In weinig ict-directiekamers bleef de bezetting het afgelopen jaar ongewijzigd. Een overzicht van de belangrijkste wisselingen in de Nederlandse ict-sector.
Het afgelopen jaar stapten veel hooggeplaatste personen over naar andere bedrijven in de sector of verlieten de ict voor functies elders. Anderen gingen met pensioen. Er waren ook relatief onbekende mensen die het in 2008 tot de hogere regionen van de ict-sector schopten.
Overstappers
Ben Verwaayen zwaait in augustus 2008 af als algemeen directeur van de Britse telecomreus BT. Een maand later wordt bekend dat de Nederlander gaat leidinggeven aan Alcatel-Lucent, dat mede door cultuurverschillen tussen het Franse Alcatel en het Amerikaanse Lucent Technologies dan al zes kwartalen op rij dieprode cijfers boekt. Toch treft Verwaayen er geen ‘kolkende watervallen van bloed' aan, iets wat hij als buitenstaander wel verwacht. "Ik heb hard gezocht, maar niets gevonden"
Michel de Meijer, tot eind 2007 algemeen directeur van Getronics PinkRoccade, komt in april van dit jaar als operationeel directeur in dienst bij dienstverlener Inter Access. Vanaf januari 2009 volgt hij daar oprichter Gerard Willemse op als algemeen directeur. De Meijer: "Inter Access is het alternatief voor de starheid, die veel organisaties ervaren in de ict-markt."
Bart Hogendoorn staat sinds eind augustus 2008 aan het roer van dienstverlener Ctac. Daarvóór bekleedde hij topfuncties bij softwareleverancier SAP. Zo was hij algemeen directeur van SAP Nederland en als vice president bij SAP verantwoordelijk voor de regio Europa, Middenoosten en Afrika.
Karel Kinders kreeg in november 2008 toegang tot de directiekamer van SAS Institute, leverancier van bi-software. Hij deed dat na een mooie carrière bij concurrent Cognos, dat in 2007 werd overgenomen door IBM. Daar was hij algemeen directeur van de Nederlandse tak. Kinders was eerder ook al directeur bij Siebel Systems Benelux en bij Oracle, toen dat bedrijf Siebel overnam.
Gerd Tjerkstra was tot november 2008 ict-directeur van uitkeringsinstantie UWV. Onder zijn leiding mislukte het ict-project voor de nieuwbouw van de Wia, opvolger van de WAO. Nu werkt hij als zzp'er voor ict-dienstverlener IBM.
Simon Hania stapte in juni 2008 over van XS4All naar TomTom. Bij de internetdienstverlener was hij technisch directeur en werd soms gekscherend de ‘Doctor Klavan van internet' genoemd. Bij navigatiegigant TomTom wordt hij verantwoordelijk voor de content delivery.
Philip van Blanken moest begin september 2008 het veld ruimen bij automatiseerder Ordina en leidt vanaf het nieuwe jaar Task24. Dat is de nieuwe naam van Ordina Technical Automation, de tak die in juni 2008 werd overgenomen door investeringsmaatschappij Gilde. Ook de technische automatiseringstak van branchegenoot Atos Origin wordt deel van Task24.
Angelique de Vries-Schipperijn staat vanaf juli 2008 aan het hoofd van SAP Nederland. Zij volgt Marinus ter Laak op als managing director van de softwareleverancier. De Vries-Schipperijn was al werkzaam bij de onderneming. Ter Laak promoveerde naar de functie senior vice president EMEA Noord.
Opstappers
Paul Schuyt stapt om persoonlijke redenen op als algemeen directeur van Logica Nederland. Het vertrek komt onverwacht. In een interview met Computable van juni 2008 keek de directeur vooruit en zei: "Ik zou over vijf jaar nog heel graag bij Logica willen werken." Het is onbekend wat Schuyt gaat doen.
Harm Altena trok zich per 18 juli 2008 terug als algemeen directeur van ict-dienstverlener Kender Thijssen. Sinds half juli is het bedrijf onderdeel van de Detron ICT & Telecom Groep. Het is onbekend wat Altena gaat doen.
Gerard Willemse, oprichter en algemeen directeur van dienstverlener Inter Access, doet een stap terug in zijn bedrijf. Hij treedt toe tot de raad van commissarissen met als portefeuille strategie. Willemse richtte de onderneming op in 1980 en gaf er sindsdien leiding aan.
Overheidscarrière
Wim Sijstermans is sinds september 2008 chief information officer (cio) van de Belastingdienst. Hij geeft daar leiding aan de herstructurering van de ict-organisatie. De dienst ligt onder vuur door enkele technische missers die veel mensen extra werk bezorgden. Sijstermans boodschap: "Ict'ers hebben de neiging zich te concentreren op de techniek. De oogkleppen moeten af."
Maarten Hillenaar is aangesteld als directeur Informatiseringsbeleid Rijk bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij geeft daarmee leiding aan de diverse chief information officers (cio's) die binnenkort worden aangesteld op elk van de dertien ministeries. Hillenaar werkte sinds 2004 bij Het Expertise Centrum, een adviesbureau voor ict en bestuur in de publieke sector. Daarvoor was hij werkzaam als (algemeen) directeur bij verschillende onderdelen van PinkRoccade.
Thijs Vervaat is de nieuwe ict-directeur van uitkeringsinstantie UWV. Dat hij dat op interimbasis doet, verbaast enkele politici. De organisatie wilde juist van de externe medewerkers af, sinds het fiasco bij de bouw van het ict-systeem voor de Wia, opvolger van de WAO. Het debacle kostte 89,6 miljoen euro en was voor een groot deel te wijten aan het grote aantal externen en het ontbreken van relevante kennis bij de mensen van UWV zelf.
Marco Pastors is in augustus 2008 door het ministerie van Economische Zaken benoemd tot ambassadeur e-factureren. Hij moet ervoor zorgen dat overheidsinstellingen snel overstappen op elektronisch factureren. Binnen twee jaar wil de overheid tien procent van de facturen digitaal ontvangen en verwerken. Een moeilijke opgave, "maar het is niet onmogelijk", zegt Pastors.
Erik Gerritsen is ambassadeur voor open standaarden en open source software. Hij moet medeoverheden, publieke sectoren en het ict-bedrijfsleven informeren over het actieplan Nederland Open in Verbinding (NOiV), ook wel actieplan Heemskerk genoemd. Gerritsen was voorheen gemeentesecretaris in Amsterdam en plaatsvervangend Secretaris-Generaal van Buitenlandse Zaken.