Er zijn in 2008 bijna 200 miljoen IPv4-adressen uitgegeven. Er zijn er nu nog bijna een miljard vrij. De Verenigde Staten gebruiken de meeste adressen met het oude internetprotocol. Ongeveer de helft van het aantal beschikbare adressen met het internet protocol versie 4 wordt door de VS gebruikt.
In 2008 zijn er 197,27 miljoen IPv4-adressen uitgedeeld. Dat becijfert Iljitsch van Beijnum, auteur van het boek ‘Running IPv6' op Arstechnica. Er zijn er nu nog 925,58 miljoen vrij. Ongeveer driekwart van de beschikbare adressen met het internet protocol versie 4 (IPv4) wordt nu gebruikt.
De Verenigde Staten heeft de meeste IPv4-adressen in gebruik. Ongeveer 1,5 miljard van alle adressen worden gebruikt door Amerikaanse internetters. Dat is iets meer dan de helft van het totaal dat beschikbaar is. Niet alle adressen daarvan worden gebruikt, sommige zijn gereseerveerd.
Vooruitgang
De poel van IPv4-adressen raakt op. Dat de Verenigde Staten de helft van het aantal beschikbare adressen in gebruik heeft, is veel, erkent Van Beijnum, maar voorgaande jaren hadden de Verenigde Staten nog zo'n zestig procent van alle IPv4-adressen in gebruik. "Dus 52 procent is eigenlijk een vooruitgang", aldus de auteur.
In China nam het aantal IPv4-adressen sterk toe met 34 procent. Ook het aantal Braziliaanse adressen groeide ook hard, namelijk met 27 procent. Toch staat Brazilië nog op een elfde plaats als gekeken wordt naar het totale aantal IPv4-adressen dat door de landen gebruikt wordt. Nederland staat op een zeventiende plaats.
Waarom IPv6?
Een internetadres bestaat uit een aantal cijfers. Bij het internetprotocol versie vier (IPv4) zijn er vier miljard combinaties mogelijk. Dat zijn er niet genoeg om alle apparaten ter wereld van een ip-nummer te voorzien. Daarom is een nieuw internetprotocol ontwikkeld: IPv6. De voorspellingen lopen uiteen, maar verwacht wordt dat er in 2010 geen IPv4-adressen meer zijn. Voor die tijd moet worden overgestapt op IPv6. Als dat niet gebeurt, zullen delen van het internet alleen IPv6 ondersteunen, omdat er geen IPv4-adressen meer zijn. Wie de overstap naar IPv6 nog niet heeft gemaakt, kan dan niet meer communiceren met het "IPv6-only" deel van het internet.