Econome Anne-Mie Foucart kwam bij toeval in de it-sector terecht. Sinds september vorig jaar leidt ze de Benelux-organisatie van VMware.
Als de grote management consultantsbedrijven eind jaren zeventig een wat minder conservatief beleid gevoerd hadden, was Anne-Mie Foucart waarschijnlijk nooit in de ict-wereld terechtgekomen. Bij de bedrijven waarvoor ze graag wilde werken, zoals Accenture en PricewaterhouseCoopers, was het voor vrouwen moeilijk om binnen te komen. Foucart werd het solliciteren snel beu en ging aan de slag bij IBM. "Ik wilde koste wat kost voor een Engels of Amerikaans bedrijf werken, omdat ik toen al de Belgische markt veel te beperkt vond. Ik voorzag dat ik nooit uit dat kleine cirkeltje zou raken als ik er eenmaal in werkte."
De branche waarin ze terechtkwam, is in Foucarts ogen geen gemakkelijke. "Ik heb de indruk dat andere sectoren geen geheimen meer voor je hebben als je er een jaar of vijf werkt. In de it moet je altijd blijven investeren in je kennis van technologische oplossingen. Dat past goed bij mijn karakter. Ik wil altijd vooruitkijken. Als ik met een bedrijf praat, vraag ik me altijd af: waar gaat dit bedrijf naartoe en hoe kan it daaraan bijdragen? Juist nu, in deze financiële crisis, is it in mijn ogen een kans en geen kostenpost. De maatschappij is van morgen en niet van gisteren."
Nadat Foucart twintig jaar lang in uiteenlopende functies voor IBM werkte, bleef ze in de ict-sector hangen. Ze ontdekte haar vermogen om vanuit het niets een organisatie op te bouwen bij Carels Business Solutions. Deze e-business specialist ging ter ziele omdat een van de bedrijven die eraan ten grondslag lagen zich terugtrok. "Het was voor mij een enorme ontgoocheling dat het bedrijf niet door kon, terwijl het zeer levensvatbaar was", zegt Foucart. "Maar ik ben van mening dat alle ervaring die je opdoet ooit nog eens van pas komt, ook als het niet loopt zoals je zou willen. Toen ik vorig jaar begon bij VMware, werkten daar vijftien mensen. Het was een voordeel dat ik uit mijn tijd bij Carels weet hoe het is om klein te beginnen."
Evenwicht
De afgelopen jaren werkte Foucart onder meer als country manager België en Luxemburg (Belux) voor system integrator Jeeves. Daarna kwam ze als sales director Getronics Belux voor het eerst in aanraking met VMware. Ze legde onmiddellijk de link met de mainframes waarmee ze in het begin van haar carrière, bij IBM, al werkte. "In feite werkten mainframes ook al met virtuele machines. VMware-oprichtster Diane Greene heeft er nooit geheimzinnig over gedaan dat de technologie voortkomt uit het mainframeconcept dat we in de it al zo lang kennen. Intel heeft er jarenlang voor gezorgd dat we alle servers apart behandeld hebben, maar nu brengen we alle cellen weer samen. Natuurlijk gaat dat niet zonder slag of stoot; we moeten alles netjes in evenwicht zien te brengen."
Hoewel virtualisatie veel overeenkomsten heeft met mainframes, ziet Foucart ook verschillen. "Het grootste verschil is wel dat de total cost of ownership van virtualisatiesoftware veel lager ligt dan die van mainframes. Dat is een voordeel dat Intel heeft meegebracht."
Foucart omschrijft virtualisatie als ‘de spin in het web’. "Veel leveranciers hebben virtualisatie inmiddels onderdeel gemaakt van hun oplossingen. Het is op dit moment in feite economisch ook niet meer verantwoord om de capaciteit van servers niet ten volle te benutten."
De snelheid waarmee de publieke sector, de gezondheidszorg en het onderwijs virtualisatie opgepakt hebben, heeft Foucart blij verrast. "Het is wel te verklaren, want dit zijn precies de sectoren die altijd kijken waar ze kosten besparen kunnen." Heel anders is het gesteld met de industrie, waar virtualisatie veel moeilijker voet aan grond krijgt. "Daar gaan bedrijven heel anders met it om. Zij kijken pas veel later in de cyclus naar it. Wellicht heeft dat te maken met de manier waarop zulke bedrijven georganiseerd zijn, met vaak meerdere locaties. Toch kan remote beheer er bijvoorbeeld juist voor zorgen dat de onderhoudskosten verlaagd worden. Van oudsher is it altijd gezien als ondersteunend, maar gelukkig is dat in veel sectoren wel al aan het veranderen. Het kan een supercommercieel middel zijn, dat bedrijven in staat stelt hun werk beter te doen. Voorwaarde is dan wel dat het proactief wordt ingezet. Bij de start van een bedrijf komt de it nu ook vaak veel sneller ter sprake."
Hoe is het in Foucarts ogen gesteld met de kennis van Nederlandse resellers? "Er zijn altijd bedrijven die nieuwe technologieën snel oppakken, bedrijven die visie ademen, die voelen welke functionaliteit hun klanten nodig hebben. Dat zijn de echte early adoptors. Daarnaast zijn er elke dag nieuwe partners die virtualisatie ontdekken. Over het algemeen vind ik dat het prima gesteld is met de kennis in het Nederlandse kanaal. Traditiegetrouw loopt de Nederlandse it-sector 18 maanden voor op de Belgische. Nederlanders blijven niet stilstaan, investeren ook in beheeroplossingen en certificering van medewerkers. Gelukkig pikken ook steeds meer Belgische partners virtualisatie nu op."
Gezond
VMware weet in Nederland al drie achtereenvolgende jaren beslag te leggen op de CRn Channel Award voor Outstanding Product of the Year. Internationaal krijgt het bedrijf steeds meer concurrentie, onder meer van Microsoft. Foucart vindt het ‘heel normaal’ dat er meer bedrijven actief worden in de virtualisatiemarkt. "We zijn tien jaar bezig, het zou niet gezond zijn als we nog steeds geen concurrentie ondervonden. Het voordeel van meer spelers op de markt is dat steeds meer klanten op een strategisch niveau naar virtualisatie kijken. Vervolgens ligt het aan onze professionaliteit of we ze voldoende duidelijk kunnen maken wat het verschil is tussen ons en Microsoft. Wij differentiëren ons doordat we meerdere generaties voorliggen. Hyper-V zijn wij allang voorbij."
Volgens Foucart heeft virtualisatie vele aanhangers, maar zijn dat nog altijd vooral technische mensen. "De grootste uitdaging die we hebben is er, samen met de partners, voor te zorgen dat we gezien worden door de cio’s. Ik vraag me af hoeveel van de 120.000 cio’s van bedrijven die onze oplossingen hebben draaien zich daar bewust van zijn. Toch moeten we juist aan hen laten zien welke mogelijkheden virtualisatie in de toekomst biedt."
Foucart haalt VMwares ceo Paul Maritz aan, die in november bekendmaakte dat de ontwikkeling van virtualisatie in zijn ogen in drie stappen plaatsvindt. Na virtualisatie van de servers volgt in Maritz’ ogen eerst de V-client en daarna de V-cloud. Foucart: "Bij de V-client draait het erom dat we de gebruiker ondersteunen zoals hij dat gewend is. Waar hij ook is en welk apparaat hij ook gebruikt, tot aan zijn mobiel toe, hij krijgt altijd dezelfde desktop te zien. Het is misschien een vreemde term, maar de ‘experience’ moet overal gelijk zijn."
Cloud is het nieuwe buzz-woord, dat op vele manieren geïnterpreteerd kan worden, geeft Foucart toe. "Wat het bij ons betekent, is dat je resources van anderen kunt ‘aftappen’ en samenbrengen met datgene wat je zelf in huis hebt. We moeten ervoor zorgen dat de eindgebruiker dat heel gemakkelijk kan doen. Wij kunnen ervoor zorgen dat bedrijven hun resources zo efficiënt mogelijk benutten."
Voordat Maritz door de raad van bestuur van VMware aangesteld werd om de in juli ontslagen ceo Diane Greene op te volgen, was hij verantwoordelijk voor de cloud computing business unit van EMC. Zijn visie op de virtualisatiemarkt kwam daardoor voor velen niet als een verrassing.
Praktijk
VMware is sinds 2004 in handen van storagespecialist EMC. Foucart zegt er in de dagelijkse praktijk weinig van te merken dat EMC de eigenaar is van haar werkgever. "Het is natuurlijk wel zo dat wij dankzij de financiële draagkracht van EMC steeds zo snel met nieuwe oplossingen kunnen komen, maar ik zie EMC toch vooral als één van onze partners. Onze go-to-market-strategie draait om veel partners, zowel resellers als oem-partners. Het is met EMC net zo als met andere partners: we bekijken van geval tot geval of we elkaar kunnen aanvullen. Als dat niet zo is, heeft het geen nut om samen een klant te bezoeken. We respecteren EMC, maar niet meer of minder dan andere spelers die ook snel op de bal zitten."