Het Almeerse bedrijf ASM International (ASMI) werkt samen met SAFC Hitech aan de ontwikkeling van kleinere processoren met meer capaciteit. De Amerikaanse onderneming ontwikkelde een techniek waarbij bijvoorbeeld strontium kan verdampen zodat ASMI het kan gebruiken in het productieproces.
Chipmachinefabrikant ASM International (ASMI) heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het Amerikaanse bedrijf SAFC Hitech. Met het partnerschap hoopt de Almeerse onderneming een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van halfgeleiders, vertelt technisch directeur Ivo Raaijmakers aan Computable.
Strontium en barium
SAFC ontwikkelde een methode om de scheikundige elementen strontium en barium verdampbaar te maken, zodat ze als grondstof bij de vervaardiging van halfgeleiders kunnen worden gebruikt. Raaijmakers: "We hebben nieuwe materialen als strontium en barium nodig om de lekstroom in processors naar beneden te brengen. Daardoor kunnen de chips kleiner worden zonder hun capaciteit te verliezen."
De twee elementen barium en strontium zijn echter niet verdampbaar, iets wat noodzakelijk is voor het productieproces. In dat proces worden capacitoren of condensatoren, die elk de binaire waarde 1 of 0 hebben, ‘op atomair niveau laagje voor laagje aangebracht', aldus de topman van ASMI. Met de techniek van de Amerikanen worden precursoren, bepaalde ‘organische groepen', aangebracht rond de strontium. "Hierdoor het lijkt alsof de strontium vluchtig en dus verdampbaar wordt."
Noodzakelijk partnerschap
De samenwerking met SAFC Hitech is voor de chipmachinefabrikant uit Almere ‘een noodzakelijk partnerschap'. "Juist nu is dit soort samenwerking belangrijk. Bij iedereen staan de budgetten voor onderzoek en ontwikkeling onder druk. Wij staan altijd open voor samenwerking", besluit Raaijmakers.
Strontium en Barium
Strontium (Sr) komt in diverse verschijningsvormen voor in de natuur. Het breekbare metaal kan worden gebruikt bij de productie van halfgeleiders. Door de hoge geleidingswaarde ('Ultra High-k') kunnen de halfgeleiders kleiner worden bij gelijkblijvende capaciteit.
Barium (Ba) lijkt in veel opzichten op calcium. Het reageert zo makkelijk met andere elementen dat het vrijwel niet ongebonden in de natuur voorkomt. Het wordt vaak gebruikt in bougies en in tl-buizen. Ook zorgt barium voor de gekleurde lichteffecten in siervuurwerk.