De huidige economische situatie zorgt ervoor dat bedrijven in 2009 steeds vaker open source software gaan gebruiken. Bedrijven moeten gaan letten op de kosten en dan is open source software een goed alternatief, zeggen Computable-experts. Voor de Nederlandse overheid is daarin een rol weggelegd.
Steeds meer bedrijven kiezen in 2009 voor open source software. Dat voorspellen Computable-experts. "De recessie dwingt bedrijven ertoe ict kostenefficienter in te richten", schrijft marktonderzoeker Guido Jansen van Dutch Open Source.
Volgens de experts zijn er genoeg succesverhalen dat open source software voor allerlei toepassingen gebruikt kan worden. Java-architect Erik van Ingen van FAO verwacht voor een doorbraak van open source software op het vlak van business intelligence. Hij verwacht daarom zware tijden voor Oracle, Informatica, IBM en Business Objects.
Andere reden
De reden waarom bedrijven nu voor open source kiezen is wel wat veranderd. "Vroeger kozen mensen open source om de kwaliteit, nu om de besparing van licentiekosten en om minder vendor lockin," zegt manager business development Bert Boerland van Dutch Open Projects. Daarnaast willen bedrijven betalen voor een integratie, zegt marktonderzoeker Jansen. "Enkel betalen voor licenties is verleden tijd."
Boerland vindt het niet altijd een goede ontwikkeling dat bedrijven kiezen voor open source software: "Helaas kiezen ook bedrijven die niets weten van licenties of niets geven om de gemeenschap en alleen plukken zonder te wieden en bewateren voor open source software."
Voor de Nederlandse overheid is er ook een rol weggelegd, zegt technical salesspecialist Gabor Nyers van Novell. "De rol is eigenlijk tweeledig: enerzijds zal de overheid haar verantwoordelijkheid moeten nemen door open standaarden daadwerkelijk te adopteren en anderzijds dient zij ook als rolmodel te fungeren."
“Helaas kiezen ook bedrijven die niets weten van licenties of niets geven om de gemeenschap en alleen plukken zonder te wieden en bewateren voor open source software.”
Wat is dit voor een fake-sentiment? Alsof de opensource-gemeenschap er moeite mee heeft dat er gebruikers zijn die niet om de gemeenschap geven.
Het downloaden van Openoffice omdat het gratis is, heet nu opeens plukken?
Laten we alsjeblieft geen sentimenten en bezwaren suggereren die niet bestaan.
Misverstand, iedere gebruiker bij FOSS is tevens een tester omdat geen enkele ontwikkelaar kan bedenken waartoe gebruikers in staat zijn. Dus komen met meer gebruikers ook meer (onbekende) fouten boven water die de ontwikkelaars anders niet zouden vinden. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Er bstaat namelijk geen software zonder fouten.
Aangaande fake sentiment; natuurlijk staat het een ieder vrij gebruik te maken van een opensource pakket binnen de voorwaarden genoemd in de licenties. mijn opmerking ging meer over “Helaas kiezen ook bedrijven die niets weten van licenties”.
Niet weten wat de nadelen van een open source licentie zijn of de gevolgen in zijn algemeenheid van de virale wering van de GPLv2_ bijvoorbeeld, kan redelijk vervelend zijn voor een bedrijf.
En mijn persoonlijke mening is dat de software implementers die het meeste doen voor een gemeenschap – daar ging het bewateren over – de winnaar worden. Niet zozeer gebruik dus (“oo.org downloaden”) maar implementeren (“KA offering” bv). Betere alignment van de partij die je geselecteerd hebt om een oss project voor je te implementeren, is grotere kans op succes. Die partij weet meer van het product, de licentie en de gemeenschap.
Dat verduidelijkt veel.
Dank je wel.
Aardig artikel over open source. Behalve kwaliteit en besparen van licentiekosten, zijn er meer voordelen voor het gebruik van open source-software. Je hebt ook verschillende vormen van open source, zoals SugarCRM en Asterisk. Over het laatste heeft men nog een leuk artikel geschreven: http://www.nuzakelijk.nl/20081221/open-source/asterisk-je-eigen-open-source-telefooncentrale
Persoonlijk denk ik dat er veel bedrijven dit jaar overstappen naar open source/asterisk i.v.m. de ‘zware depressie’. Elk bedrijf wil immers voorbereid zijn in 2009, en zoveel mogelijk in de kosten gaan snijden.
Ik ben het volkomen eens met Jacky, een goed voorbeeld van een gebruikersvriendelijke Asterisk/open source PBX is de intorrent GUI.
Een gratis versie is op verschillende sites/forums te downloaden.
Ons valt op dat steeds meer grotere organisaties kiezen voor open source, vooral ook omdat er risicoloos gestart kan worden. Er hoeft niet eerst een zware business case te worden gemaakt voor de afdeling Inkoop. Veelal blijven ook de implementatiekosten binnen de beslissingsruimte van afdelingsmanagers.
En als de software stabiel blijkt en de grotere gespecialiseerde open source-dienstverleners al bijna zes jaar gewoon goed werk af blijven leveren, kan niemand toch meer ontslagen worden vanwege de keuze voor open source?
Luuk Roovers
Vicus eBusiness Solutions, Open Source integrator