Het ministerie van Justitie gaat nieuwe hardware aanschaffen. Daartoe heeft het een aanbesteding uitgeschreven. Het ministerie denkt ongeveer zeventig miljoen euro uit te geven aan de nieuwe contracten, verdeeld over twee jaar. Het gaat om servers, storage, netwerken, thin clients en printers. Het meeste geld wordt waarschijnlijk uitgegeven aan de aanschaf van servers.
Het ministerie van Justitie wil voor ongeveer dertig miljoen euro per jaar hardware aanschaffen. Daartoe heeft het ministerie een aanbesteding uitgeschreven. Het gaat om de aanschaf van servers, storage, netwerken, thin clients en overige hardware, zoals bijvoorbeeld printers. Daarnaast denkt het ministerie zo'n 5,4 miljoen euro per jaar uit te geven aan de diensten rondom deze hardware.
Het betreft een raamovereenkomst van twee jaar met een optie om het contract met nog twee jaar te verlengen. Bedrijven hebben tot 19 februari om in te schrijven op deze aanbesteding. Per eind maart lopen de huidige raamovereenkomsten af. De nieuwe contracten moeten ingaan per 1 april 2009.
Servers het duurst
Het ministerie verwacht het meeste geld uit te geven aan servers. Het rekent voor de aankoop van deze apparatuur op een uitgave van achttien miljoen euro per jaar. Voor netwerken wordt gerekend op een bedrag van 7,5 miljoen euro per jaar. Storage moet ongeveer zes miljoen euro per jaar gaan kosten. Deze bedragen zijn gebaseerd op eerdere uitgaven die het ministerie deed bij de aanschaf van hardware.
Justitie sloot begin 2008 een overeenkomst met Xerox. De printerfabrikant kreeg een opdracht van twintig miljoen euro van het ministerie. Het ging om zwartwit- en kleurenprinters voor kleine tot middelgrote printvolumes. Het contract werd voor vier jaar getekend.
Het ministerie kwam vorig jaar al in het nieuws omdat het contracten sloot voor het inhuren van it-personeel met Getronics PinkRoccade, Capgemini, Sogeti, Logica, BT, NCIM Groep en Atos Origin. De raamovereenkomst heeft een waarde van in totaal 13,5 miljoen euro. De SP stelde kamervragen over deze inhuurovereenkomsten.
“Het ministerie verwacht het meeste geld uit te geven aan servers. Het rekent voor de aankoop van deze apparatuur op een uitgave van achttien miljoen euro per jaar. Voor netwerken wordt gerekend op een bedrag van 7,5 miljoen euro per jaar. Storage moet ongeveer zes miljoen euro per jaar gaan kosten. Deze bedragen zijn gebaseerd op eerdere uitgaven die het ministerie deed bij de aanschaf van hardware.”
18 miljoen!? Dat is veel te veel. Justitie moet slimmer omgaan met het gebruik maken van diensten. Ze moeten het volgende stappen volgens:
– Comprehensive Assessment
– Virtualiseren
– Internal/On-premise Cloud Services opstarten
– Applicatie landschap her-evalueren
18 miljoen is veel te veel!
Tarry
Domme, domme Tarry. Denk je nu echt dat jij het zo allemaal wel even beter weet vanuit je luie stoel?
Je leest ‘justitie’ en gaat meteen in de contramine. Heb je iets tegen die club, een aanvarinkje gehad ofzo?
Dacht je nu echt dat daar ict-architecten zitten die dom zijn en niet weten wat ze moeten? Niet zo primair reageren. Ga lekker achter je pc’tje op andere sites je belachelijke mening ventileren of kom pas met kritiek als je meer achtergrond (details) weet. Voor jou is 18 miljoen veel, dus het kan nooit deugen.
Slaap lekker Tarry…
Insider,
Jouw reactie op Tarry doet jezelf geen goed.
Feit is dat er bij de overheid heel veel geld niet goed besteed is. Kritische feedback van Tarry, wat volgens jou een ‘belachelijke mening’ is, hoeft helemaal niet zo onwaarschijnlijk te zijn.
Om maar een voorbeeld te geven:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2589195/1277202/ictrapport-rekenkamer-verandert-weinig.html
Misschien zelf even beter uitslapen voordat je iemand anders de les denkt te lezen.
Ahum,
Wat een reacties!
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Tarry net iets heeft geleerd en dat als de enige en juiste oplossing ziet. Hij stelt geen analyse voor maar komt met een oplossingsconcept (zie punt 2 en 3 van zijn oplossing). Dat is per definitie geen goede aanpak. In die zin kan ik Insider wel gelijk geven. Verder is er weinig zinnigs te zeggen over die 18 miljoen als je de beoogde functionaliteit niet kent. Is dit veel? Misschien…
Pascal/Tarry, jullie hebben zeker een punt als het gaat om de ICT-uitgaven van de overheid en semi-overheid. Het geklungel van het UWV en het hardcodeerwerk van wetgeving is een ander voorbeeld van amateurisme tot op CIO-niveau.
Insider, je mag de reactie van Tarry misschien simplistisch vinden, dat neemt niet weg dat jouw reactie wel veel over jezelf zegt. “Primair”, las ik dat goed? Bedoel je misschien prematuur? Of… primitief? Zegt dat ook iets over je rol en het bepalen van die 18 miljoen als “insider”. Als die keuze op net zo’n basale manier tot stand is gekomen als jouw reactie, ben ik genegen toch te geloven dat die 18 miljoen te veel is.
Kan de redactie eens naar dit mistige stuk kijken: mE 70 in twee jaar; mE 30 per jaar?!
servers mE 18/jaar,
storage mE 6/jr,
netwerken 7,5 mE/jr,
= samen 31,5/jr
Dus blijft er over voor:
thin clients en printers = mE ????
Ik hoop dat de aanbesteding zelf wat nauwkeuriger geformuleerd is.
Ook zinnen in de leader die gekopieerd zijn uit het artikel zelf en dat in zo’n kort stuk maken dat het geen goede indruk geeft….
@Insider
Misschien is het beter dat JIJ vanuit je luie stoel ergens anders je nutteloos reactie spuit. Wat je schrijft raakt werkelijk kant noch wal.
Terry heeft wel degelijk gelijk, 18 Miljoen van onze belastingcenten is echt veels te veel. Ik heb zelf in zeer grote organisaties gewerkt maar die komen niet eens tot de helft.
Echt belachelijk!