Overheden mogen in een aanbestedingsdocument niet vragen naar een specifieke leverancier, bijvoorbeeld Microsoft. Dat is in strijd met het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Dat schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk op vragen van SP'er Arda Gerkens. Het project GOUD, waarin een standaard werkplek voor 21.000 ambtenaren wordt ontwikkeld, voldoet volgens Heemskerk aan deze regels. Er wordt specifiek naar open standaarden gevraagd.
Overheidsinstellingen mogen in een aanbestedingsdocument niet vragen naar specifieke producten. Volgens staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken veroorzaakt dit een vendor-lock en dat is in strijd met het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV). Dat schrijft de staatssecretaris in antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Arda Gerkens (SP).
Gerkens verwijst naar een rapport van de Open Source Software Observatory and Repository, waarin wordt geschreven over het project Gezamenlijke Ontwikkeling Universele rijksDesktop (GOUD). Dit project ontwikkelt een standaard werkplek voor 21.000 rijksambtenaren.
Het rapport beschrijft GOUD als een project dat als doel heeft het implementeren van een ict-structuur die direct verband houdt met een Microsoft Active directory. Daarmee voldoet het project volgens de onderzoekers niet aan het actieplan NOiV. Staatssecretaris Heemskerk schrijft dat de onderzoekers van Osor.eu het actieplan hiermee onjuist formuleren.
Expliciet gevraagd naar open standaarden
Volgens Heemskerk wordt in het bestek van GOUD expliciet naar open standaarden gevraagd. Ook wordt er gevraagd naar open source software in de eisen voor de integratiemogelijkheden. Hij wil daarom geen contra-expertise laten uitvoeren naar de huidige stand van zaken en de planning van het project. Bovendien wil hij de vier teruggetreden aanbieders niet horen.
De staatssecretaris schrijft dat overheden zich moeten houden aan actieplan NOiV, hoewel geen toezicht is geregeld. "In specifiek toezicht is niet voorzien", aldus Heemskerk. Ambtenaren moeten volgens hem worden ingelicht over de juiste manier van aanbesteden van ict-producten en diensten. Daar moet het projectbureau NOiV voor zorgen.
Als overheidsinstellingen zich niet houden aan het actieplan, kan een ondernemer naar de rechter stappen. Heemskerk: "De aanbestede dienst loopt dan onder meer het risico dat de aanbesteding opnieuw moet worden gedaan."
Getronics
Ict-dienstverlener Getronics bouwt GOUD op basis van het concept 'Future-Ready Workspace'. In het bedrijfsblad van de onderneming schrijft Jan Arnoud ten Cate van het ministerie van Financiën dat de dienstverlener serieus moet nadenken over de ontwikkeling van een werkplekversie op basis van open standaarden om een rol te kunnen spelen bij de verdere ontwikkeling van het project GOUD.
Ik hoop dat ze ook nadenken over al de omscholingen van de al aanwezigen systeem beheerders en de nieuwe leveranciers met allerlei nieuwe eisen aan de hardware, en wat dit aan tijd en geld zal kosten.
Ook de verandering voor de users en Super users moet je niet onderschatten, kijk maar eens wat er gebeurs als je deze nu achter linex zet, ook al is alles zo ingericht dat een leek denkt dat hij met XP en Office werkt, krijg je toch onverwachte problemen.
Persoonlijk vind ik het een goed plan, maar reken je niet rijk aan de besparingen aan licenties, want ze zullen er op een ander niveau zo weer uitvliegen, die euries en uit eindelijk kost het je een hoop werk.
Nog even dit uit de praktijk: alle aanbestedingsregels hebben de belastingbetalers alleen maar meer geld gekost.
Paul
Bij een goede planning is het zonder al te veel problemen mogelijk naar open source over te stappen bij office-desktops. Je moet echter rekening houden dat je met mensen werkt. Dat het geld kost weet iedereen en dat je het terugverdient ook, maar dat is meestal pas na het tweede jaar.
Open source: een prima gedachte, maar hou wel rekening met de implementatie en de tegenwerking van leveranciers die bonussen mislopen. Hoe gaan ze met bonussen om in de gezondheidszorg en met name apotheken?
KIP-EI
Open source is natuurlijk niet ‘gratis’, tov. van een M$ desktop zul je qua licenties wel goedkoper uit zijn, maar de beheerskosten zullen hoger liggen. Over de ‘bewezen’ intercompatibiliteit OpenOffice/MS Office kan idd. ook nog wel ’s geredetwist worden.
Zal de prijs van kennis over Open Source producten in de vrije markt uiteindelijk niet oplopen?
Lopen door alle aanbestedingsregels niet al de initiele kosten van een project de pan uit?
Grappig dat de overheid niet MS mag specificeren (op zich begrijpelijk) omdat je nu eenmaal niet mag vragen naar een specifieke leverancier of oplossing, maar dat (NOiV) wel meent te mogen voorschrijven dat een bepaalde technische oplossing die slechts bij een beperkt aantal leveranciers adequaat ondersteunt wordt, wel mag pre-selecteren. Regelrecht illegaal…maar volgens NOiV mag dat…
laat de overheid zich beperken tot (eind)gebruiker specificaties..dan krijg je gewoon de optimale oplossing zonder te discrimineren.
Active Directory is een eigen implementatie door Microsoft van de directoryservice LDAP in combinatie met DNS en Kerberos voor het gebruik in Windows-omgevingen.
Dus kan binnen GOUD beter over een LDAP oplossing worden gesproken. Dan kun je het product zelf invullen, Active Directory, Open LDAP etc.
@Marlo Gielissen
“Active Directory” is geen eigen microsoft kunstje.
Dit hebben ze afgekeken / geleend / Enhanced van Banyan Vines, Banyan StreetTalk en Novell eDirectory Services
(nds).
De techneuten van Banyan – die werkten aan Vines – zijn via “een strategische overeenkomst” rond het jaar 2000 overgestapt naar de ontwikkelafdeling van microsoft
Ze mochten willen dat ze het zelf hadden uitgevonden.
Background reading:
http://en.wikipedia.org/wiki/Banyan_Vines
http://www.cisco.com/en/US/docs/internetworking/technology/handbook/VINES.html
http://en.wikipedia.org/wiki/NDS_eDirectory
@Ronald,
Dat klopt. Microsoft ‘leent’ iets geeft het dan een fancy naam. Ik noem het liever ‘Passive Directory’.
Wat een onzin. De overheid vraagt niet naar een leverancier, maar naar een product met functionaliteiten en standaarden. In deze is Microsoft dus niet alleen een leverancier, maar ook een product met bedoelde standaarden.
Ik vind dus dat je wel degelijk naar Microsoft kunt vragen.
Het lijkt allemaal zo eenvoudig en makkelijk, maar het zijn weer goede voorbeelden van mensen die niets van ict afweten… Open source, de nachtmerrie van systeembeheerders… Vooral al opeens duizend mensen in een keer om support vragen van hem… Open source is prima, maar geen serieuze producten voor grote bedrijven. Kijk naar het buitenland, Frankrijk, Engeland, etc. Ook hier is open source een grote flop. Het heeft uiteindelijk de bedrijven meer geld gekost en door de vele lekken en copyright rechten veel ellende… Werken met open source: je bent gewaarschuwd!