Hoewel Unit 4 Agresso-directeur Chris Ouwinga eerder in Computable aankondigde door de recessie meer flexibele krachten in te zetten, ziet de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) een tegengestelde tendens. Gedetacheerden vliegen er bij de meeste ict-bedrijven juist uit.
De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) ziet de vraag naar tijdelijke krachten niet stijgen. Het voornemen van Unit 4 Agresso om door de inzet van flexibele krachten de recessie buiten de deur te houden, vindt geen navolging. "Door de recessie vliegen gedetacheerden er juist als eerste uit bij de meeste ict-bedrijven", zegt Remco Icke, woordvoerder van de ABU. "Huurkrachten worden even geparkeerd. Dit is echter kortetermijnplanning van bedrijven. Organisaties anticiperen deels emotioneel op de huidige situatie. Ik verwacht dat de markt voor gedetacheerden snel weer aantrekt. Volgend jaar moeten de ict-systemen weer onderhouden worden en dit wordt vaak uitbesteed."
Ook FNV Bondgenoten vindt het voorgenomen beleid van Unit4Agresso geen teken van de recessie. Volgens een woordvoerder van de vakbond is er al langere tijd een trend dat bedrijven veel flexibele krachten inhuren. "Bedrijven willen zo flexibel mogelijk zijn, ook in de ict-sector. Naar onze smaak hebben veel bedrijven al een te grote flexibele schil."
ZZP’ers
Volgens Icke werken in de ict-sector veel zzp’ers. "Die worden nu ook getroffen. Maar die groep weet zichzelf wel te redden. Een goede ict-specialist komt makkelijk aan een nieuwe opdracht." De enige groep waarvoor hij problemen ziet ontstaan, zijn de ongeschoolden. "Er is dynamiek op de arbeidsmarkt. Maar voor alle gediplomeerden, van vmbo’ers tot hbo’ers, zijn er goede perspectieven, het gaat niet alleen om de hogere functies. Deze inschatting maken wij door te kijken naar ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er is altijd vraag naar SAP-consultants, maar ook programmeurs en systeembeheerders blijven gewild."
Volgens Icke spelen verschillende factoren een rol. "We signaleren al lang een chronisch tekort aan ict’ers. De recessie zorgt nu echter voor een vreemde situatie. Aan de ene kant willen bedrijven bezuinigen en mensen kwijt, maar aan de andere kant blijft het tekort aan ict’ers bestaan. Bovendien zorgt de vergrijzing de komende jaren voor alleen al een vervangingsvraag naar ict’ers van veertig tot vijftig procent dus het tekort wordt alleen maar groter."