosten voor toegang tot zijn telefoonnetwerk waarover de gesprekken lopen. Overigens werd KPN in het verleden door sommige Nederlandse marktpartijen van dezelfde praktijken beticht.
Belgacom
Belgacom is de grote boosdoener in de ogen van KPN. Volgens Scheepbouwer heerst in Wallonië een waar Belgacom-monopolie en in het noorden een monopolie van Telenet en Belgacom.
KPN investeerde tot nu toe twee miljard euro in België. Het bedrijf is in dat land eigenaar van mobieletelecomaanbieder Base en internetprovider Tele2/Versatel. De internetmarkt in België is in 2008 geconsolideerd door de overname van de in België belangrijke serviceprovider Scarlet door Belgacom.