Op de artikelen van Computable werd het afgelopen jaar goed gereageerd door lezers. Op het ene artikel meer dan op het andere. Wij zetten de artikelen met de meeste reacties op een rij.
"Het artikel had beter de titel acht redenen waarom Computable zich voor het karretje van Microsoft laat spannen kunnen heten." Een van de vele reacties op het artikel ‘Acht redenen om Linux niet te gebruiken'. Ook andere artikelen kregen veel reacties, bijvoorbeeld het artikel over de mentaliteit van Logica bij het Wia-project van het UWV of het artikel over de betrouwbaarheid van Windows Vista. Hieronder een onderzicht van de artikelen met de meeste reacties.
1. ‘Vista is onbetrouwbaar’ – 116 reacties
Gerard Holzman, maker van de SPIN model checker, vindt de betrouwbaarheid van Windows Vista zo laag dat klanten uit wanhoop XP blijven gebruiken of overstappen op opensource-besturingssystemen zoals Linux. Lezers wisselen ervaringen uit over de verschillende besturingssystemen en helpen elkaar een handje. Ondertussen wordt er ook nog gesteggeld over het beste besturingssysteem. 'Whatelse' is het moe: "Weer eindeloos gezeur over wat het beste besturingssysteem is."
2. Kilimanjaro: Topnacht voor expeditieteam – 81 reacties
Redacteur Diederik Toet beklom samen met zeventien anderen de Afrikaanse berg Kilimanjaro. Hij deed op Computable.nl verslag. Het artikel over het behalen van de top wordt goed gelezen door de achterban. De reacties zijn vooral felicitaties. 'Guido' vindt het een "fantastische prestatie van jullie allemaal". "Weer een mijlpaal bereikt. Van harte gefeliciteerd", schrijven 'Agnes en Gerard'. 'Marco Vonk': "Het is niet niks om een berg als de Kilimanjaro te beklimmen en jullie hebben het maar gedaan."
3. Kilimanjaro: Gastronomische hoogstandjes – 80 reacties
In het artikel Gastronomische hoogstandjes beschreef redacteur Diederik Toet het eten dat geserveerd werd op de Kilimanjaro. Het expeditieteam gaat na publicatie van dit artikel twee zware dagen tegemoet. De reacties zijn dan ook vooral bedoeld om het expeditieteam moed in te spreken. "Kom op, jullie kunnen het", schrijft 'Magreet'. 'Ferry en Sacha': "Nog even volhouden. Hoop dat het helder weer is zodat je de zonsopgang kunt zien."
4. Atos Origin eist lager tarief onderaannemer – 57 reacties
Dit artikel was de eerste in rij over de tariefsverlagingen voor onderaannemers door grote Nederlandse ict-dienstverleners. Naar aanleiding van de reacties op dit artikel nam Computable contact op met andere ict-dienstverleners. Zij erkenden ook een brief te hebben gestuurd. Daarnaast bleek uit de reacties dat de onderaannemers erg ontevreden zijn over de manier waarop Atos Origin communiceerde over de tariefsverlaging. "Uiteraard gaan we niet akkoord met deze vreemde gang van zaken", schrijft 'Kees'. 'Ega' schrijft: "Je kunt jezelf dan wel afvragen of je op deze manier je onderaannemers, die je straks als het goed is weer nodig hebt, moet behandelen."
5. Marktconforme Atosser krijgt kleinste loonstijging – 45 reacties
De artikelen over de cao-onderhandelingen bij Atos Origin worden niet alleen goed gelezen, ze krijgen over het algemeen ook veel reacties. In een interview met Computable zegt de hr-directeur van Atos Origin Hans Blom dat het personeel dat al een marktconform of hoger salaris heeft, de kleinste loonstijging krijgt. De lezers zijn het niet eens met Blom. "Blijkbaar is uitknijpen in de businesscase opgenomen. En moeten die nieuwe medewerkers eerst voelen wie Atos Origin is", schrijft 'Geïnsourcde'. 'Een Boze Buitenstaande' noemt het arrogantie naar je eigen mensen. Maar er zijn ook positieve reacties van tevreden werknemers. "Als ik zeventien procent loonsverhoging krijg kunnen jullie dat toch ook", aldus 'Blije Atos Original'.
6. Acht redenen om Linux niet te gebruiken – 44 reacties
Computable krijgt de wind van voren van de lezers die reageren op het artikel ‘Acht redenen om Linux niet te gebruiken'. Het artikel zou niet kloppen. "Het artikel had beter de titel acht redenen waarom Computable zich voor het karretje van Microsoft laat spannen kunnen heten", schrijft 'Max'. 'JW': "Verandering van spijs doet eten. Microsoft-software is zo goed omdat mensen het alternatief niet proberen." 'Marco' vindt dat alle ‘Linux-fanboys' zich maar op de kast laten jagen. 'Johan de Jong', zelf Linux-gebruiker, kan zich wel vinden in het artikel: "Er wordt namelijk uitgegaan van de desktopgebruikers die vaak weinig tot geen kennis hebben van computers in het algemeen."
7. ‘Logica toonde slechte mentaliteit bij WIA’ – 44 reacties
Het artikel ‘Logica toonde slechte mentaliteit bij WIA' werd geschreven naar aanleiding van de reacties die kwamen op eerdere artikelen over het mislukte project voor een ict-systeem voor de WIA bij het UWV. De reacties gaan in eerste instantie over de tendens van het artikel. Computable had wederhoor moeten plegen. De redactie laat in een reactie weten dat meermaals contact is geweest met alle betrokken partijen en plaatst de kop nog wel tussen aanhalingstekens. Maar er wordt ook gediscussieerd over de rol van Logica bij grote projecten. 'Tsja' zegt dat hij, als werknemer van de ict-dienstverlener, erkent dat veel projecten zo gerund worden. Dit wordt weersproken door 'Logicaantje'. 'Kijkuit' probeert de boel nog te sussen: "Wellicht helpt zwartepieten uw nachtrust vooruit, maar het haalt toch niet de oorzaak van het debacle weg."
8. Acht redenen om de iPhone niet te gebruiken – 42 reacties
Het artikel over de acht redenen om de iPhone niet te gebruiken riep een hoop boze reacties op. Lezers schrijven dat de berichtgeving niet klopt. Het rapport dat wordt aangehaald zou zijn achterhaald. 'Patrick van Eggen' noemt het eenzijdige berichtgeving van Computable. 'Frank' schrijft: "Het lijkt met een typisch geval van negen redenen voor de Computable om de volgende nieuwsbrief een rectificatie te plaatsen." Uiteindelijk wordt het stuk op twee punten aangepast. Toch zijn ook lezers het eens met het de tendens van het artikel. "Zeg nu zelf, waarom zou je überhaupt zo'n eifoon nemen? Buiten de ik-ben-zo-cool-waarde, is het niks anders dan een zwaar overprijst bel-en-sms-apparaat," vindt 'Arie'.
9. Tekort aan ICT’ers kost werkgever tonnen – 40 reacties
De reacties die volgens op het artikel waarin Hippo-directeur Tjeerd Brenninkmeijer vertelt over hoeveel het tekort hem kost, komen vooral van lezers die nog op zoek zijn naar een baan in de ict. "Ik ben een starter in de ict en ik kom niet aan de bak. Zo'n tekort is het niet, lijkt me dan toch", schrijft 'John'. 'NietMijnEchteNaam' vindt dat werkgevers maar een eind in de ruimte lullen. 'Odulat' noemt het complete onzin dat werkgevers geen mensen kunnen vinden. "Ze willen iemand die precies in het plaatje past. En dan na een paar jaar er weer snel uit, want het plaatje ziet er opeens anders uit."
10. ‘Blootstellingslimiet EMV moet omlaag’ – 37 reacties
Het Nationaal Platform Stralingsrisico's vindt dat de overheid de blootstellingslimiet van elektromagnetische velden (EMV) moet terugbrengen. Een verstandig besluit, vindt een groot deel van de lezers die reageren op het artikel. Het zijn vooral actiegroepen die een reactie plaatsen. "We moeten niet afwachten totdat we dadelijk massaal ziek worden", schrijft 'Stralingsweb'. 'Staifkop' ziet het anders. "Paniekzaaijerij, complottendenkers, zet de alu-hoedjes op."