Wil Getronics een rol spelen bij de verdere ontwikkeling van digitale werkplekken bij de rijksoverheid, dan moet het bedrijf zich meer op open standaarden richten. Dat zegt projectleider Jan Arnoud ten Cate van het ministerie van Financiën.
Ict-dienstverlener Getronics moet serieus nadenken over de ontwikkeling van een werkplekversie op basis van open standaarden, zegt Jan Arnoud ten Cate van het ministerie van Financiën in het bedrijfsblad van de automatiseerder. Ten Cate is als projectmanager betrokken bij het grootschalige project Gezamenlijke Ontwikkeling Uniforme rijksDesktop (GOUD), waarbij een nieuwe standaard werkplek voor 21.000 rijksambtenaren wordt ontwikkeld.
Risico
Als Getronics te weinig nadenkt over het gebruik van open standaarden, loopt het bedrijf volgens de ambtenaar het risico geen rol meer te spelen bij de verdere ontwikkeling van de Digitale Werkplek Rijksdienst (DWR). Het project GOUD is de eerste fase van DWR. Hij legt uit dat in volgende fasen open standaarden een belangrijkere rol gaan spelen. "De politiek heeft zich hierover duidelijk uitgesproken."
Ten Cate onderkent dat de werkplekken die nu in het kader van het project GOUD worden ontwikkeld ‘voldoende flexibiliteit' tonen in het faciliteren van opensourceproducten zoals Open Office. "Het implementeren van open source ging in het verleden niet zo gemakkelijk. Dat had voorheen tien keer zo lang geduurd bij ieder departement", aldus de projectleider. "Dat een interdepartementaal ict-project als GOUD op een succes lijkt uit te draaien moet op zich al als een revolutie worden beschouwd."
Microsoft
De ict-dienstverlener bouwt sinds augustus 2008 aan gestandaardiseerde werkplekken voor 21.000 ambtenaren bij zeven ministeries en vijftien andere rijksinstellingen. Verwachting is dat het project in 2010 is afgerond. Getronics baseert de werkplekken op het concept ‘Future-Ready Workspace'. Dat betekent dat Microsoft Vista, Microsoft Office 2007 en Exchange op de desktop draaien.
GOUD lag in februari 2008 onder vuur omdat in het aanbestedingsdocument expliciet zou worden gevraagd om dergelijke Microsoft-producten. Ten Cate legde deze keuze in september 2008 als volgt uit aan Computable: "Het probleem is dat veel backoffice-systemen van de departementen zijn gekoppeld aan Microsoft Active Directory. Die koppeling is in de aanbesteding voor de nieuwe werkplek als vereiste meegenomen. Dat neemt niet weg dat aan de voorkant wel degelijk Open Office kan worden geïnstalleerd." Volgens de ambtenaar gebeurt dit met behulp van softwarevirtualisatie.
Open werkplek
Getronics levert de software voor GOUD en zorgt voor de aansturing van de migratie. De standaard werkplek gaat deel uitmaken van DWR, de Digitale Werkplek Rijksdienst, waar het programmabureau Nederland Open in Verbinding zich op richt. In 2011 of 2012 moet de overheid beschikken over een 'open standaarden werkplek'. Ten Cate houdt zich vanaf eind 2008 bezig met DWR en de vraag hoe rijksoverheidsdiensten op een goede manier kunnen overstappen naar zo'n werkplek.
Heemskerk
In december 2007 werd het actieplan "Nederland in open verbinding" door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan moet het gebruik van open standaarden en opensourcesoftware bij de (semi-)publieke overheid versnellen. Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden. Ook wil hij de afhankelijkheid van leveranciers verminderen door opensourcesoftware te gebruiken. Daarmee wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Tegenwoordig kan je ook met open source-software met active directory werken, dus dat moet geen probleem zijn. (https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Active_directory#Integrating_Unix_into_Active_Directory)
Je zou voor de grap eens de specificiaties moeten lezen die de overheid zelf opstelt voor Goud
(en dat kan wat de aanbesteding is open)…
Los van de taalfouten komt het dan eigenlijk naar voren dat de overheid een pakket aan eisen opstelt wat 100 procent scoort door het in te vullen met Microsoft, en er geen alternatieven zijn die beter scoren op hun eisen.
Eigenlijk wil men wat Microsoft kan en doet, maar dan geschreven als het woord linux.
Dan moeten ze maar eisen opstellen waarin Linux zou uitblinken doordat paketten op dat OS beter zouden zijn dan wat Microsoft te bieden heeft. Helaas stellen zij zo deze eisen niet, zelf zo. (daarnaast is het ook niet zo vreemd dat MS een emperium heeft opgebouwd juist omdat hun paketten goed op elkaar aansluiten, en daarin vervolgens uitblinkt, zo sterk blinkt linux nog niet uit, zeker niet zolang zich dat blijft spiegelen aan MS)
Ik weet niet wat getronics geboden heeft maar wij zagen ook af van linux, omdat het niet zo hoog scoort bij het pakket van eisen als Microsoft. En ansich is dat niet zo erg hoor. De verspilling is niet groter dan de rest van al dat zitvlak eelt daar in Denhaag. Een bijna overbodige stad die enkel meetelt omdat de politiek er gevestigd is.
Wat mij betreft een beetje vreemde uitspraak dus.
Van deze semi politicus die niet goed begrijpt wat hij zelf aan eisen opstelt…
Moeten ze nu meer open standaarden gebruiken of meer open source? Titel suggereert open source, artikel suggereert open standaarden? Of is Computable ook niet bekend met het verschil? 😉
Open standaarden met Office 2007? De OOXML-versie in Office 2007 is en wordt niet compatibel met de erdoor geperste ‘standaard’. Een ODF-plugin is beschikbaar en zit verwerkt in de volgende SP. Het goede nieuws is in ieder geval dat de documenten als ODF opgeslagen MOETEN worden. Tenminste volgens de gangbare logica.
@Patrick. OOXML in Office 2007 is WEL een standaard (ECMA). De ODF-implementaties die nu rondzwerven zijn GEEN standaard (de standaard gaat over de 1.0 versie en die wordt meestal niet gebruikt).
@ Matthijs
Sinds de omkoopschandalen is het woord ‘standaard’ in verbinding met MS van een uiterst bedenkelijke waarde geworden.
Wie zijn documenten in de toekomst wil kunnen lezen zet beter op ODF, dat zeer wel een ISO-standaard is en dit predikaat gekregen heeft zonder een berg geld die onder de tafel geschoven is.
Ik heb het natuurlijk over de ISO OOXML ‘standaard’ waar pas de volgende Office-versie aan gaat voldoen. Die is incompatibel met de eerste ECMA-standaard… Om te huilen. Gewoon ODF gebruiken en OOXML vergeten.
Aan standaarden voor bestandsformaten heb je niets als je het door de wetgever vereiste standaardproces van archivering niet hebt ingericht.
De overheid stelt de invoering van de wijziging op de Publicatiewet uit omdat ze nog niet in staat is alles elektronisch openbaar te maken.
Geeft te denken…
“Exchange” is geen desktop software, maar een backoffice server product, het zal dus nooit op de desktop draaien en is niet eens te installeren onder Vista
Wat mij opvalt als het gaat over open source bij de overheid of gemeenten is dat de werkplekken geslaagd zijn omgezet als een aantal open source pakketten zijn geinstalleerd. Dit betekent over het algemeen dat een Linux OS is geinstalleerd, een browser en open office.
Ik draai nu als programmeur al jaren mee in het bedrijfsleven en hier is de roep om open source bijna niet aanwezig. Alles werkt naar behoren en er is jaren geinvesteerd in het ontwikkelen van specifieke applicaties. Slimme ondernemingen hebben eigen programmeurs en dus de sourcecode in eigen hand en zo kunnen zij als het nodig is zonder te veel kosten de pakketten aanpassen en uitbreiden. Er is bijna nooit een pakket die zo even uit de open source kast gehaald kan worden om in een specifiek bedrijfsproces te gebruiken. Programmeurs maken wel gebruik van standaard programma’s om bijvoorbeeld te mailen of uitvoer te genereren, maar dan is het toverwoord niet open source, maar ‘Interface’. Al jaren lang stoppen software bedrijven interfaces of API’s in hun programma’s en hiermee kan een programmeur vanuit zijn eigen programma via deze interface toegang krijgen tot een ander programma zonder dat de broncode open is. Zo gebruiken tegenwoordig 90 procent van de programmeurs mailprogramma’s, spreadsheets, wordprocessors en andere software pakketten ter ondersteuning van hun eigen programmatuur.
Klaarblijkelijk is dit niet van toepassing bij de overheid en gemeentes van Nederland. Hier gebruiken ze Open Office. 21.000 werknemers kunnen het af met een webbrowser, spreadsheet en een Word-processor en genereren anno 2008 waarschijnlijk miljoenen spreadsheets en documenten. Maar is er in al die jaren nooit specifieke software geschreven? Programma’s waar programmeurs jaren lang op hebben lopen broeden om de meest fantastische analyses te maken, databases te benaderen, belangrijke zaken in kaart te brengen? Hebben de gebruikers van overheden en gemeentes geen mooie gebruiksvriendelijke programma’s die mee zijn gegaan met twintig jaar ontwikkeling van gebruikersinterfaces? En zo ja, hoe zetten ze die dan allemaal even om in open source?