Microsoft adviseert zakelijke gebruikers van Windows 2000 en XP niet te wachten op Windows 7. “Een Vista-uitrol vandaag zal een overstap op Windows 7 eenvoudiger maken.”
Ook al staat Windows 7 nog steeds gepland voor begin 2010, toch adviseert Microsoft zakelijke gebruikers van Windows 2000 en Windows XP om eerst over te stappen op Windows Vista.
Product Solutions Manager Olivier van Noort van Microsoft Nederland: "Voor Windows 2000-gebruikers die besluiten te wachten op Windows 7 met het installeren van een modern besturingssysteem zijn de risico's op slechte ondersteuning op hardware en software van derde partijen significant."
‘Vista is de basis voor Windows 7’
Ook zakelijke gebruikers van Windows XP wordt aangeraden om ‘nu te beginnen met de migratie naar Windows Vista', om datzelfde risico te beperken en ‘om op organische wijze over te stappen op een modern besturingssysteem'. Bedrijven die bezig zijn met de uitrol van Windows Vista wordt geadviseerd daarmee door te gaan.
Van Noort: "Een Vista-uitrol vandaag zal een overstap op Windows 7 eenvoudiger maken. Vista is de basis voor Windows 7. Dat nieuwe besturingssysteem is compatible qua hardware en software met Vista, afgezien van enkele uitzonderingen zoals antivirus- en firewallsoftware en de omgang met VPN-software."
David Stoeckel, technisch specialist Windows Client bij Microsoft Nederland: "Investeringen in Windows Vista betalen zich terug bij de migratie naar Windows 7. Windows 7 bouwt verder op het architectuurmodel van Windows Vista. Ook het stuurprogrammamodel blijft dus gelijk. Hierdoor zullen veel drivers van Windows Vista ook werken voor Windows 7. Windows 7 heeft daarnaast het zelfde uitrol- en imagemodel als Windows Vista. Beheerders zullen hun procedures en tools er dus gemakkelijk op kunnen toepassen."
‘Start evaluatie Windows 7’
Windows Vista en Windows XP-gebruikers krijgen wel het advies om alvast te beginnen met de evaluatie van Windows 7 Beta, voor zover het gaat om kritische applicaties. Zo kan de compatibiliteit worden gecontroleerd en zo nodig alvast worden gestart met het creëren van oplossingen. De beta-versie van Windows 7 komt vrijdag of zaterdag beschikbaar.
Daarnaast adviseert Microsoft aan zakelijke XP-gebruikers om hardware te vervangen die ouder is dan anderhalf tot twee jaar of minder dan 1 GB geheugen heeft. Stoeckel: "De systeemeisen voor Windows 7 liggen niet hoger dan die van Windows Vista. Op een pc waar Windows Vista goed op presteert zal Windows 7 minimaal een gelijkwaardige prestatie leveren."
Vista in Nederland
Volgens cijfers van Microsoft Nederland zijn in ons land in totaal 4,5 miljoen licenties verkocht van Windows Vista. Veertig procent van de huishoudens gebruikt Vista. Voor bedrijven ligt dat percentage aanzienlijk lager. Vijfentwintig procent van de kleine bedrijven gebruikt Vista. In het midden- en grootbedrijf draait Vista op tien procent van de desktops.
Zonder duidelijke toelichting of zinnige redenen aanraden om nu over te stappen op Windows Vista. Ra ra, waarom zou Microsoft dat aanraden?
De wereld ziet nu dat er leven is na Windows Vista, en wacht dus massaal af tot Windows 7 uitkomt. Mocht je overwegen om Vista uit te rollen, dan ga je dat natuurlijk niet doen als je weet dat er nu al een beta is van de opvolger. Je zou wel gek zijn als bedrijf. Je hebt wel wat beters te doen dan constant nieuwe Windows versies uitrollen.
Microsoft is niet eerlijk naar zijn klanten. De enige reden dat dit gezegd wordt, is omdat Microsoft niet graag zijn inkomsten stroom ziet opdrogen doordat bedrijven wachten op Windows 7.
Beter wachten op Win 7. Dan hoef je je niet met Beta-spul als Vista te ergeren.
Twee opmerkingen.
1. er kan nog een andere reden zijn waarom Microsoft adviseert nu over te stappen op Vista. Wanneer bedrijven gaan wachten op Windows 7 en vervolgens nog even wachten op Service Pack 1 daarvan, dan zijn we bijna twee jaar verder. In de tussentijd zie je steeds meer bedrijven die Linux of Mac OS X als serieus alternatief gaan zien voor Windows. En een migratie naar een compleet ander systeem lijkt duur, totdat je de werkelijke kosten van een migratie naar Windows Vista/7 ernaast zet; dan is het misschien helemaal niet zo duur meer. Dus als ze bedrijven zover kunnen krijgen nu te migreren naar Vista, dan zal zo’n bedrijf over twee jaar niet overwegen te migreren naar Linux/Mac.
2. fiscaal gezien is een PC van anderhalf tot twee jaar oud nog niet eens afgeschreven. Bedrijven: kom tot jezelf! Welk macht heeft Microsoft over u om dit soort advies af te geven!
Zei Steve een tijdje terug niet: “bedrijven kunnen Vista overslaan.” Raar. Ik denk nog steeds dat Vista gelanceerd is om alvast geld binnen te halen terwijl hun nieuwe platform niet af is. Het zelfde kunstje wat ze met windows me (meer elende) hebben geflikt.
Er is slechts een reden waarom MS deze oproep plaatst: Ze willen meer inkomsten genereren om het saldo te verbeteren. Er is uberhaupt geen reden om een overdone OS als Vista uit te rollen (of je zit uiteraard zelf om werk verlegen). Als een bedrijf de werkelijke noodzaak en bijbehorende kosten naast elkaar zet en de vergelijking aandurft met een Linux oplossing, dan is er echt een alternatief om de TCO omlaag te brengen. Zelfs onze overheid ziet dit inmiddels in. Het geouwe…. dat je dan applicaties niet kunt laten werken doordat koppelingen of interactie niet werkt is naar mijn mening alleen een smoes die je eigen beperkingen (of die van je toeleverancier) aantoont.
Ik voorspel dat als MS op deze wijze doorgaat dat zij hun eigen graf graven. Je moet zowel het bedrijfsleven als ook de gewone consument een goede keus aanbieden. Je moet in ieder geval geen ellende op deze groepen afsturen zoals deze onderneming inmiddels al jaren doet.
“Een Vista-uitrol vandaag zal een overstap op Windows 7 eenvoudiger maken.”
En wij vullen 2 maal onze micro$oft zakken aan uw dubbele overstap 😉 en aan de migratie gerelateerde consultancy om de boel weer draaiend te krijgen.
“Voor Windows 2000-gebruikers die besluiten te wachten… ”
Windows 2000 draait tenminste (redelijk) probleemloos, is stabiel en bestaat uit proven technologie (de kinderziektes zijn eruit) en je hoeft er geen nieuwe hardware voor aan te schaffen.
Bij vista of windows 7 mag je als bedrijf weer gaan bidden en je afvragen hoelang het duurt voordat je gemigreerde infrastructuur weer uit de kinderziektes is, of je applicaties wel goed ondersteund worden, en een nieuw hardware park aanschaffen ;-).
Allemaal leuke licentie – en kosten technische argumenten om eens te serieus te gaan kijken naar Linux als bedrijfsplatform.
Linux draait waarschijnlijk ook op de “Windows 2000 compatible hardware”, je bevrijdt je als bedrijf van het vendor lockin, je bent meer die je straks verplicht word om vista of windows 7,8,9 aan te moeten aanschaffen omdat de oude versie het niet meer gesupport word.
“Daarnaast adviseert Microsoft aan zakelijke XP-gebruikers om hardware te vervangen die ouder is dan anderhalf tot twee jaar of minder dan 1 GB geheugen heeft.”
Waarom zou je je als bedrijf nog langer een hardware upgrade laten opdringen door een operating system fabrikant?
Als overweegt om over te stappen op Linux kun je nog jaren vooruit met je huidige hardware-investeringen.
En al het (vista, windows 7) licentie en migratie budget wat je dan uit zou sparen, zou je ook eens investeren in de opleiding en upgrading van je eigen ict personeel.
Zo hou je de ict_kennis in huis, maak je je niet meer afhankelijk van een leverancier en krijg je als bedrijf meer controle over je ict afdeling i.p.v. je weer afhanklijke op te stellen van de volgende versie operating system uit Redmond.
Misschien een idee voor Microsoft:
Ga werken aan een rock-solid, stabiel, licht en schaalbaar operatings system waarbij de kern(el) zo stabiel is als een real-time embedded operating system. Die grafische toeters en bellen en userinterface spielerij kopen klanten er zelf wel bij als ze dat nodig hebben.
“Smash your Windows today,
“where do you want to compute tomorrow?”
Zo, idealisten aan het woord.
Linux is goed, maar zonder Windows is veel simpelweg (nog) niet mogelijk. Er is te veel software die niet/nooit naar Linux geporteerd wordt, bijvoorbeeld Photoshop.
Ik gebruik hoofdzakelijk Linux en heb een zes jaar oude laptop met XP voor spul dat ik niet op Linux heb, alles op een netwerkje, dat werkt ook.
@Jan van Leeuwen:
het gaat hier niet om idealisme, het gaat om pragmatisch realisme. Welke CIO heeft de ‘guts’ om eens een _eerlijke_ vergelijking te maken? Er zijn er maar weinig.
Laten we hopen dat de economische crisis veel CIO’s zal overhalen om hun horizon te verbreden en ‘out of the box’ te denken. Met als uiteindelijke doel: meer keus en betere kwaliteit. Iedereen kent het voorbeeld van Internet Explorer dat jarenlang lag te verstoffen en pas weer verder ontwikkeld werd toen Firefox een serieuze bedreiging ging vormen.
Zolang je nadenkt en logisch nadenkt kom je tot de ontdekking dat XP een prima product is. Als je slim bent blijf je bij XP en kies je geen Vista, maar wachten op 7 nee, 7 is net als vista een geheugen slurper. Wanneer je XP naar snelheid en naar nut aftuned, is het een beest, doe je dat met Vista, dan scheelt dat ook, maar gebruikt altijd nog 2x meer geheugen dan XP. Voor de duidelijkheid, XP gebruikt 100 a 150 MB Vista 300 a 400 MB, uit de doos praten we over 400 a 500 MB en Vista 700 a 1000 MB. Waarom? 1 omdat er reclame in de installatie zit en 2, MS ziet de gebruiker als domme klant!
Vista heeft voor mij alleen maar nadelen. Het is een veel te zwaar, traag besturingssysteem. Met XP draaide mijn oude laptop veel beter, zelfs sneller dan mijn nieuwe met Vista. Ik heb nog een oude computer, Pentium 3 500Mhz, met XP er op. Deze start sneller op dan mijn dual core centrino laptop van 2ghz met Vista!!! Dat zegt toch genoeg. Vista was vanaf de introductie al een probleem, en zal voor mij nooit kunnen tippen aan XP.