Veel ict-projecten worden in 2009 stopgezet of gefaseerd voortgezet. Budgetten en kosten staan door de economische crisis onder druk het komende jaar. Het management zal daarom streng kijken naar projecten. Ict'ers moeten inzetten op projecten die snel resultaat opleveren.
De economische crisis zal in 2009 ervoor zorgen dat budgetten en tarieven onder druk komen te staan. Daarom kijken bedrijven strenger naar projecten. Dat denken de Computable-experts. Return-on-investment alleen is niet meer voldoende", zegt chief architect Benelux John Desjardins van Software AG. "Om bovenaan de prioriteitenlijst van geplande projecten te staan, is het noodzakelijk om in korte tijd aantoonbare resultaten te kunnen tonen."
De experts merken dat in 2008 veel projecten zijn stopgezet. Er wordt beter gekeken naar welke projecten worden opgestart of voorgezet. Soms gebeurt dat gefaseerd. Senior consultant Wout Hofman van TNO ICT/E-IT denkt dat vooral de langlopende projecten worden stopgezet. Projecten die een toevoeging hebben aan het bedrijfsbelang worden doorgezet. "Veel it-managers worden ermee geconfronteerd dat hun budgetten onder de loep worden genomen en dat belangrijke projecten waarvan het voordeel niet in termen van klinkende munt zichtbaar kan worden gemaakt, ernstige vertraging oplopen", zegt Frank van der Lecq, Business Development Manager bij Bull Nederland. Vice-president corporate strategy Frank Buytendijk van Oracle | Hyperion vindt het helemaal niet erg dat projecten worden stopgezet. "Vele daarvan zouden toch mislukken."
Inhuur van externe medewerkers
De stopgezette projecten hebben invloed op de inhuur van externe medewerkers, denkt Eva Pellens-Dohle, Informatie-analist Betalen & Sparen bij Rabobank Nederland. "Het inhuren van externen gebeurt nu meer dan ooit via de prefered supplier list. Als je hier niet op staat, zal het moeilijker worden." Dit is al merkbaar bij telecombedrijf KPN. De onderneming vraagt alle leveranciers zonder prefered supplier status hun tarieven met twintig procent te verlagen.
Ook proberen bedrijven op andere manieren kosten te besparen, bijvoorbeeld door de vestigingskosten te verlagen. "Bedrijven zoeken naar centraal, buiten filestrookgebied gelegen locatie om hun kantoor te vestigen", merkt Ad Koolen, manager Specialized Business bij Avensus. Ook wordt er gekeken naar het stroomgebruik. Maar wees voorzichtig, waarschuwt systems engineer Dik van Oeveren van 3Com: "Vaak is dit soort claims gekleurd en dermate aangepast dat het altijd gunstig voor de desbetreffende fabrikant uitkomt. Het is daarom belangrijk om niet de rapportages van fabrikanten te lezen, maar om informatie van een onafhankelijke instantie te kiezen."
Het is in ieder geval even schrap zetten voor economisch betere tijden. Erwin uit de Bos, infrastructure architect bij Unisys: "De boel draaiend houden, pappen, nat houden en hopen op betere economische tijden. De ict-sector zal minder hobby en meer zakelijk worden."
“Ook proberen bedrijven op andere manieren kosten te besparen, bijvoorbeeld door de vestigingskosten te verlagen. “Bedrijven zoeken naar centraal, buiten filestrookgebied gelegen locatie om hun kantoor te vestigen”,
Ik hoop dat de kredietcrisis een nieuwe impuls gaat geven aan meer “gedecentraliseerd werken” (het bla bla bla nieuwe bla bla hype werken 4.0, 5.0)
Zeg nu zelf… het is toch van den zotte – anno 2009 in de ict-industrie – dat je als mens “in de file moet staan 2x dag” op weg naar een andere plek dan je thuisbasis om je werk uit te voeren. (Dit geld uiteraard alleen voor de functies waarvoor dit mogelijk is en fysieke aanwezigheid op 1 plek niet vereist is!)
Waar hebben we anders die digitale snelweg voor uitgevonden;-)
Mischien een leuke impuls voor de regering en corporate nederland om “het werk en de bedrijven” eens gelijkmatiger te verdelen over GEHEEL nederland, i.p.v. een smalle strook in de achtertuin van het kabinet.
Lost meteen een aantal structurele problemen op:
– Minder files:
-> schoner groener mileu
-> minder co2 uitstoot
– Gezonder voor werknemers:
-> meer productivietiet
-> betere balans tussen werk en prive
– Meer werkgelegen gelijkmatig verdeeld
– Minder mensen op elkaar -> gezonder leefklimaat
Waarom 1 centraal hoofdkantoor waar 1000 man werken volhouden, terwijl je bijv ook in iedere “provincie hoofdstad” een “bij kantoor” / neven cel en organisatie zou kunnen hebben als bedrijf – volgens model BSO van wijlen Eckart Wintzen??
“Breng het werk dichter naar de mensen en niet (meer) andersom!”
Luister nu eens, projecten staan al onder druk. Hoe meer druk hoe minder er terecht komt van het project. Escalaties, geen scopes, etc. gaan daar echt niet beter van worden. Leer nu eens om de zaken goed uit te werken en heldere afspraken te maken, juiste reportage iedere week en geen onzin verhalen (die kennen we nu wel). de druk heeft hier alleen maar negatief effect op. Dit is nu exact de oorzaak mbt het misgaan van heel veel projecten en budgetten. Helaas wil men maar sneller, want dat is goedkoper :). Het is de bekende vogel die alles onder schi…. en die is niet zalig makend.