Tot ‘ergens in januari 2009’ kunnen EDS-medewerkers gebruikmaken van een vrijwillige vertrekregeling. De vergoeding “zal in de lijn liggen met het sociaal plan, zoals dat geldt voor de mensen die gedwongen moeten vertrekken”, aldus de woordvoerder.
Medewerkers van ict-dienstverlener EDS krijgen een premie als zij in januari 2009 besluiten vrijwillig op te stappen. Dat vertelt de woordvoerder van HP Nederland, het moederbedrijf van EDS.
De regeling is van tijdelijke aard en alleen van toepassing op personeel met een functie of op een afdeling die op de nominatie staat te worden geschrapt. De regeling loopt ‘ergens in januari’ af, aldus de woordvoerder. Hij wil niet zeggen wat de financiële details zijn. "Het zal in de lijn liggen met het sociaal plan, zoals dat geldt voor de mensen die gedwongen moeten vertrekken."
Sociaal plan
HP Nederland, de vakbonden en de ondernemingsraad hebben inmiddels een ‘onderhandelingsresultaat’ geboekt over een sociaal plan bij EDS. De bonden moeten het nog aan hun leden voorleggen. Het plan is in grote lijnen gebaseerd op het huidige sociaal plan van HP zelf, dat in mei 2008 na langdurig gesteggel tot stand kwam.
Er is echter één belangrijk verschil tussen de twee sociale plannen: de vertrekregeling van de topinkomens. De woordvoerder vertelt dat is afgesproken dat EDS-medewerkers met een jaarsalaris hoger dan 115.000 euro bij gedwongen ontslag maximaal twee brutojaarsalarissen meekrijgen.
Synchronisatie
De ict-dienstverlener wil deze vertrekregeling ook in het sociaal plan van zijn eigen HP-medewerkers opnemen. "We streven naar zoveel mogelijk synchronisatie tussen de EDS en HP-regelingen. De aftopping is vastgelegd in het najaarsakkoord van het kabinet. Het past bij de maatschappelijke wens en bij de wens van veel van onze medewerkers." De vakbonden zijn het hier echter niet mee eens en noemden de gewenste aanpassing van het sociaal plan bij HP in november 2008 al een ‘versobering’.
Eind september 2008 werd bekend dat dienstverlener HP wereldwijd vijfentwintigduizend banen schrapt, waarvan 9300 in Europa. Op 7 oktober werden de ondernemingsraden van HP en EDS door HP ingelicht over de Nederlandse gevolgen daarvan. Toen was sprake van 560 ontslagen in twee jaar tijd. Dat aantal is inmiddels bijgesteld naar 420, waarvan 380 bij dochteronderneming EDS.